sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Löytyykö ompelijaa?

Niin suuret on tyttären haaveet ja niin pienet on äidin ompelutaidot.
Mitä tällä yhtälöllä saadaan aikaan? Tai mitä tällä yhtälöllä pitäisi saada valmiiksi?
Tyttären vanhojenpäivän tanssipuku. Huhhuti sentään, kohta alkaa migreeni.
Turhautumista on ollut havaittavissa ehtoopäivän viimeisten tuntien aikana, paljon.
Haluan saada onnistuneen puvun, jotta tyttären tanssiaiset ovat täydelliset.
Mallilehtiä on selattu, vuosikerta Sk- kansiot ovat korvaamaton apu. Näistä löytyy useamman vuosikymmenen muodit. On ollut kiva selata lehtiä, löytyi paljon unohtuneita mallejakin.
Sain jo aikaisin viime syksynä tytön oman piirroksen puvusta, minkälaisen hän itse haluaa. Tulee syvä huokaus katsellessa piirrosta ja tietäen oman rajallisuutensa toteuttaa toisen haavetta.
Jotta hiukan lisätään äidin ompelupainetta, on piirroksen lisäksi pöydälleni tuotu Barbin tanssiaismekko, tästä halutaan hameeseen mallia.
Yep! Helppo nakki. Kääk! Onko siellä ruudun toisella puolen innokkaita ompelijoita? Pliis...
Kankaiden ostossa olimme ennen joulua, IdeaParkin Eurokankaassa.
Suuntaa puvun kankaiden valinnalle antoi pakan alimmainen kangas. Tytär sai sen äidiltäni, tai minä sain sen äidiltäni, tarkoituksena ommella tästä kankaasta tuohon kyseiseen juhlaan mekko.
Kangas siftaa punaiseen tai vihreää, kuinka päin kangasta kääntelee. Siihen sopi myös punaisen eri sävyt, joita tytär ensin halamoi. Kuitenkin päädyttiin vihreään sävyyn, minä en sitten painostanut värivalintaa, vaikka sävystä pidänkin.
Kangasta ostettiin kolmea eri materiaalia ja sävyä. Kaikista kankaista pitäisi ommella jotain liehuketta.
Onneksi asun malli on tiedossa, ei mitään rimpsua ja puhvihihaa. Ei paljon pitsiä, vaan selkeä malli. Kahdesta eri kaavasta mukailen kaavoja, jotka tässä vaiheessa pukua tuottaa suurta tuskaa.
Saada asusta päällä istuva, koska tytär on muodokas.
Puvusta on tulossa kaksiosainen, ehkä se on käytännöllisempi siten.
Iltasella saatiin leikattua puuvillakankaasta ensimmäinen koeversus, joka sovitettiin nuppineuloin päälle. Olihan siinä kitinää ja kuulemma tytärtä pisteli jos vaikka miltä kulmalta, mutta mitäpä nainen ei kärsisi... jne.
Ompelin tämän ensimmäisen version, leikattuani muutamaan kertaan kappaleisiin lisää muotoja. Taidan leikata toisenkin koeversuksen vielä illan aikana. Tarpeeksi monta ennenkuin leikkaan pukukankaasta yhtään palasta irti.
Jos minusta ei kuulu moneen päivään mitään, minulta on mennyt hermot. Painokelvotonta tekstiä luettavaksi, jos kaikki ei menekkään putkeen.

15 kommenttia:

Piuku kirjoitti...

tsemppiä hommaan!
Suosittelen lämpimästi tuota koepuvun tekemistä. Isosta koosta saa kivasti kutistettua ihan lähes saumaa siirtämällä kun kyse on muodokkaasta.
(itse tein aikoinani vanhojenpuvun sekä hääpukuni toissavuona, olen rintava-reitevä-persevä ja lyhyt :D )

Hermoja, jaksamista ja lisää hermoja! ei oo heleppoo!!!

Päivi kirjoitti...

Tsemppiä juhlamekon tekoon. Kyllä siitä tanssiaispuku syntyy.

Katrir kirjoitti...

Yhdyn edellisiin kommentteihin, tsemppiä ompeluun!

Arja kirjoitti...

Tsemppiä myös täältä!
Mä olen ommellut siskoni hääpuvun, hän piirsi sen ja minä tein kaavat ja toteutin...
Ilmeisen tyytyväinen oli...
Nuo kaavojenpiirtämiset oli silloin hyvässä muistissa, nyt ei varmaan enää osais (kävin vuoden pukuompelia-kaavanleikkaajan linjaa amiksessa...)

Matleena kirjoitti...

Onpa siellä työmaa, mutta hyvä siitä vielä tulee, usko minua! :)

seijap kirjoitti...

Samalla tarmolla kun tartut asiaan, niikuin muihinkin asioihi niin hyvä tulee. Tsemppiä sinulle.

Kati kirjoitti...

Iso urakka on edessä! En epäile ettetkö saa pukua ommeltua itsekin. Maltti on valttia ja taisinpa sitä aikanaan itsekin heittää kankaan välillä nurkkaan... Neljätoista vuotta sitten ompelin puvun itselleni ja hyvä tuli. Nätin värisiä kankaita!Ompeluiloa ja pitkää pinnaa!

Villanne kirjoitti...

Tsemppiä projektillesi!

Uteliaana seuraan, vuoden kuluttua on sama vaihde laitettava päälle.

Juuri eilen sain yhden mallivinkin eräästä elokuvasta, jota olimme katsomassa. Täytyy vissiin surffailla lisäkuvia netistä. Koepuvulla minäkin olen aikonut aloittaa...

Vuokko kirjoitti...

Hurjan paljon tsemppiä täältäkin, Uskon sinun onnistuvan, olethan niin taitava käsistäsi :)

aura kirjoitti...

Kyllä sinä pystyt siihen, minäkin olen saanut aikaiseksi kaksi vanhojentanssipukua ja hääpukuni, enkä todellakaan ole ompelija.

selma kirjoitti...

Eiköhän tuo onnistu sinulta tuhattaiturilta :)Tuo onkin aika hyvä konsti tehdä muutama koepuku jos kerran kankaita on mistä kokeilla. Onnea yritykselle :) toivoopi selma. Vuodatukseen ei nyt pääse ja linkkiä ei voi saada.

juuli kirjoitti...

Kivalta näyttää ensiversio. Yhden neuvon antaisin. Hankkikaa kaikkein ensimmäiseksi juhlapuvun kanssa käytettävä alusasu. Toki pelkät rintsikatkin käy, mutta jollei puvun miehustaan tule luita tai vähintään kovaa tukikangasta, tarvitsee alla olla korsetintapainen (liivi) tukea antamassa. Joka sovitukseen sitten tuo juhlissa käytettävä alusvaate, niin silloin tulee täydelleen sopiva vaate.
Juhlapukuja myydessä huomaa kuinka paljon oikea alusvaate/rintsikka/liivi merkitsee sopivuuden suhteen.
Tsemppiä matkaan!

Hanza kirjoitti...

Hyvä siitä tulee! Tiedän itsestäni, kuinka hankalaa se on, jos on muotoa jossain. Itse olen väärän kokoinen kaikkiin kaavoihin ja joudun aina itse säätelemään. Juuli on enemmän kuin oikeassa. Jopa pelkkien rintsikoiden vaikutus ylettyy helposti lantiolle asti.
Kuulosta ihan kivalta projektilta: ota mallia sieltä, täältä ja vielä barbin puvusta :).

eija kirjoitti...

Mielenkiintoisen näköinen malli, aikaa kuluu kyllä leningin ompeluun yllättävän paljon. Haastetta siinä riittää, kysele blogissasi neuvoja jos et osaa jotain asiaa ... kyllä me ompelutaitoiset sinua autamme. Tsemppiä vaan urakkaan....

Tiina kirjoitti...

Minä tuskalin saman asian edessä vuosi sitten. Valmista tuli lopulta parissa illassa, puku istui ja siskontyttö (asiakkaani :) oli tyytyväinen. Taitaa siitä olla jonkinlainen kuvakin blogissani. Nyt kun oppisi vielä itselle tekemään istuvia vaatteita, minä kun olen se meidän suvun kurvikas, jolle valmiskaavat tai kaupanvaatteet eivät istu. Toiveissa olisi tehdä uuden Modan kaavoja muovaillen villakangastakki. Nyt ostoslistalla on sovitusnukke, voi miten monta vuotta olen siitä haaveillutkaan!