torstai 28. marraskuuta 2019

Neulo poika, neulo

Marjukka Vuorisalo, tekstiilitaiteilija ja taiteen tohtori, on siirtänyt taidokkaasti Touko Laaksosen piirtämien kuvien estetiikan silmukoiksi ja luonut neulekirjan, joka on ollut haasteellinen työ. Kun selailen kirjaa, piirroskuvia ja valmiita neuleita, huomaan valtaisan yksityiskohtien määrän. 
Valokuvaaja Majo von Bell on saanut tallennettua hetket valokuviksi Tom of Finland henkeen.
Ohjeet on tekstitetty sekä suomeksi, että englanniksi. Ohjekaaviot ovat selkeitä ruutupiirroksia, joita on helppo seurata. 
Kirjasta löytyy lähes 20 erilaista neulemallia erilaisin neuletekniikoin. Vaikka takakannen tekstissä on maininta aloittelijan onnistuvan ohjeilla, en yhtään epäile, on ohjesivut varsinkin kirjoneuleiden osalta niin suuritöisiä, etten ihan näistä lähtisi pitkää takkia neulomaan. Pitkän linjan neulojille tässä riittää haastetta, eli neulojat ulos kaapeistaan!
Vaatekoon valitsemisen helpottamiseksi on tehty kaksi eri istuvuutta.
Ohjeen neuleet on suunniteltu Tekstiiliteollisuuden langoille. Ohjeista ensimmäinen on neulottu merinovillasta. Kuvioiden pitkät lankajuoksut kirjoisin valmiiseen neuleeseen. Muutoin selkeä kuva on kahden värin kirjoneuletta.
Sailorissa miehustan kuvioi merimieskaulus, joka on monissa piiroksissa ja sarjakuvissa. Saman puseron selkäpuolella on kasvoprofiili seilorilakkeineen.
Kauluksen kuvion voisi neuloa omaankin puseroon.
Kun kuulut joukkoon, voi sen myös näyttää. Ihan kaikkea en kuitenkaan kuvannut, jää jotain selattavaksikin. Ohjeita löytyy paidoista, takkiin, sukasta liiviin. On sukkaa ja pipaa, sekä Touko makuupussi pienen ensihetkiin. Ole rohkea ja tutustu kirjan ohjeisiin.
Miehet ovat neuloneet aina, mutta mallineuleet ovat ahkerien naisten tekemiä.

2 kommenttia:

Tuula - Villatuta kirjoitti...

Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta ja myös tutustumisen arvoiselta. Ihanaa joulun odotusta sinulle.

TeSa kirjoitti...

Kiitos Tuta, samoin sinulle.