lauantai 10. syyskuuta 2016

Pihakierroksella

 Syksy on lempivuodenaikani. Ilma viilenee, päivät lyhenee ja tahti verkkaantuu. Kukkamailla käyskentely jäi kesän alun jälkeen haahuiluksi.
 Talven tuhojen jäljet ovat peittyneet rikkakasveilla, jotka miäs siisti taannoin. Uudet taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun ja yksi näistä on salkoruusu, jota ostin kaksin kappalein. Hiukan ovat lyhyitä vielä saloiksi, ja kukintakin tapahtuu hitaanlaisesti. Paljon nuppuja, jotka eivät meinaa aueta.
 Viitteitä suureen pionin kukintoon.
 Samassa kukkapenkissä on vanha hortensia kauneimillaan. Jouduin siistimään tätä keväällä leikkaamalla paljon huonoja oksia.
 Nappaan aina muutama suuren kukinnon kuivaan kukkamaljaan, jossa kukinto kuivuu hiljalleen.
 Aidanteelle laitetut punaiset hortesiat selvisivät talvesta. Kierrellessäni kameran kanssa huomasin yhden viidestä taimesta aloittaneen kukinnan. Innolla odotan näiden venyvän ja punertuvan syksyn myötä.
 Lisää näitä paikkuukasveja. Auttamattomasti jo unohtanut näidenkin nimen.
 Punaiset viinimarjat saatiin melko hyvin tarjottua taas eteenpäin. Muutama puska jää poimimatta. Miäs saa hakea aamupuuroonsa tuoreet marjat.
Se mikä minua näissä puskissa viehättää on tuo uusi tuenta. Miäs siisti kaikki puskat samalla, kun rakenteli uudet tuennat.
 Pernatorni on ottanut jo syysväri. Torni tuottaa hyvänmakuista satoa. Tätä voisi kokeilla ensi kesänäkin.
Vielä ei myyrät ole löytäneet talven satoamme.
 Pidän tuulikelloista, kun ne ei mäikkää niin, että pää hajoo. Sellainen etäinen, vieno kilahdus tai kumahdus, mystinen ääni tuulessa on paljon mukavampi.
Kirpparilta löytyi pussillinen rautalankaa pujotettuja lasirenkaita, joita en mitenkään lyhennellyt mittoihinsa, vaan sidoin kiinni ohuella rautalangalla miähen rei'ittämään alumiiniputkeen.
 Komea maksaruoho on syksyn myöhäisimpiä kukkijoita. Vielä nupuillaan. Näitähän on helppo lisätä ottamalla kukintoja maljakkoon ja juurten ilmestyttyä laittaa uuteen kasvupaikkaan.
 Tämän piti olla valkoinen! Olkoon nyt punainen, kun on niin kaunis tällaisenaankin.
 Olen ripotellut hortensioita pitkin pihaa. Joka puolelta löytyy kukkijoita. Limen värinen olisi kiva lisä, jos sellaisen lisäilisi vielä syksyn väreiksi.
 Omenasato jää huonoksi. Kova tuuli riepotteli vähäisetkin omput puista.
 

3 kommenttia:

Tiinatei kirjoitti...

Upeat kukat salkoruusussasi! Marjapoimureiden rivi on hauska, noita metallisia ei taida enää saada mistään.

TeSa kirjoitti...

Olen kirpparikierroksilta yrittänyt löytää metallisia, mielellään eri värejä. Oranssi olisi hyvä löytö!

Saija kirjoitti...

Kaunis kukkaloisto vielä syksylläkin. Hortenssia on ehdoton suosikkini, niitä on nytkin kotona, ihan vaan ruukussa, kolmea erilaista.