lauantai 14. heinäkuuta 2007

Hyvä ilma silmitellä ylimääräiset pois
Nappailin päivällä kuvasarjan paikasta mikä on ollut pitkään suunnitelmissamme.Tarkoitus on täydentää pihapiiriä ja tehdä jonkinlainen raja,mistä ei enään laajenneta.Ei enempää nurmikkoa,sitä on nyt jo paljon.Kukkamaita voisi tietenkin muutaman tehdä harkitusti,ja puita istuttaa.
Paikka on oma,entinen maanviljelystila.Navetta on purettu viitisen vuotta sitten ja suunnitelmissa on tänä kesänä purkaa vanha pirtti ja vanha luhti-aitta.
Tuo luhti-aitta minua on kiehtonut aina.Sillä on ikää yli sata vuotta ja ainakin kertaalleen se on vanhan parin aikana siirretty sijansa verran taaemmaksi.
Se olisi pitänyt jo aikoja sitten purkaa ja laittaa uusille jaluksille,kun alimmat hirret on jo pahasti lahonneet,mutta olemme toiveissamme saada siitä vieläkin kelvollinen rakennus.
Olen monesti hehkuttanut,kuinka ihana siitä tulee.Parvella on kaksi huonetta ja alakerta on yhtenäistä tilaa.Saan tehdä sinne tilkkutöitä,mattoja ja sisustaa huoneet vanhoilla tekstiileillä ja tavaroilla mitä olen löytänyt meiltä ja kirppareilta.
Rakennuksessa on vanhat sängyt.Toinen on sivusta vedettävä ja toinen päästä vedettävä.Alakerrasta löytyy vanhoja puuastioita,leipäkaukaloita,sekä viljalaareja.
Mutta,kun sieltä löytyy paljon sellaistakin,mitä sinne on vuosikymmenien aikana viety pois näkyvistä.Mitä olisi pitänyt heti viedä kaatopaikalle ,eikä kerätä mihinkään nurkkiin jemmaan.
Tyttären kanssa keräiltiin vanhoja mehupulloja,osa ihan kelpaamattomia mihinkään.Mutta löytyi sieltä ihan keräilykappaleitakin.
Rakennus tulee puutarhan lähelle,kuitenkin sen verran taakse,ettei varjosta perennapenkkejä.Etupihalta näkyy puutarha.Rakennuspaikan vieressä on kunnan vesikaivomme,jonka naamioimme puukaivoksi.
Tänä kesänä tulevan rakennuksen eteen on istutettu kaksi nuokkusyreeniä.Minulla on jo ajatus pihapöydästäkin siihen rakennuksen eteen.
Tässä on iso projekti,mutta jos se onnistuu niin siitä on iloa pitkälle tulevillekkin sukupolville.
Kaikkia vanhoja rakennuksia ja tavaroita ei saa hävittää.
Sen vanhan pirtin purkukin on suunnitelmallista.Siitä saatamme saada hyvää hirttä korjausrakentamiseen.Sanoisin,että enemmän kuin tuhannen palan palapeli suunnitelmissa.Tässä on paikkakin jo valmiiksi merkittynä.

1 kommentti:

maara kirjoitti...

Siis olen taas aivan sanaton, tuo aitta on IHANA, sitä ei saa ikinä hävittää. Näen jo sieluni silmin miten kauniiksi olet sen laittanut. VAU sanoo Maaret