tiistai 16. heinäkuuta 2024

Saunatakki

Olen ostanut Suomen Kasarmin Aarteista vuosien varrella kaikkea kierrätettävää ja itseäni ilahduttavaa. Antanut kodin monelle tavaralle käyttöastioista huonekaluihin. Ostin viime kesän reissulta pari vanhaa ja edullista pellavaliinaa, joista toisen leikkelin saunatakiksi miähelle.
Pöytäliinassa oli kangasta 3,8 m ja se mahdollisti leikata pitkän takin. Yleensä miesten saunatakit on polvimittaisia. Olin pessyt kankaan heti oston jälkeen, mutta pesasin sen vielä kertaalleen ja silittelin nihkeänä. Siitä huolimatta kangas rypistyy käsittelyssä ja käytössä. Kuuluu pellavan ominaisuuksiin. 
Mittailin käytössä olevasta takista noin mitat, valloitin keittiönpöydän ja annoin mennä. Leikkasin ensin pitkät kappaleet. Etukappaleen kuvion sijoitin sivusaumoihin niin, että etukappaleiden reunat ovat rauhalliset. Takana kuvio pysyy kokonaisena ja keskitettynä.
Lopuksi leikkasin hihat poikittaissuuntaisesti. Käänsin kankaan nurjan puolen päälle, jolloin hihansuiden kuvio on valkoisempi, kuin etu-ja takakappale. Ompelin saumat yhteen saumurilla ja käänsin kappaleiden reunat kaksin kerroin suoralla ompeleella. Kun välillä pysähdyin miettimään mitä olen tekemässä, ompelin valmiin kankaan hulpioista sivusaumoihin vyölle lenkit, samoin niskalenkin. Kaikki nämä jäivät yhden ompeleen alle. 
Taskuissa hyödynsin kankaan valmista hulpiota, jota ei täytynyt huolitella. Myös vyö on ommeltu taitteelle käännetystä reunahulpiosta. Jätin kankaassa näkyvät langanpätkät leikkaamatta. Ne ei käytössä ole haittana. 

Pellava on parhaimmillaan käytössä. Tarkoitan sitä, että vanhat tekstiilit eivät kaapissa tule näkyviin, eikä käyttöön. Niille voi antaa uuden elämän ja hyödyntää hyvää ja laadukasta materiaalia. Tämäkin takki vain paranee käytössä. Tämän takin materiaali maksoi noin 15 euroa. Kun vertaat minkä tahansa valmistuotteen hintaa, niin itse tehden ja kivoilla löydöillä säästät satasia.

Terhi






8 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Tulipas siitä hieno 😊 kiva tuo kangas saunatakissa, semmonen perinteinen. Jaakko Kolmonen tuli tässä yhteydessä mieleen, perinteisestä, 😁 jotain just semmosta!! 🙂 Mutta hieno on 👍

Rva Kepponen kirjoitti...

Hieno saunatakki!
Pellava on kyllä ihana materiaalina. Alkukesästä kun oli niin kuumaa, niin pellavavaatteet olivat pelastus.

TeSa kirjoitti...

Kiitos, kiitos. Pellava on kyllä mainio lähituote.

Anonyymi kirjoitti...

Taidokas toteutus! Minun ompelutaidoilla ei aina ole selkeää, säästääkö vai ei. T. Sartsa

Puikoillanikin kirjoitti...

Hyvä saunatakki tuli. Pellava on arvokas ja hienostunut kangas, joka paranee käytössä.

TeSa kirjoitti...

Kiitos teille. Kun on paljon kangasta, voi vähän sössiä. Tämä on kiva käyttöasu, joka on helppo ottaa käyttöön.

Saija kirjoitti...

Tyylikäs takki miähelle!

TeSa kirjoitti...

Kevyt ja simppeli käyttää.