perjantai 31. elokuuta 2007

Kirjani ulkoilee






Mikä on se hyvä käsityökirja,mikä kannatta ostaa omaan käyttöön?Vaikea sanoa,kun kaikissa kirjoissa on jotain kivaa.On kaunis kuvitus,hyvä ohjeistus tai joku pieni juju.Osa on omassa kirjahyllyssäni ihan teidän suositustenne perusteella,osa on jo vanhempaa tuotantoa.
Tänään sain kolme kirjaa,jotka tilasin Adlibriksestä.Nekin on mukana näissä
kuvissa.
En osta usein käsityökirjoja,lehtiä kylläkin.Kirpputoreilta saattaa löytää ihan hyväkuntoisiakin kirjoja,ne pitää poimia talteen.
Kuluneella viikolla katselin Mary Oljen käsityökirjasarjaa kirpparilla,vanhaksi kirjaksi sillä oli kova hinta,yli 20€/kpl.Jätin toistaiseksi ostamatta.

Mallineulekaavioita on kiva selailla ja tunnistaa jo aiemmin tehty neule.Näistä kirjoistako ne lehtiin tehdyt mallineuleiden suunnitelmat on aloitettu?
Mallikuvat on neulottu yksivärisellä langalla,siis selkeät kuvat katsella.
Nyt täytyy sanoa,kuten vanhempi poikani aikoinaan lukemisesta.Hänelle kun huomautin iltaisin,ettei lue kirjaa pimeässä,silmät rasittuu,hän siihen tokas katselevansa vain kuvia.
Niin minäkin,katselen vain kuvia.Kirjojen ohjeet kaikkiin mallineuleisiin ei ole suomennettu,mutta on minulla ihan pätevä neulesanasto,josta voin tarkistella ne sanat mitkä tuntuu vaikeilta muistaa ja osata.Lisää kirjojani,pehmeäkantista versioo.Herkkiä pitsejä virkaten tai neuloen.Pidän molemmista tekniikoista.Mutta neuleeseen palaan aina mieluiten.Vaikka kuinka monta neuletta saatan tehdä peräkkäin,en kyllästy.Paitsi sukkiin.On ihana tunne,kun lanka soljuu läpi sormien nopeaan tahtiin.Neuletta ei tarvitse tehdessään katsella niin paljon,kuin virkkausta.
Molemmat työtavat onnistuu kyllä seurustellessa,automatkoilla repsikan paikalla tai mikä parasta kotona omalla tuolilla hyvän ohjelman tai elokuvan parissa.
Niin ne sukat.Mikä onkaan mukavampi kaveri lämmittämään kylmällä,kuin sukka.Tai mikä on sen kauheampaa pitkillä kävelyteillä,kuin päkiään rullaantuva sukka.
Hyvä sukka omaan jalkaan on oikea aarre.Sen huomaa silloin,kun kärvistelee rakkuloiden kanssa,tai sen parhaan sukan tehnyt läheinen ei enää kykene sitä pehmeää ainaista sukkapakettia jouluksi lähettämään.
Oman tyttäreni olen yrittänyt saada opettelemaan sukantekoa,mutta kun minulta se kuulemma käy kuin vettä vaan,niin minä se meillä perheen sukissa pidän.Oman sukkani teen vahvistetulla kantapäällä ja sillä opilla,minkä äitini äiti minulle opetti.Itse pidän keltaista kirjaani lähelläni sukanteon aikana.Siihen olen merkannut eri langasta tehdyn sukan silmukka-ja kerrosluvun.
Näin minun ei tarvitse miettiä,kuinka pitkä jalkaterä tulee tehdä ennen kärkikavennuksia.
Dominoneule on sellainen haave,kunhan saisin aikaiseksi sitä kokeilla.On sentään kiva kirja hankittuna.
Ei se kirja sitä aikaa anna kokeiluille,eikä heti iske mikään suuri inspiraatiokaan,vaan ajatus kypsyy hiljalleen.
Minulla on aina joku mallilehti tai kirja yöpöydälläni,keittiössä,työtuolini vieressä,jopa vessassa.
Luen muuta kirjallisuutta tosi vähän.Näitä jaksan katsella.
Onhan minun hyllyssäni muitakin käsityökirjoja,ne voinen päivittää toisella kertaa.Katselen mielelläni kotiin uusia juttuja,sopisiko jokin käsityö meille vai teille.
Lahjoja teen mielelläni,niihin menee paljon käsityöaikaa.
Olihan siinä kirjoja,osa jo varmasti monen teidän lukijoiden kirjojen joukossa.Pitänee jättää muutama silmäiltäväksi,tuntui että oli jokunen kuva ihan unohtunut.

lauantai 25. elokuuta 2007

Ihan perussukkaa


Monesti olen miettinyt,että kuinka monet sukat olen jo eläissäni tehnyt.Niitä on paljon.Joskus ihan kivakin tehdä,mutta syy miksi teen sukkia on niiden tarve,en siksi että löydän ihanan mallin ja sitten teen useamman parin heti.
Olen katsellut palmikkosukan mallia,tytär haluaa sellaiset ja saa kunhan ehdin tekemään.
Nyt tein neljä paria perussukkia ja baskerin.
Harmaat menevät käytännöllisyyden takia lahjaksi 85-vuotiaalle sukulaistädille.Hän joutuu lähtemään joka toinen päivä "töihin",kuten ilmaisee itse nämä dialyysihoitonsa.Aamuhämärissä ei tarvinne etsiä niitä parittomia sukkia,joten siksi annan lahjaksi ihan samanlaiset sukkaparit.
Baskerikin menee tarpeeseen,kun kaikki käytänölliset hatut on menneet piiloon,eikä kukaan niitä ole löytänyt.Malli löytyy SK 11-12/02,11.
Punaiset sukat resooriraidoituksella lähetän piristämään aiemmin kerrottua kovanonnen marjastajaa,yksi pari jää kotiin norkoilemaan.
Lankana iki-ihana 7 veljestä.Näissä sileissä sukissa kokeilin ensimmäisen kerran tiimalasikantapäätä.Ei pöllömpi jalkaan.

torstai 23. elokuuta 2007

Sellaista sattuu

Elokuiset matonkudeillat takana.Kolmena iltana olin mukana omien kangaskasojen kanssa ja sain tehtyä kudetta todella paljon.Olen tosi tyytyväinen.Moneen vuoteen yhteensäkkään en ole näin paljon leikannut.Mutta nyt kun into olisi päällä,voisin kotonakin leikata lisää.Nimittäin leikattavaa kyllä olisi.Sellaisia kankaita,joita olen ostellut lastenvaatteisiin yli 15-vuotta sitten,en enään vuosiin ole tarvinnut mihinkään.Joutaa siis kuteiksi.
Kutomaan voisin ryhtyä vaikka heti,omat kangaspuut olisi valmiina ja niissä on loimeakin jäljellä.
Haittana vain on oikutteleva niskani.Pitää odottaa vielä,ettei ainakaan enempää kipuilisi,jos oikein innostuisin kutomaan.
On minulla aarteitakin odottamassa kangaspuilla.Olen aikoinani värjäillyt omien lampaiden villoja kasviväreillä.Varasin kaikille kolmelle lapselleni huopaloimet ja kudelangat,jos ehtisin huovat kutomaan.Näihinkin olen jo luonut loimen valmiiksi.Kuvassa olevat värjätyt villat on puserolankojani,mutta samaisia värejä on huovissakin.

Viikko on ollut vilkas,sukkaa sellaisena perusversiona on tehtynä useampi pari.Muuta neulontaa en olekkaan ehtinyt harrastaa.
Minulla kävi työkaveri keräilemässä marjoja viikolla,kun puskiin jäi punaisia poimittavaksi.
Todellakin hän vain kävi.Kaatua pyllähti tämä marjastaja ja siihen jäi ämpärit odottamaan.Tilasin ambulanssin ja saimme naisen hoitoon.Nyt on jalka leikattuna ja luut kasattu uudestaan paikoilleen.
Vaarallista touhua tuo marjastaminen.Pitänee varoa,kun menen sittenkin keräämään loput.Olin jo toivoa täynnä,ettei minun enempää pidä nyppiä,vähän tylsää hommaa.

sunnuntai 19. elokuuta 2007

Simpukat kassiin

Montako kassia pitää olla keskeneräisenä,ennekuin saan kaikki käyttöön?
Minulla oli jo kolmas tekeillä,mutta nyt on kaikki valmiina.
Se viimeistely.Vaativin osuus on takana.



Punainen,pirtsakka tomaatti.
Lankana Toikan Putkis.Valkoinen kude värjääntyi Nitorin Tomatolla.
Kahvat ostettu vuosia sitten Sinooperista Panduron mallistosta.
Kassin sisälle ompelin vuoriksi lakanan reunapitsit.Vuorin saa suputettua kiinni molemmista nauhoista vetämällä.




Vihreän kassin virkkasin Idéna Cotton Lux ja Marks & Kattens Avanti Cotton-langasta.Nappi on löytö kirpparilta.Tähän kassiin en laittanut vuoria,kiinteäsilmukka on tarpeeksi napakka ja tiivis.










Valkoinen kassi on Toikan Putkis-lankaa.
Vihreät helmet olen ommellut valmiiseen työhön.
Vuorikankaana Englantilaista paksua verhopuuvillaa.

tiistai 14. elokuuta 2007

Blogin nimen mukaan


Tulihan tehtyä.
Kierros puutarhassamme.Löysin jotain kaunista,minkä olin jo vallan unohtanut ja päätin sen tänne kuvata,jos se ei enään ensi kesänä kukikkaan.
Ostin ruusuntaimen kesällä vain sen kauniin värin takia.
Haluaisin ruusuja kasvattaa enemmänkin,mutta ne ei viihdy minun hoidossani.
Pioneja minulla on monta,kukinnot mätänivät tänä kesänä liiallisesta sateesta.
Tänään huomasin tuholaisia Tarha-alpissa.Kaikki vihreät osat syöty,kasvi täynnä toukkia.
Ja millähän nekin myrkyttäis?Pakko poistaa kasvi mahdollisimman pian ja tarkastella muiden kasvien vointi.
Katselin jo viikko sitten punaisten viinimarjojen satoa.Vaikka kuinka niitä katselin,ei ne mihinkään hävinneet.Tai osa hävisi lintujen suuhun.Olisi saaneet enemmänkin syödä.
Tänään olen keitellyt mehuja,eikä siitäkään tullut mitään.Ulkorakennuksen liesi ei lämmennyt tarpeeksi,liekö mennyt rikki sunnuntai-illan ukkosesta.
Aamusta laitan keittimen pohisemaan pirtille,kyllä alkaa sitten mehua tekeytymään.
Lueskelen mielelläni erilaisia blogeja.Monet ovat täynnä elämää,turvallista arkea.
Eipä tarvinne selitellä,miksi tykkään omaani päivittää niin useasti,vaikken aina neuleita olekkaan saanut valmiiksi.

sunnuntai 12. elokuuta 2007

Tyhjiö


Tänään on ollut levoton olo.Olen saanut kotiin Riihimäen kirpparilta ostetut langat.Neulomosta Marjaana toimi välikätenä,kiitos.Olen hypistellyt uutukaisiani.
Viime viikko oli kiireinen,neuleiden sävyttämä.Mikään työ ei tänään ole tahtonut onnistua ja tuntuu ihan toimettomalta.
Olen ilmoittanut jatkavani Nys-neuleiden parissa ja tänään olen saanut valittua tekemäni mallit.Keväällä tein yhdessä neulovissa kaksi neuletta,joita molempia olen käyttänytkin kesän aikana.
Monta lehteä on valittuna yöpöydällä ja sen vieressä lattialla,keittiön pöydällä ja pirtissä työtuolini vieressä.Kaikissa on kivoja malleja.
Olen aloittanut Samoksesta neuletakkia,puuvillasta kassin virkkausta ja aiemmin aloitettu neuletakki on langat sekaisin korissaan odottamassa tekijää.
Täytyy vain räytyä muutama päivä ja aloittaa sitten uudella innolla.
Löysin kauniin neulehatun mallin,jonka aion toteuttaa syntymäpäivälahjaksi syyskuun alkuun.Siihenhän on vielä aikaa,hyvinkin...siis,muutama viikko.Pitänee sitäkin aloittaa tulevalla viikolla.
Tänään piti kukkamaita pöyhiä,mutta sade antoi hyvän syyn olla sisällä.
Kirpparilla käytiin ja sieltä löytyi vanhoja Pirta-neulelehtiä.Osattiin sitä ennenkin tehdä kauniita neuleita.
Huomenna lapset aloittaa koulun.Nuorempi poika menee 4:lle luokalle ja tytär aloittaa lukion.
Hyvää ja turvallista koulumatkaa kaikille koulunsa aloittaville
.

perjantai 10. elokuuta 2007

Surun musta viiva


Ystävälle

"On laiva valmiina lähtöön se kaukomaille käy
missä taivaalla illan tullen ei Pohjantähteä näy.
Kun nousee purjeet purren ja köydet irrotetaan
käymme ystävä armas surren
sua jäämme me kaipailemaan.
Me tiedämme että sä lähdet
vain koska muuta et voi ja me toivomme,
että nyt sulle taas laulu onnesta soi.
Me kanssasi riemuita saimme
ja katsella maailmaa
monta ihmettä näytit sä meille,
jotka nyt meitä lohduttaa saa.
Ja jollet sä luoksemme tulla vois milloinkaan uudestaan
niin kuitenkin sydämissämme sua aina vain muistellaan."


Näillä Peppi Pitkätossun jäähyväislaulun sanoilla haluan jättää hyvästit huomenna läheiselle ystävälleni.
Kiitos Novitan neulomon hyvälle muistiarkistolle,siellä oli sanat tallessa.

Ihan meinasi tulla kiire saada oma musta neulejakkuni valmiiksi.
2140m lankaa soljui sormien läpi tätä tehdessä.
Lankana on Novitan Tennesee,malli Novita&Moda 1/01,42.

torstai 9. elokuuta 2007

70+70


En olekkaan tehnyt sukkia moneen kesään,talvella kylläkin.Ja pitkään harkitsin alkaisinko näitäkään neulomaan,mutta on niin käytännöllinen vaate,että tuskin menee kaapin täytteeksi.
Miksenkö olisi neuleita tehnyt?Koska lahjatoiveena oli raha.Sekin on suunnattu hyvään tarpeeseen,mutta se rahan määrä on jotenkin nykyrahoissa niin vaikea mitoittaa.
Mallineule on Suuren Käsityö-lehden 6-7/06 kesälehden sukkaliitteestä.Sama malli löytyy SK parhaat neuleet syksy 9/06 sivuilta.
7 Veljeksestä tehty salmiakkikuvioinen Jussisukka löytynee varmaankin lenkkipoluilta tai hiihtoladuita reippaiden 70-vuotiaiden käytöstä.Samaan lahjakassiin sujautan vielä kahdet tumput.
Tumputkin on seiskaveikkaa,lisänä punaisiin tumppuihin neuloin yksinkertaisen Florican kämmenosaan ja harmaaseen ohutta vaaleanharmaata kartiolankaa.
Vielä piti tehdä pipotkin,mutta aikani ei riitänyt.Josko sitten jälkitoimituksena ne lupaisin...
Kuvailin asusteet maitolaiturilla,nostalgiaa nuorekkaille juhlijoille.Ovat varmasti aikoinaan kokoontuneet riiustamaan samanlaisille tonkkahyllyille,ei tosin tälle meidän,mutta samoille nurkille.

tiistai 7. elokuuta 2007

Harrastuksen suunnittelua


Tänään tuli kansalaisopiston kurssiopas.Lehti on selattu hiirenkorville.Yksin minä sitä meillä selailen,muut kysyy olenko koskaan iltaisin kotona.Vielä en ajattele uusia kursseja sen enempää,mutta kyllä maanantaina pitää olla ajoissa jonossa ilmottautumassa,muutoin saa nuolla näppejään.
Ilmottauduin viime syksynäkin monelle kurssille,mutten voinut keväällä harrastaa työtapaturmani takia oikeastaan mitään.Jäi puolet tunneista käymättä,harmittaa.
Kaikki haluamani kurssit on kädentaitoja.Olen useamman vuoden haaveillut keramiikasta ja sitä pääsin kokeilemaan syyskauden ja sitä on ajatus jatkaa.Saveakin olisi ostettuna monta kiloa.
Lasitöitäkin oli useampaa eri kurssia,pitänee tutkailla työvuorolistaa ja tehdä suunnitelmia,jos jotain uutta siltäkin saralta pääsee kokeilemaan.
Se näissä harrasteissa on kiva,että talo tarjoaa työkalut ja paikan,eikä oman työn tarvi olla suuren suuri.Mutta iskee se ahneus kuitenkin.
Lasitöihin hankin muutaman käyntikerran jälkeen kaikki laitteet,kun olen malttamaton,eikä hiomakoneelle jonottaminen tuota valmista tulosta kovin nopeasti.
Erityisesti minua ilahdutti tuo matonkuteiden leikkuuillat.Kolmena peräkkäisenä iltana luulen saavani enemmän leikattuja kuteita kuin kotona koskaan.Ei vaan nappaa aloittaa.Pitänee lähteä porukalla tätäkin työstämään.Otanko omia kuteita varukseltaan mukaani,jos joku jelppais vähän?

Kuvailin nuo pojalleni Tallinnasta ostetut kupit "tarjottavineen".Minulle vihreä ei ole mikään muotiväri,olen aina pitänyt siitä väristä.Nyt vain on niin kauniita eri sävyjä saatavilla,että kaikkia on hamstrattava varastoon.
Nämä langat ei kuitenkaan ehdi varastoitumaan.Olen ostanut ne kassiani varten ja helmiä pitää myös laittaa.Kassin sangat on Tallinnasta VeTasta,4.5€(70 kr).

Alkoi hikinen elokuu ja villasukkien neulominen hikisin kämmenin on aika takkuista puuhaa.Valmiitakin neuleita on,mutta en kuvaile niitä ennen loppuviikkoa,josko saan samaan lahajasettiin lisää tuotoksia vielä tehtyä.
On hiukan kiireinen viikko meneillään,kun oma musta jakkukin on osittain lankakerinä vielä.

perjantai 3. elokuuta 2007

Päivän toinen postaus


Voinen ostokseni näyttääkin,vaikka ne langat on näyttävämpiä valmiissa töissä.Nuo isot kerät muovipusseissa,350gr,Alize(11.50€) ja Susanna jatkavat jo aiemmin aloitettua torkkupeittoa.
VeTasta ostettu Filati d'Amore,oikealla ylhäällä,50%/50% villaa ja akryyli.(1.79€/50gr).
Lana Grossan Okay-lanka vasemmalla ylhäällä 70%/30% ,villa/polyamidi(n.2€/kerä) 150m/50gr.
Samoin Filatista valkoinen Sprint alhaalla keskellä,75%/25%-villa-polyamidi(n.2€/kerä),50gr-210m.
Hml-Wetterhoffin Sivilla,vihreät vyyhdillä oikealla,30%/70% silkkiä/villaa,50gr /250m.
Hjerte sock 4,punakirjava sukkalanka,25%/75% nylon/villa,50gr/210m.
Gjestal Nagano ,vihreä 50gr kerät keskellä,100% villa.
Fritidsgarn 100gr vyyhdit,harmaa ja ruskea,keskellä,100% villa,n.140m.

Lomamatka


Vielä ehdittiin ennen miehen loman loppua käymään Tallinnassa.Kaupungissa kävi ihanan vilpoinen tuuli,oli mukava kierrellä kävellen.
Meillä tuo kauppareitti kulkee jo tietyn kaavan mukaan.Ensin mennään Viru-keskuksen R-kioskille ostamaan minulle uudet käsityölehdet,sitten yläkertaan lelukauppaan ja keittiötavaroita katsomaan,alakertaan pientä purtavaa varaamaan ja vanhaan kaupunkiin.
Kymmenen aikaan aukeaa viimeisetkin pikkukaupat ja siellähän sen nukkekotitavaroiden kauppa jo näkyikin.
Valinta on taas vaikea.Kauniita pieniä esineitä on mukavasti tarjolla.Tällä kertaa eniten miellytti nuo hammaspesuvälineet,sekä rikkalapio ämpäreineen tuhkan keräämiseen.Paljon muutakin olisin halunnut,mutta seuraavalla kerralla lisää.
Lankaa tuli sitten ostettua jo menomatkalla Hämeenlinnasta Wetterhoffilta.
Käytin keväällä saadun alennuskortin,jonka sain Novitan naisten tekemällä Päntäneen matkalla.
Filatista ja VeTasta langat oikein hyppelehti kassiini.
Mutta langankulutukseni on kuukaudessa n.3-4kg,niin täydennystä on tehtävä,ettei lankalaatikoissani ole pinta vain laskussa.
Matkalla oli kaksi käsityötä mukanani.Löysin kuin löysinkin sen kadoksissa olleen neulelehteni ja otin jakun työn alle.Oudokseltaan mustaa lankaa on ikävä neuloa ja sitten minä onneton olin kääntänyt yhden palmikonkierron väärään suuntaan ja huomasin sen.Pakko oli purkaa,mutta pudottelin vain kierteen kohdalta 12krs silmukoita.Hyvin sain kohdan korjattua ja kastelemalla valmiin työn,saan löysääntyneet silmukat tasaantumaan.