maanantai 10. syyskuuta 2012

Tarpeeksi kylmä ilma aloittaa syysistutukset?

On ainakin kylmä! Kumisaappaat jalkaan ja lämmintä ylle, nyt alkoi puutarhan syystyöt! Nyt jos koskaan on pakko alkaa siivomaan koko kesän työmaatani, lipputangon ympärystää. Siellä on narsissinsipulia ni man perusteellisesti, että ei kun lapio vain rohkeasti sekaan ja sipulaa ämpäriin.
Kierrosta on taitettu vasta 1/3 osa ja ensimmäinen ämpärillinen on nostettu pintaan nousseita. Jos lapion tökkäisi yhtäänkään syvemmälle, minulla olisi kilpaileva sivuliike paikallisen puutarhurin kanssa. Voisin myydä pilkkahintaan hyväksi havaittuja keltaisia, oransseja ja valkoisia torvinarsisseja. Hyvin ovat jakaantuneet, kunnolliset juuret ja pitkäaikainen kukinto.
Ensinnä piti putsata rikkaruohot suurehkosta kukkapenkistä, johon aioin osan tästä määrästä piilottaa. Mutta eihän se homma edennyt ihan pelkkien sipuleiden istuttamisella, piti kaivaa myös XL -koon kuunliljoja kukkapenkin reunamille täyteen kasvaneesta puutarhan kukkapenkistä. Näiden suurien lehtien taakse jää keväällä hyvin narsissin lehdet tuleentumaan.
Kun alkaa kaivamaan yhdestä penkistä jotain kukkaa, joutuu siirtämään toisesta penkistä sen sinne nurkan takana olevan kukkapenkin etureunaan...vetää välillä henkeä.
 Tässä laatikkopenkissä sai paikkansa lahjaksi saamani lamohietakirsikka. Lisään syksyn myötä, toisen kukkamaan tyhjennyksen yhteydessä, lisää kukkivia lajikkeita täydentämään penkin pintaa.
Kukkamaan ja ulkorakennuksen väliin jäävän alueen peitteenä on kiviä, joiden väliin on alkanut kasvamaan sammalta. Aivan täydellinen!
 Joten, vielä ei ole aika pistää työkaluja talvilevolle, vaan tehdä pohjatöitä ensi kevättä varten.
Kesäkukkaistuksista suurin osa oli jo nähneet parhaat päivänsä, eli astiat saattoi tyhjennellä kompostiin. Pesualtaan kautta ruukut kannettiin suojiin.
Keijunmekko on saanut syysvärin ja jaksaa kukkia vielä kasvihuoneessa.
Samoin Mårbackan, jonka tuon jossain vaiheessa pirtille talvehtimaan.
Kärhön kivat kippurat kukinnot.
 Lopuksi vielä istutettiin pari ruusua, joista tämän valkoisen sain myös lahjaksi kesällä.
Tästä ruusustahan se kaikki siirtäminen alkoikin. Halusin tämän puutarhassa parhaalle paikalle, samalle katselulinjalle, kuin vesiallas. 
Vesialtaan näkee kyllä hyvin keväällä, vielä alkukesästäkin, mutta ei koskaan loppukesästä. Se peittyy tai peittyi aina malvan taakse ja alle, mutta ei enään.
Suuret malvat saivat kaksi uutta kotia ja minä sain ruusuilleni tyhjän kohdan kukkamaallani.
Vielä on paljon tehtävää tälle syksylle. 2 / 3 osaa pitää tyhjentää ympyrämaastani narsisseja ja löytää niille kaikille jokin kolo.

5 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Siinä sitä mylläämistä piisaa loputtomasti. äiti

Sirkka kirjoitti...

Oi kuinka olet jo ahkerana aloittanut kauniin puutarhasi syysistukset ja kunnostukset kasvien siirtelyineen.
On niissä jakamisessa omat hommansa...
mutta se palkitsee siten niistä tulee entistä ehompia kasveja ja aina välillähän se jakaminen on tehtävä.
Kauniisti sinulla siellä vielä kukkivat vaikka kerroit, että on kylmäkin jo tullut.
Niin kaunista katsottavaa...kaikki!<3
Ahkeralle puutarhurille lämpimät halit ja kauniita syyspäiviä<3

KristiinaS kirjoitti...

Huh huh, kyllä sä jaksat ahkeroida. Vaan saathan sitten taas kesällä ihailla kättesi töitä.

Sirkka kirjoitti...

Oikein mukava tapa viettää syyspäiviä ulkona on tuo kukkapenkkien uudelleen järjesteleminen. Minäkin alan sitä tehdä, kunhan pääsen niin ptkälle ja kun vain poutapäiviä riittäisi. Hyvää syksyn jatkoa!

tia kirjoitti...

Paljon on sinullakin hommia ja hienosti ovat kasvisi kasvaneet. Minulla suunnitteilla ostaa sipuleita ja istuttaa niitä mökille. Kotoolta lähtee päivänliljat terassin edestä pois ja kas kummaa nekin muuttaa mökille ;-) Omenaruljanssi alkaa ensi viikolla.