sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Kovin on tuulista

Sen verran on tänään tullut nojailtua haravanvarteen, että lavanne lähti varrestaan irti. Otin pientä tuntumaa puutarhaani ja siivoilin osasta kukkapenkkejä kuivia kukkavarsia pois. Lopulta en jaksanut enään taistella tuon kovan tuulen kanssa, joka tyhjensi jatkuvasti kottikärrystäni kuorman pois. Tulin pirtille.
Pientä eloa on jo havaittavissa useimmissa taimissa. Mutta harmikseni jouduin myös toteamaan, että monessa kasvissa on talvella viihtynyt jokin siimahäntä. Tästä etupihan kukkamaasta, joka on yksi suurimmista, keräsin useamman myyrän ja hiiren raadon. Niitä on viime talvena mellastanut ympäri mäkeä.
Huomasin sen myös eilen aloittaessani nurmikon haravoinnin. Meillä kun lehtipuita pihamaalla ei ole kuin yksi, mutta mäntyjä kylläkin. Käpyjä ja kuiva oksia mennessäni haravoimaan näin ne pitkät ja monihaaraiset myyränpolut nurmen alla. Pakkohan se irtonurtsi oli pois haravoida ja samalla sain kottarin pohjan täyteen mustia pipanoita. Toivottavasti vältyn myyräkuumeelta, pakkohan tuo piha on kesäkuntoon kuitenkin laittaa. Hengityssuojain olisi tietysti käypä apuväline, mutta ah tuon raikkaan kevätilman tuoksua ei voita mikään. Tai voittaa, kirpakka pakkanen. Talvella.
Eilen oli niin lämmin ilma, että koulin kukkien- ja tomaattientaimet ulkona. Kaikki ne jäivät kasvihuoneelle. Pitkän huoneen puolivälin kohdalle laitettiin muovi, jolloin huoneen lämmittämiseen riittää auton sisätilalämmitin aamun kylmimpiin tunteihin. Tai ainakin toivomme niin.
Lisäkyvöksiä tein samettikukista, koristekaaleista ja auringonkukista. Kaikilla on vielä hyvää aikaa venyä ja varttua tanakoiksi taimiksi, ja ainahan hyviä taimia pääsee ostamaan läheisiltä kukkatarhoilta.

Harvemmin olen innostunut siemenkasvatuksesta, en tykkää sisätilakasvatuksesta. Luulen kuitenkin tarvitsevani normaalia enemmän kesäkukkia täydentämään tuota talven tuhojen määrää, josko näin itse kasvattamalla saisin hiukan edullisemmin ja enemmän taimia.

Yksi kasvi ilahduttaa minua joka kevät koko pienellä olemuksellaan, Puksipuu. Se on selvinnyt jo monesta talvesta ilman minkäälaista suojausta, lumen päällekasaamista tai kellarissa talvettamista. Siihen sen kukkamaahan aikanaan istutin, sen enempää tietämättä sen olevan talvenarka kasvi tällä kasvuvyöhykkeellä, III - IV. Jotkut kasvit vain ovat paremmin talvehtivia, kuin ne joita aina palvotaan ja suojataan.
Kun sain puutarhan kukkapenkin siivoiltua, katselin sen tyhjyyttä. Vesikaivon päälle jäi vielä talvisuojaukset, mutta aikanaan nekin siitä riisutaan. Vertailun vuoksi, tässä kuvassa, on samasta kukkamaasta kuva viime elokuulta. Onhan tuonne vielä pitkä aika, onneksi. Välissä on toivottavasti lämmin kesä.
Puolet penkeistä odottaa vielä siivousta, mutta vasta tuo tuulen tynnyttyä jatkan konttaamistani.
Kohta useat sadat narsissit nostavat kohta kauniit kukintonsa ihailtavaksi. Sitä ennen se kierrokseni on tehtävä loppuun.

10 kommenttia:

Katrir kirjoitti...

Tosi ilkeitä nuo myyrät ja hiiret. Me olemme niiden tuhoilta säästyneet, ihme juttu kun ovat kuitenkin naapureiden pihat käyneet läpi. En tiedä olisiko auttanut se kun lapset tamppasivat pienen pihamme täyteen käytäviä. Ilmeisesti jätösten pitäisi olla aika tuoreita että aiheuttavat myyräkuumetta.

Päivikki kirjoitti...

Miekin olin haravoimassa tänään, mutta nähtyäni myyrien jäljet totesin miehelle, että ilman hengityssuojaimia en haravoi! Valitettavasti meidän auraaja aurasi traktorillaan ison kasan lunta miun kukkapenkin päälle, se sulaa varmaan juhannukseksi=(

Eija kirjoitti...

Nuo myyrien touhut ovat rasittavia, meillä maalla ne ovat myös mellastaneet... yksi oli taas loukussa sisälläkin. Ihana oli kukkapenkkisi "viime vuonna" toivotaan, että se on yhtä kaunis tänäkin kesänä.

intsu kirjoitti...

Pihaa meilläkin on siivottu. Mun osalta se on ollut vain ruusupenkin verran. Sitten lepäämään kipuja pois. Mutta isännyys,poikani,vävyni ja nuorin tyttäreni ahkeroivat aika hyvään malliin pihan. Mä en laita nyt pihaa yhtään, kun en pysty sitä koko kesänä hoitamaan. Muut saa ruohonkin leikata.

selma kirjoitti...

Samat hommat siellä ja täällä vaikka luntakin vielä on. Ja tuuli oli myöskin aivan liian raju pihanharavointiin, mutta aurinkoinen lämmin sää ei saanut pidettyä sisällä, ei sitten millään. :)

RANTAPUIKKO kirjoitti...

Minäkin haravoin viikonlopulla. Myyrätuhoja ei ollut paljoa tänä vuonna, ihme kyllä. Jänikset sen sijaan olivat käyneet napsimassa puskia jonkin verran.

Matleena kirjoitti...

Voi ihanaa, kun kesä tulee! :) Meillä ei vielä voi ajatellakaan haravoimista, mutta lumikasoja hajoteltiin ja silmissä hupenivat sen jälkeen. ;)

Possumamma kirjoitti...

HEIPPA!

Olen vähän aikaa käynyt täällä ihailemassa uutteruuttasi / upeita käsitöitäsi, vaan enpäs ole tainnut ikinä mitään terveisiä jättää. Nyt kuitenkin ajattelin antaa sinulle tunnustuksen, joita oletkin jo muutaman samanlaisen saanut, mutta jokaisen olet taatusti ansainnut!

Aurinkoista kevättä toivotellen

Possumamma

Olivieno kirjoitti...

Älä huoli myyräkuumeesta, sen aika alkaa olla taittumassa, eikä sitä levitä peltomyyrät eikä maamyyrät (jotka tekevät niitä kekoja maan pinnalle). Uskomatonta, olet niin ahkerasti koulinut taimia, hävettää ihan oma postaukseni ja ne vaivaiset taimet joita saan hädintuskin pidettyä hengissä ;-)

TeSa kirjoitti...

Kiitos kaunis teille kaikille.
Kaikki maailman eläintaudit sitä jyllää, toivottavasti ei mikään riehaannu taudiksi asti.

Erityiskiitokset Possumammalle.