keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Se pyörii sittenkin!

Sain tänään kotiinkuljetuksen työtuolilleni, jota tein kevättalven metallityöjakson aikana. Suunnitelman lähtökohta oli Pinterestissä nähty kuva.
Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin olen ostanut tuon istuimen jo pari vuotta sitten odottamaan sen uudelleen tulemista istuimeksi! Siinä on tämän työn lähtökohta.

Ensimmäiset viikot kuluivat hiekkapuhalluslaitteella, kun jalustaan tuleva autonvanne oli rujosti ruosteinen. Istuin oli kertaalleen puhallettu, mutta oli uudelleen ruostunut, kun siihen ei ollut laitettu pohjamaalia.
Tunnistatko polkukoneen vauhtipyörän? Siitä tuli jalkojen lepuutuspaikka.
Ei koskaan pidä sanoa, ei koskaan.
Itse en ole koskaan pitänyt metallitöistä. Meillähän on kaksi ammattilaista ja minua moinen työ ei ole koskaan kiinnostanut. Arvostan ammattikuntaa, heidän osaamistaan ja taitoja. Minulle metalli on vieras ja kylmä materiaali, jota en ole aiemmin käsitellyt ärmäkkää enempää.
Tässä työssä eteeni tuli tarkat mitat, materiaali- ja työkalutuntemus, joka ei aiemminkaan ollut ihan vierasta.
Pääsin leikkamaan plasmaleikkurilla, hiomaan nauhahiomakoneella, hitsaamaan Migillä ja levyleikkurilla pienimään 6 mm:n teräslevyä, sekä poraamaan pylväsporakoneella. (kuvien koneet ovat viitteellisiä). Pieniä käsityökaluja ei liiemmin käytetty tässä työssä.
 Kappaleiden yhdistämistä, harkittuja liikkeitä ja mietintää. Näkymättömiin jääviä holkkeja ja varovaisuutta valurautaisen vauhtipyörän kanssa.
Välillä oli pakko lyödä hanskat tiskiin ja pyyhkäistä hikikarpaloita. 
 Hitsaaminenkaan ei ollut niin jännnää, kuin plasmaleikkurin kanssa tunaaminen. Kaikkea sitä yritetään, onnistutaan tai ei!
Vanha peltotyökalun istuin oli lähdössä Kiinan kuormaan, josta sen bongasin pikaisesti talteen. Yhden pultin kiinnitys korvattiin neljällä. 
Lisää reikiä istuimeen, sekä teräslevyyn.
Kun kappaleet oli kaikki pätkitty, hitsattu ja kasattu, oli jälleen hiekkapuhalluksen vuoro. Sen perään pohjamaalasin paukkumaalilla ja jätin työn kuivumaan. 
Viime viikolla sain maalattua osat useampaan kertaan ja tänään oli sen kotiinkuljetuksen aika.
Istuimessa on näkyvissä ajan nakerrusta. 
Ja se pyörii. Runko nimittäin. Hitsaus onnistui, ei nyt priimasti, mutta se jätti oikeat nippelit vapaaksi, että sain pyörivän työtuolin.
Itselle muistiin. Mitoitin työni juurikin annetun ajan mukaisesti. Uutta materiaalia, eikä työmenetelmiä kannata jännittää. 
Voin jatkaa materiaalin bongailua jatkossakin =)
 

6 kommenttia:

Tarja kirjoitti...

Huh mitä hommaa! Hieno tuoli kotiinviemisiksi.

TeSa kirjoitti...

Kiitos Tarja. Tykkään tästä valmiista työstä todella paljon.

Päivikki kirjoitti...

Siulla on aina täällä jotain uutta ja ihan erilaista. Sen vuoksi tänne on kiva tulla lukemaan blogiasi. Hieno työtuoli!!!

TeSa kirjoitti...

Kiitos Päivikki. Kiva saada ja päästä kokeilemaan kaikkea erilaista.

Saija kirjoitti...

Tämä on niin hieno! Juuri tänään katselin sisustusliikkeessä vastaavaa ja mietin mihin sen voisin sijoittaa, jäi vähän asia hautumaan!

TeSa kirjoitti...

Kiitos, kiitos!