lauantai 16. kesäkuuta 2018

Kivenpyörittäjät

Olen istunut terassin reunalla ja todennut, että nyt en tykkää. En pidä näkemästäni, se on nyt loppu!
En halua kitkeä yhtään enempää, kun tulos on vain väliaikainen ja lyhyt sellainen. Se on muutoksen aika ja siihen pitää ryhtyä heti.
Onko tämä nyt jatkumo viime kesänä aloitetulle raivaamiselle kukkamaan toiselta reunalta? Tämä kivikkoinen keskikohta on vanhan terassin pohja, joka peitettiin katteella ja kivillä. Kate suojaa vain hetken. Kukkien ja rikkakasvien siemenet itävät hyvin kuivassa ja laihassa maassa, eikä aikaakaan, kun siistiä pintaa ei näy laisinkaan.
Ensinnä kannettiin pois kaikki rakenteet ja suuret kivet. Poistettiin suurehko pehko pientä särkynyttä sydäntä, joka majailee jo neljättä päivää kellarin viileydessä.
Siristelin silmiäni ja kuumeisesti yritin miettiä miten tästä jatketaan. Ruusun köynnösteline on ollut hallitseva ja ruusukin on yllätyksekseni selvinnyt jo kaksi talvea, ei sitäkään voi alkaa siirtämään toisaalle.
Mietin, että tässähän olisi hyvä paikka kesäkurpitsalle, jonka satoa voi helposti käydä nappaamassa keittiöön. Mutta miten tähän tehdä kurpitsapenkki, kun ei siihen mitään tunkioo aleta kasaamaan.
Samaisella kukka-alueella on itseäni innostava kivikehä, joka on tehty pihlajan ympärille.
Käänsin katseeni takaisin ja mittailin mielessäni kuinka suuri kehä tähän kohtaan olisi mahdollista tehdä. Tovi siinä meni, että kaikki pohjatyöt saatiin tehtyä ja verkot haluttuun mittaan.
Uudet suodatinkankaat pohjalle ja kivikehä tarpeeksi kauaksi taka-alan pioneista. Harjateräkset taivutettiin himppasen verkkoa korkeammaksi ja sisempi verkko vuorattiin kattohuovalla.
Kierrätystaloudessa myös pihakivet kierrätetään. Talon päädyn suunnitelmissa olevan terassin alta täytyy poistaa kivet. Neljä kotturillista pienempiä kiviä roudattiin kivikehään ja sisin osa täytettiin muhevalla komposti- ja säkkimullalla. Ropistelin vielä kanankakkarakeita mullan sekaan.
Tästä sen näkeekin hyvin, miten kivikkokehä on tehty. Kivet keräävät auringosta lämpöä, eikä tämä entisajan tunkiota huonompi ole =)
Kesäkurpitsassa on jo useampi kukinto valmiina. Nyt vain satoa odottamaan.

2 kommenttia:

liisan kotona kirjoitti...

Onpa mahtava idea :) Toivottavasti saat runsaan sadon.

TeSa kirjoitti...

Kiva seurata kasvua ihan läheltä ja hyvin on taimi lähtenyt kasvuun.