torstai 26. syyskuuta 2024

Torkkupeitto

 Syyskuussa on nautittu kauniista ilmoista ja lämpimistä päivistä, jolloin on vielä tarjennut hippaloida ulkona lähes kesävaatteissa. Silti on jo ollut mielessä tuleva kylmä kausi, kun on kiva laittaa lämmintä ylle ja nauttia pirtin lämmössä.

Olin saanut varmaan vuosikymmen sitten Tallinan tuliaisena Online, Karibic-lankaa, jota on 2300 m, 500 gr kerässä. 100 % akryylilankaa, jonka käyttöä mietin pitkään. Mihin minä tuon neuloisin? Viime kesänä päätin, että neulon samanlaisen torkkupeiton, kun tein kummitytöllemme. Siinäpä se! Ison lötkön kerän uudelleen kerimiseen meni aikaa, mutta kun sen selvittelin, niin johan lykkäs.

Tasan kuukausi sitten päivitin sosiaaliseen mediaan kuvan lankakartioista, joita säilytän työhuoneessani. Keräsin vihreän sävyt yhteen ja viikon verran vielä viimeistelin keskeneräisiä, kunnes pääsin luomaan silmukat tähän työhön.
Viisitoista vuotta aiemmin lankakartiot kotiutuivat messuilta. Ihanaa, kun näin voi aiemmista päivityksistä muistella menneitä aikoja.
Ensimmäinen puoli metriä oli puuduttavaa neuloa. Työ oli kaiken aikaa sylissä, kun se oli vielä niin lyhyt, mutta leveä.
Kokeilin montaa eri tapaa saada langan juoksemaan yläkautta ja sitä varten tein erilaisia klipsikiinnityksiä kirjojen ja lehtien kansiin. Langan kulkeminen juohevasti on osa neulomisen miellekkyyttä.
Kun puolen kilon uudelleen keritty lanka loppui, katkaisin kahden kartion langat ja kerin niistä lisää lankaa jatkaakseni peiton neulomista. Lisäksi hain työhuoneelta yhden kartion valkoista lankaa ja nyt aiemman viiden langan neulomisen jälkeen minulla olikin seitsemän lankaa pyöröpuikoilla.
Soon siinä ny! 160 930 silmukkaa myöhemmin, torkkupeitto on valmiina. 
350 s aloituksessa 414 krs valmiina.
Työn on n.2,40 x 2 m, neulottu SK 5/2019, 51 peitto-ohjeella, 6 mm pyöröpuikolla. Valmis peitto painaa 1, 5 kg.
Kannoin loput kartiolangat takaisin työhuoneeseen. Ei ne sinne unohdu, mutta nyt en halua tehdä näitä loppuun.
Höyrytin kevyesti valmiin työn ennen kuvaamista.
Söin muutaman luumun ja ihailin kaunista päivää.
Terhi

3 kommenttia:

Irma kirjoitti...

Voi jestas kun tuli hieno torkkupeitto:) Tykkään mallista ja väri on aivan upea! Täydellinen kokonaisuus!

Heidi kirjoitti...

Ohhoh 😳 jo on menny lankaa ja ollu silmukoita 😁 hieno tuli, hatun nosto noin isosta työstä 🙂👍

Kati kirjoitti...

Kaunis peitto! Suloinen väri ja hyvä malli. Viime vuotinen on mennyt minulta ohi, kiitos kun linkitit sinne. Samaa mieltä, täällä on niin näppärää palata, muistella ja tarkistaa menneitä juttuja. Kiitos kun kirjoitat!