maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kasari

Välillä on ihan pakko myöntää se tosiasia, että ihan kaikki langat eivät ole käsissäni, saati muistissani. Minulla ei ole nimittäin minkäänlaista muistikuvaa tämän langan kulkeentumisesta meidän kaappeihin vuosiksi marinoitumaan. Hyvin muistan, että siirsin nämä pois tänä keväänä kaapista, joka siirrettiin ulkorakennukseen. Miten ja milloin lanka on kaappiimme mennyt, on täysi mysteeri. 
Jollain lailla voisin kyllä veikata, että äitini on ollut asialla. Niin siinä langanostossa. Mutta mitään varmuutta minulla ei vielä ole. 
Kaikki juontaa siitä, että äitini pitää juurikin tämän sävyisestä keltaisesta, mutta ei neulo näin ohutta lankaa.
Tilaustyöksikään tämä lanka ei ole meille tullut, sen kyllä muistaisin, kun ne työt jäävät aina ressaamaan mieltäni.

Kieputtelin ohuen ohuet lankavyyhdit, joita oli kolme, kerille. Siinä rannekivun ja jäytävän olan puutumisen aikana mietin juuri edellä mainittua langan mysteeriä, sekä sitä, kuinka vanhoja nämä langat ovatkaan.
 Hintalapun kokoinen tieto vyyhdissä oli tarpeeksi selkeä, joten laitoin viestiä suoraan Wetterhoffin myymälään, josta sain kahden vuorokauden kuluttua vastauksen Pirkko Lehdolta.


Hei,
antamillasi tiedoilla on hiukan vaikea antaa ihan varmaa vastausta kysymyksiisi, koska lankalaadut ja värinumerot ovat muuttuneet vuosien varrella.

Eränumero viittaa siihen, että lanka olisi 80-luvun tuotantoa. Silloin Wetterhoffin valikoimissa oli  100% kampavillalanka tex 25x2 ja tex 50x2, väri numero 502 on vaalea kellertävä, beige. Tätä lankaa ei enää ole ollut tuotannossa vuosiin.

Toinen vaihtoehto värinumeron mukaan on valkaistu pellava.
Tuon ohuemman tex 25x2 nimi on ollut Viivi ja tex 50x2 on Veera.Nykyään meidän valikoimissa on Uusi Veera joka on aavistuksen paksumpi (tex 55x2) kuin tämä vanha ja värikartta ja numerointi on erilainen. Veeraa käytetään paljon myös neulottuihin huiveihin.

Meillä on myös upea silkkivillalanka (30 %silkkiä, 70% villaa), jossa on kolme eri paksuutta. Silvia ( 500m/50g) on tämän Veeran paksuinen, Sivilla (250m/50g) puolta paksumpi ja Sofia (125m/50g) vielä puolet paksumpi kuin Sivilla. Ihania lankoja monenlaiseen neulomiseen ja kutomiseen.
 
Villalangan pesusuositus on 30 asteinen käsinpesu ja pellava kestää jopa 60 asteen pesun.

 Toden totta, tästä langasta oli hyvä neuloa suuri huivi, Haruni, jonka pingotin nuoremman pojan vuodesohvalle, hänen ollessa koko viikonlopun pelimatkalla. Neuloin huivin kolmelta kerältä, 3 mm:n puikoilla. Lankaa kului 0, 100 kg ja aikaa vajaan viikon. Viimeiset kerrokset neuloin matkalla Vaasaan ja virkkasin reunimmaisen Vaasasta Juustoportille.

Olettamukseni on, että lanka on ostettu kirpparilta. Valmiina tämä matkaa äidilleni, joka tänään täyttää, öööö, kaksikymmentä enemmän kuin minä. 
Onnea sinulle rakas äitini! 

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos muistamisesta.Olisitkohan neulekoneella tehnyt minulle villatakin.Se on saman väristä ja aika karhea.En ole varma onko enää tallessa.Tarvii siis alkaa penkoa nurkkia. äiti

Eija kirjoitti...

Ihana lahja. Huivi on kaunis.

MariJ kirjoitti...

Kaunis huivi!

*VEKKI* kirjoitti...

Tosi kaunis huivi ja ihana lahja.

tia kirjoitti...

Kaunis on ja huolella tehty.

mate kirjoitti...

Oih, tulipa siitä kaunis huivi. Tykkään☺
Onnea äidillesi!
Niin vai Vaasassa kävit. Ihan kivenheiton päässä, mistä ohi ajoit, muutama kymmenkilometri, ennen Vaasaa olisin ollut "huiskuttamas" Sinulle☺

TeSa kirjoitti...

Kiitos teille

äiti, ei 300 g lankaa neulota villatakkia, sekä huivia. Haloo!

mate, uusi kerta, uudet huiskutukset!

intsu kirjoitti...

Kyllä upea huivi tuli. Tuohon malliin värikin on just passeli. Onnea vaan äidillesi minunkin puolestani! Sano terveisiä ja onnitteluja,kun olet yhteydessä.

Sari kirjoitti...

Ihana huivi ja hieno idea käyttää se lanka äidin lahjaan.

satunNainen Paula kirjoitti...

Oih, heti näin sieluni silmin lankakerät valmiina huivina heti ekan kuvan nähdessäni. En vaan älynnyt, että olisit sellaisen jo ehtinyt tehdäkin! Onpa hieno!!

Pirena kirjoitti...

Kyllä nopea olet käänteissäsi. Niin siisti tuo huivi ja äkkiä valmis. Toista sen on minun kun sukkapariinkin saan menemään viikon. Tykkään langasta josta neuloin ne violetit/vihreät sukat. Toinen pari vasta kyseisestä langasta.
Hei noihin kipuihin ja siihen alhaiseen lämpöön. Oletko varma ettei johdu kilpirauhasesta?

Hepsi kirjoitti...

Upea huivi!