perjantai 27. kesäkuuta 2008

Uudista vanha lampunvarjostin

Kuvailin vaihe vaiheelta sinulle, kuinka teet oman varjostimen. Monet varjostimeni ovat löytöjä kirppareilta, niin tämäkin.
Jos varjostimesi on tukevaa pinnoitettua metallia, sitä on hyvä työstää. Katkenneita pinnoja pystyy korjaamaan hitsaamalla.
Tarkista pinnojen kunto, hio epäpuhtaudet ja maalaa, jottei ruoste sotke uutta kangasta.

Tarvikkeet : varjostinkehikko, kieputusnauhaa, liimaa, nuppineuloja, silmäneuloja, ompelulankaa, vuorikangasta, jos päällikangas on ohutta, kangas jolla päällystät, sekä koristenauhat. Unohtamatta sormustinta.
Erikoisnauhoja kieputukseen, kehikoita, sekä koristenauhoja löytyy varjostinateljeista. Näistä saattaa saada soittamalla tilattua haluamasi.
Omiin töihini olen ostanut materiaalia omalta kylältä - Lampun Henki - varjostinateljee. (klikkaa nimestä)

Jokaisessa työvaiheessa sormet ovat kovilla, joudut kiristämään nauhoja, sekä kangasta saadaksesi siistin ja sileän lopputuloksen.
Yllä olevassa kuvassa on kuvattuna kieputusnauhoja, joita saa erivärisinä. Jos pinnat näkyvät altapäin, on hyvä miettiä lopputulosta etukäteen. Nauhoja myydään metritavarana sekä kiekoilla.
Kieputusnauhan tarve lasketaan siten, että mitataan kaikkien kieputettavien pinnojen pituus ja tulos kerrotaan kolmella. Kieputusnauha mitataan sopivan mittaiseksi ennen aloitusta - helpompi kieputtaa.
Kuvasin kieputuksen aloituksen, jossa käännän nauhan pystypinnaa kohden ja aloitan kieputtamaan nauhaa puolikkaan leveydestä aina edellisen nauhan päälle. Älä laita liimaa aloitukseen ja vältä muutoinkin liiman käyttöä. Haittaa jatkossa ompelua, liima on kuivuessaan kovaa.
Kieputa nauha tiukkaan. Kokeile välillä jo kieputtamasi pinna, ettei nauha anna periksi. Pura tarvittaessa ja kiristä. Älä jatka nauhaa kesken pinnan, sitä ei saa kunnolla kiristettyä.
Pinnat kieputetaan kukin erikseen. Laita pieni liimatippa ja käännä nauhan pää niin, ettei se jää näkyviin kun kääntelet valmista työtä.

Varjostimen vuorittaminen
Vuorikangas laitetaan, jos päällikangas on ohutta. Katso kankaasi sidos hehkulamppua vasten. Jos hehkulamppu kuultaa liikaa kankaasta läpi, suosittelen vuorin ompelua.
Vuorikankaana käy ohuet asustevuorit.

Kankaan asettelu, työn päällipuolelle, samalla ohjeella teet molemmat kerrokset.
Kangas on helpompi pingottaa kauniisti, jos kangas asetetaan täysvinoon. Päällikankaan kuvio saattaa vaatia lankasuoran asettelun.
Vuorikangas laitetaan yhden pinnan yli, eli ommellaan kaksi "lohkoa".
Voit piirtää varjostimesta kaavan, jolla leikkaat kankaat valmiiksi paloiksi. Jätä silloin 3-4 cm käsittelyvaraa. Itse käytän koko kangasta ja leikkaan vasta pingoituksen jälkeen ylimääräisen pois.
Käytä pingoituksessa tarpeeksi nuppineuloja, jotta saat kankaan pingoitettua tarpeeksi tiukkaan. Jos kiristät kangasta itsesi puolelta, kiristä myös vastakkaiselta puolen.
Eräs opettajani neuvoi, että kangas on silloin tarpeeksi tiukassa, kun sormesi rummuttavat hyvin pingoitetun kankaan.

Ompelu
Käytä kankaan sävyyn sopivaa ompelulankaa. Työ ommellaan kaksinkertaisella langalla pienin pistoin työn oikealta puolen. Aina kaksi pistoa samaan. Pingoita kangasta vielä ompeluvaiheessa, jottei kankaaseen jää ryppyjä.
Keskelle jäävä pinna jätetään ompelematta.
Tässä vaiheessa sitten huomaat, jos kieputus antaa periksi, työstä jää ryppyinen.
Liika kangas leikataan terävillä saksilla ihan ompeleen vierestä. Ole varovainen ettet leikkaa jo ommeltua kangasta, tai päällikangasta siistiessäsi vuorikangasta.

Päällikangas
Kangas asetellaan kuten vuorikangas. Olen ommellut päällikankaan yleensä sille ompelemattomalle pinnalle, ettei saumat ole liian paksuja. Mutta tässä työssä käytin vain joka toisella pystypinnalla koristenauhaa, ompelin päällikankaan samalle pinnalle vuorin kanssa.
Huomaa kangasta pingottaessasi, ettei vuorikangas mene ryppyyn. Älä pingota liikaa, tarkkaile tässä vaiheessa työn sisäpuoltakin.
Ompele kuten vuorikangas ja leikkaa ylimääräinen kangas ompeleen vierestä.

Koristenauhat
Malleja, värejä ja leveyttä sekä korkeutta löytyy moneen makuun.
Nauhat liimataan ensin pystypinnoille sitten ylä- ja alareunaan.

Lopuksi
Ota nessua ohi neulottujen pistojen siivoamista varten, monasti siinä viimeisen ompeleen kohdalla työ uhkaa sotkeentua.
Käytä pientä hehkulamppua, kohdevalot ovat erikseen. Älä polta varjostintasi auringonpaisteessa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi mahoton paikka. Nyt karis rähämätkin silmistä! Olihan taas yö, ensin ei unta tuu ollenkaan ja sit ku nukutti, alko koira vinkua vähän päästä pihalle. Sit likka heräs vielä ennen kuutta. Aika rähjänen olo.

Toi varjostinohje vaikuttaa erinomaisen hyvälle. Kiitos kovasti. Tämä nettikurssi täytyy tässä jossain vaiheessa tehdä. Ensin vain nämä jo menossa olevat projektit pois ja sormenpäät kuntoon. Ootkos koskaan tehnyt valoryijyä paperinarusta? Sellainen projekti koittaa minulla pian käsin ompelemalla.

Pami kirjoitti...

Juu, tää kurssi oli hyvä! :-)

Ainut vaan, että kovasti haaveilen vanhojen lampunvarjostimien päällystämisestä, mutta epäilen, että koskaan saan mitään aikaan...

TeSa kirjoitti...

En ole koskaan tehnyt ryijyä, katsellut vain.
Varjostintyöt on aika nopeita tehdä, välitöitä. Kunhan vain alkuun pääsee, huomaa että se on jopa kivaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno varjostin !!
Joskus kaaauan sitten olenkin ollut varjostin kurssilla, tuntui tutulta tuo homma.

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Kiitos vinkistä ja ohjeesta!!
Rehellisesti sanoen: vaikuttaa ihan järkyttävän suuritöiseltä ja vaikealta! Uskaltaisinkohan kokeilla?? Vaikka eipä sitä uusia asioita opi kuin rohkeasti aloittamalla...

Unikuu kirjoitti...

hei. mitä liimaa käytät varjostimien teossa?

TeSa kirjoitti...

Puuliimaa tai varjostin ateljeesta ostettua.