lauantai 28. syyskuuta 2019

Suuri suomalainen toivesukkakirja

Uusien kirjojen joukossa on myös toivekirja lasten sukkamalleista, joidenka suunnittelussa on ollut mukana kymmenen suunnittelijan joukko, joista jokainen on tehnyt omalla persoonallisella tavallaan innostavia ohjeita vauvasta koululaisiin. 
Suunnittelijat eivät ole mitenkään tuntemattomia nimiä, jos yhtäänkään seuraa somea, sieltä löytyy nimekkäiden tekijöiden omat sivut ja valtavan innostuksen omaavien neulojien valmiit neuleet.
Pirjo Iivonen, Tiina Kaarela, Lumi Karmitsa, Niina Laitinen, Merja Ojanperä, Mervi Pasanen, Piia Maria Pekkanen, Anna-Karoliina Tetri, Saara Toikka ja Marjukka Vuorisalo olivat tekemässä myös Suuri suomalainen sukkakirja-miestensukat (2018). Jokaisella sunnittelijalla on myös aiempia omia kirjajulkaisuja. Olet hyvässä seurassa tämänkin kirjan parissa.
Kirjan alku- eikä loppuosassa ole varsinaista opastusta neuleen saloihin, mutta neulesanasto löytyy, huipputärkeä kokotaulukko ja lisäohjeet löytyvät ohjekohtaisesti selkein lisäkuvin ja kaavioin. Eli pidemmittä puheitta, selataan vähän lisää tätä uutuuttaan tuoksuvaa kovakantista.

Kuten huomaat, värikuva, joka selkeyttää hyvin kirjoneuleohjeen lukemista. Suunnittelijan alkutestissä ohjesivun alussa lyhyen kerronnallisen osan jälkeen on kirjallinen ohje ja kokotaulukko, josta pienellä vilkaisulla näkee minkä kokoiseen jalkaan kyseiset sukat on suunniteltu.
Useamman sivun käsittävä ohje/ sukkapari tarkoittaa selkeitä kaavioita. Helppolukuisia ohjeita ja väreittäin koostettu merkkien selityksen.
Toivesukkakirjasta löytyy niin kevättä, kuin tarua. Yksisarvisten maassa prinsessoilla on suloiset sukat, joiden kuvio muodostuu kahden värin kirjoneuleena, jota voi värittää vielä lisää silmukoimalla osan kuvioista.
Taidan pitää kirjan visusti piilossa pottajengiltä, tai muuten neulon kirjoneulesukkia koko talven =D
Sivuja käännellessä ohi lipuu Vilinät suloiset pitsisukat, kirjoneuleiset Vilskeet, palmikkoiset Vimmat ja monen monta muuta innostavaa sukkaparia.
Untuvasukat on kokoa vastasyntynyt - 12 kk, tai taivasukat enkelivauvoille.
Anna-Karoliina Tetri etsii vanhoja perinteisiä suomalaisia sukkamalleja. Historian havinoissa Perinteiset lapaset-kirjassaan Tetri mainitsee, että tällä mallilla on tehty lapaset 1800-luvulla. Mallia kutsutaan läsirannikolla Puffaksi, itä-Suomessa rokokkaaksi. 
Voi katsoa tästä linkistä hänen uusimman kirjansa saama huomio.
Kirjassa on 30 ihastuttavaa ohjetta uusille sukupolville. Mukana on myös neulekinnastekniikka, jolla on tehty kolme mallia, sekä virkkaamalla tehdyt tossut.
Lankavalinnoissa ei taida ihan markettilangat sopia näihin silmukkatiheyksiin, mutta ainahan kaiken voi muokata itselleen sopivaksi. 
Ällösukat, millaiset ne ovat? Nämä ja monta muuta jäivät nyt kuvaamatta, mutta itse innostuin aivan valtavasti miettimään vaihtoehtoa lasten perusvillasukille.


Ei kommentteja: