lauantai 16. heinäkuuta 2022

Pergola

Onpas vilakka heinäkuun aamu, 12'. Heräsin sateen kohinaa ja sitä kohinaa taitaa riittää pitkälle iltapäivään. Ei sinänsä yhtään haittaa viileä ja sateinen keli, kun katselee näitä helteellä napsittuja kuvia, voi tuntea hikikarpalon kulkevan selkää pitkin.
Helteinen jakso sai kaikki puhkeamaan kukkaan. Osassa pioneja on nyt vuorossa sivunuppujen kukinta, joka on lähes yhtä näyttävä, kuin ensimmäisten. En ole vielä ennättänyt käydä siistimässä jo kukkineiden oksia, mutta heti kuivan jakson alettua siirryn ämpärin ja saksien kanssa kukkapenkkeihin.
Nyt kolmatta vuotta omalla kasvupaikallaan olleet pionit ovat kukkineen upeasti. Nämä valkoiset oli muutaman vuoden valeistutuksessa ennen siirtoa pergolaan. Juurakko ei parissa vuodessa kasva vielä kovinkaan paljon, joten siirto on helppo tehdä.
Itoh Cora Luise
Tämä se vasta kukki! En edes laskenut kuinka monella kukalla se ilahdutti, mutta vielä viikolla siinä oli muutama kukinto ennen kovia sateita. Kukassa on erittäin kaunis puna, jopa nuppuvaiheessa. 
Pergolasta on tullut yksi mieluisimmista paikoista oleskella. Tälle kesälle purjekatos asennettiin heti helteiden alettua, eikä sitä ole otettu enää pois kovimmillakaan vesisateilla. Vesi valuu katteesta ja tuuli kuivaa sen jälleen. Se on kirjaimellisesti kuin purje, kun tuuli nostaa sen ylös.
Kukkamaa on rehevöitynyt kunnolla. Hiukan jo mietin, että pitäisikö alkaa jakamaan taimia toisaalle. 
Valkoiset pionit pysyivät yllättävän hyvin pystyssä, vaikka niillä ei ole tukea joka suunnasta. Ensi kesäksi pitää väännellä lisää harjaterästä. Tuet uppoavat hyvin kasvuston sekaan, vaikka niitä ei laita heti alkukesästä.








Etelänpuoleinen pääty on päivän paahtavin paikka. Kasvusto ja etenkin nurmikko on tykännyt kesän vesisateista. Savinen maa pidättää vettä, mutta kastelua tehdään vain harvoin. 
Kun istutan, kastelen istutuskuopan, mutta harvemmin sen enempää. Täytyy olla todella pitkä kuiva jakso, että pihakasville kannan vettä.
Pidän jättipoimulehden suuresta kasvustosta. Tämän kukinnot kaatuilevat holtittomasti, mutta leikkaan kukinnot pois kukinnan loputtua, niin jää siisti viherrys syksyä kohti. 
Iltamyöhään talo antaa varjoa.
Lättytauko 😋


5 kommenttia:

satunNainen Paula kirjoitti...

Kaunista, kaunista!
Pioni ovat niiiiin upeita!

Irma kirjoitti...

Voi miten on kaunista:)

TeSa kirjoitti...

Saija kirjoitti...

Kyllä kelpaa lettukestejä pitää tuossa ympäristössä!

TeSa kirjoitti...

Kiitos Saija ❤