keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Laatat riviin

Ensin tuntui, ettei kesä ala ollenkaan ja nyt se kukkii hetkessä ohi! Mietin, että onko ensi sunnuntaina mitään katsottavaa, mutta jokainenhan sen tietää. Aikaa ei voi pysäyttää. Tämä hetki on tässä ja nyt. 
Jos kukinnot lakastuvat, rakenteet pysyvät. Niiden ympärille on tehty ja tehdään itseä helpottavia pintoja. Minulla on ollut jo pidemmän aikaa suunnitteilla kasvarin molempiin sisäänkäynteihin laatoitus, jolloin pintojen puhdistus olisi helpompaa.
Ennen kuin puihin puhkesi lehdet, aloitettiin maanpoisto pohjoisen puolelta. Hiukan on ollut kahlailua hiekkakasoissa kasvukauden alku, kun moni muu työ ryntäsi kiireellisyysjärjestyksessä tämän ohitse.
Traktori mahtui nippa nappa kasvarin viereen, niin ettei täytynyt lapiolla alkaa kaivamaan nurmea pois. Toki lapiollekin jäi paljon töitä, mutta raskain aines kulki koneella.
Maanpinta viertää jonkin verran juurikin kasvaria kohden. Laattojen alle on tehty ojaa sade- ja sulavesille. Kasteluvesialtaana toimii käytössä hyväksi todetut kylpyammeet, joista vain toinen sijoitetaan jatkossa kasvarin kylkeen keräämään sadevedet. Toinen jää työhuoneen räystään alle.
Ammeelle tehtiin tukeva pohja paksuista kivilaatoista ja puukehä, jonka päälle amme lasketaan.
Sähkökelasta tuli uusi taimipöytä, roskalavalöytö. Rakenteilla on uusi istutuspöytä lännenpuoleiselle sivulle kasvulavojen jatkoksi.
Idänpuoleiselle osuudelle on maanmuokkaus vielä käynnissä. Sinne on suunnitteilla laittaa pois käytöstä otetut itse tehdyt raparperilaatat.
Pesin laatat painepesurilla, jolloin niistä lähti sammal ja levä.
Laattojen ja luonnonkivien väliin laitettin puu joka erottaa pinnat toisistaan.
Koska helle - paarmat! Niitä on paljon ja ne purevat ihan koko ajan. Ei hetken rauhaa. Ulkona työskentely helteellä ei ole ongelma, kun muistaa juoda ja suojaa kehonsa. Viipyillään välillä varjossa, syödään jotain ja taas jatketaan.
Luin netistä jonkun onnistuneen karkoittamaan paarmat etikalla. Miäs pullolle ja minä myös. Niin me haistaan kuin kaksi suolakurkkua, mutta haittaakse? No ei haittaa. Hiki haisee, aurinkovoide kerää kaikki roskat pintaan ja etikka lemuaa. Mutta osa paarmoista jättää meidät rauhaan ja se on pääasia!
Eteläpäädyn kiveytys aloitettiin viikonloppuna ja taas on yhtä pintaa vähemmän nurmenajoa. Suuret laatat oviaukon edessä on samasta kuormasta, kuin pohjoispäädyn laatat, pikkukivet on saatu kahvipaketilla muutama vuosi sitten.
Miähen kanssa on käyty neuvottelua kuullun ymmärtämisestä. Hän luuli, että haluan vain yläkuvan pikkukaaren, kun todellisuudessa tarkoitin alakuvan kokonaisuutta.
Tässä päädyssä nurmenajo on ollut yhtä pyörittämistä, kun on monta nurkkaa ja kulmaa, jota joutui kiertämään. Kun laatikon edustan peittää kivillä, ajo selkiintyy huomattavasti.
Kun lopullinen muoto ja koko oli valmiina, nostettiin kivet pinoon oikeassa järjestyksessä. Miäs kehui tehneensä minulle vallin, etten pääse karkuun =D
Nurmi pois ja hiekka tilalle. Valmiin pinnan päälle laitettiin vielä hiekka kivien väliin, harjattiin ja kasteltiin.
Koko päivän konttaamisen tuloksena, kasvarin edessä on haluamani puolikaari laatikoiden edessä, johon käytettiin kolmea eri kivikokoa. Yksi väliraita on harmaata.Tästä tuli oikein kiva, jota kävin kurkkimassa vielä myöhään yölläkin =)



5 kommenttia:

Cheri kirjoitti...

Hattu päästä, melkoinen urakka ilman hellettä ja paarmojakin. Minua alkoi väsyttää pelkkä postauksen lukeminen vaikkei täälläkään toimettomana istuskella :)
Hieno lopputulos on hyvä palkinto uurastuksesta.

KristiinaS kirjoitti...

Kaunis kiveys. Tulee niin viimeistellyn näköiseksi tuo kasvarin edusta. Ja ihan kuin se olisi aina ollut siinä, istuu nätisti. Pian se H-hetki jo onkin.

TeSa kirjoitti...

Kiitos, kiitos.
Kiveytys on onnistunut, pitää kasvarin lattian puhtaana ja tuo kauniisti huoneen esille nurmelta.

satunNainen Paula kirjoitti...

Hertsimaleijaa, tälläistä hitaammansorttista hämäläistä hengästyttää!
En pysy perässä, en ehdi edes LUKEA postauksiasi, kun sinä olet jo TEHNYT ja vielä KIRJOITTANUTkin! Teillä on kyllä ihan hillitön vauhti ja jälki todella viimeisteltyä!
Kuule, olen puolenkesää vasta SUUNNITELLUT kahden roudan vääntämän laatan suoristamista, toteutus uupuu edelleen...

TeSa kirjoitti...

Kesä menee ohi niin nopeasti, helle vauhditti kasvua, että kaikki pitää päivittää heti tai unohtuu.
Koska korona, pihaan on nyt todella panostettu tänä kesänä.