lauantai 14. syyskuuta 2024

Poppana

Tässä kohtaa voikin jo nostaa kätensä korkealla , JII-HAA, se on tehty! Luhdissa olevissa puissa on ollut poppanaloimi vuodesta 2017. Odottanut ja odottanut, että joku päivä vielä istun puiden ääreen ja kudon loimen loppuun. Jatkuvan työhuoneen siivoamisen jälkeen päätin, että tänä vuonna, kyllä, tänä vuonna se tapahtuu. Löysin jälleen jemmani, missä loput kuteet olivat olleet.

En ole ollut mitenkään innokas kutoja, en koskaan. Olen vain kutonut, kun on ollut siihen mahdollisuus. Pitkän tauon jälkeen en heti edes muista miten se loimi laitetaan, mutta nythän minun ei edes täydy. En nimittäin laita enää näihin puihin minkäänlaista lointa. Jos joku haluaa käydä kutomaan, homma hoituu itekseen. 
Näissä puissa on jo ajan patinaa ja siksi ne on vinkattu kiinni alustaansa. Ne on tuettu pitkittäin ja poikittain ja lyöntikaiteesta saa ainakin kerran tikkuja kämmeneensä, ennen kuin taas muistaa ajan patinan. Mitään muuta uutta näissä ei ole kuin niidet ja ne sai jäädä vielä paikoilleen, kun pudotin valmiin työn pois tukilta. Kannoin kaiken suojaan työhuoneeseeni ja jätin luhdinoven auki, että miäs voi käydä irrottamassa kiinnittämänsä työvalot pois kattorakenteesta.
Minulla oli hyvä määrä kuteita jäljellä, mutta tein vielä pienen hankinnan, että saan leikitellä väreillä oikein kunnolla. Nyt jäljelle jäi vähäinen ja epämääräinen rullien sekamelska, jonka hyödyntämisestä kyselin ideoita fasessa. Uutta lointa en halua, en ostaa lisää kudetta, mutta voisin varata itselleni kudonta-ajan Taitokeskukseen Epilään. 
Sain ehdotuksen kutoa päiväpeiton. No en kyllä kudo. Säkkituolin. Ei ikinä! Opiskellessani entrasin yhden ja kiva, kun sain sen tyttären perheeseen. Voisin yrittää virkata tai neuloa näistä lopuista, mutta pölyn vuoksi se pitää tehdä ulkona. Kuvan kuteet ovat alkutilanne, ei jäävä.
Kaikkea sitä tuleekin kysyneeksi 😎
Musta loimi tuo kivan efektin valmiiseen pintaan. Kudoin kolmella sukkulalla, että saan heitellä siistit reunat.
Kuuntelen samalla äänikirjaa ja nautin syksyn lämmöistä. Kunnes se lämpö sitten romahti, viileä tuuli puhalsi suoraa oviaukosta kohden ja vedin lisää nuttua ylleni. Lopulta olin pakkaantunut farkkuihin ja huppariin, kun viikkoa aiemmin aloittaessani hikoilin hellemekossani, kuin norsu. 
Silti sain raahattua itseni lähes joka päivä puiden ääreen, kun menoiltani ennätin. 
2024
2017
Tänään, harmaanpilvisenä päivänä, kuvasin 8, 5 m pätkän valmista poppanaliinaa, joka täytyy vielä leikata pätkiin ja päärmätä.
Niissä talkoissa voi mennä seuraavat 6-7 vuotta 😂
Terhi

lauantai 7. syyskuuta 2024

Vielä kukkii ja kasvaa

 Vielä ei ole aika laittaa hanskoja naulakkoon pihan suhteen, vaan nautitaan sen kauniista kukista lämpimän ilman helliessä mieltä ja kroppaa. Perennapenkin yksi ainoa ruusu on venytellyt varteensa mittaa yli metrin ja sen kukinto on upea. Kerrattu, hempeä vaaleanpunainen ja useampi nuppu on jo auennut tai aukenemassa. Tämä täytyy tukea hyvin, että se ei pötkötä pitkin nurmea. 

Tässä kukassa on kaikki mistä pidän. Ilo nähdä tämänkin selvinneen viime talven pakkasista. 
Siivosin viikolla kasvihuoneesta pari chilikasvustoa, jotka olivat antaneet kaikkensa. Ne ihan kuivuivat pystyyn, joten ei tarvinnut miettiä, että jäikö jotain vielä saamatta. 
Siivosin ja siistin lattian ja seuraavana päivänä tein taas saman, kun yksi suuri kasvusto oli kaatunut, katkeillut ja sotkenut ympäristönsä. 
Huoneessa on lämmin, toisinaan kuuma. Läpiveto hiukan helpottaa, eikä kasvien juuristo käristy. Istuin hetken katselemassa ovesta ulos. Vaikka tänä kesänä ei paljon laitettu kasvuun, niin viherrystä tulee ulkoa, kun villiviini ja keijunkukka pyrkii sisälle.
Sain kesäkuun alussa keijunkukka-amppelin, josta teimme isompaan ruukkuun istutuksen. Kasvu on ollut hurjaa ja kukkien määrä on valtaisa. Osa kukinnoista pyrkii huoneeseen, osan nostelen maasta ylös, ettei oksat tallaannu.

Täällä vallistee hyvä sopu, kaikki kasvavat ja kukkivat kilpaa.



Omenat ovat tänä vuonna suuria ja puhtaita. Muutamia muumio-omenoita olen kärrännyt pois. Edellisinä vuosina niitä on ollut enemmän, kuin syötäviä.
Olen säilönyt satoa sekä kuivattamalla, että hilloamalla. Joka väliin voi ottaa tuoreen omenan välipalaksi. Kuivattaminen on meillä uusi juttu, kun pakastimeen en halua säilöä tuoretta omenaa, ne jää käyttämättä. Siksi kokeilen miten kuivat siivut tekisi kaupan, ei jää syömättä. Näitä tulee napsittua aina säilytyspurkin ohi kulkiessa.
Sinisarja
Syksyn tullen keltaiset kukinnot ovat huomion keskipisteenä. Huomasin eilen, että aidan yli on viskattu kultapiisku, joka kukkii myös komeasti. Täytyy laittaa kumisaappaat jalkaansa, että pääsen nokkosten ohi. 
Kallionauhus
Iltaisin sumu nousee melkein samaan aikaan, kun aurinko laskee. 
Terhi

torstai 5. syyskuuta 2024

Naava

 Syyskuu ja voi mikä hellepäivä, +25'. Miten ihanan kirkas taivas ja tyyni ilma. Päätin käydä kuvaamassa uusimman neuleeni, joka on jo viikon odottanut, että etsisin siihen napit. Ei nyt napituta, kun aina voi ottaa uuden neuleen käteensä ja siirtää valmis neule kaappiin odottamaan viileitä päiviä. Nyt ei kyllä neuleelle ole ihan akuuttia tarvetta.

Tätä takkia varten olen ostanut langat käsityömessuilta muutama vuosi sitten ja sen jälkeen säätänyt ja sekoillut saadakseni lisää lankaa. Siinä meni sekä ostaja, että myyjä laskuissa sekaisin, mutta asia on selvitetty ja neule on valmiina ihan älyttömän ihana! Valmiin neuleen paino on 0,460 kg.
Naava neuletakki neulotaan kahdella eri langalla kehräämön Suri-Alpakka ja Alpakka/ Villasilkki. Langan koostumus on miellyttävä, kun tästä ei pölyä yhtään mitään ylimääräistä. 
Takissa on kiva raglankavennus. Se myötäilee mukavasti ja on helppo pukea yllensä.
Kaula-aukon reunassa on kevyesti viistottu v-aukko, jonka lista neuloontuu samalla, kun työ etenee. Ei siis täydy erikseen neuloa kuin niskakaitale.
Takkiin olisi voinut neuloa taskut, mutta itse en miellä näin ohueen neuleen venyttämistä taskuilla, joten ne taskut jäivät pois.
Taas on yksi neuletakki lisää vaatevarastoon. Näitä mutkattomia ja ajattomia neuleita olen kaivannut. 
Jostain täytyy etsiä ne puuttuvat napit.
Tänä vuonna auringonkukkien kukinta onnistui. Viime vuonna hallayöt veivät juuri kukkimaan aloittavan kukinnan. Nyt nautitaan näistä.
Terhi