sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Marttojen parhaat villasukat

Sukkasyksyyn ilmestynyt Marttojen parhaat villasukat-kirja sisältää käsityöperinteen ja modernin marttahengen juhlavuoden sukkakilpailusadon parhaimmiston. Kirjasta löytyy niin aloitteleville, kuin jo taitotasoltaan vaativuutta kaipaaville 30 erilaista villasukkaohjetta. Vuonna 2018 marttajärjestön täyttäessä 120- vuotta, järjesti Novita Marttaliiton kanssa villasukkien  suunnittelukilpailun, jossa perinteet on tuotu tähän päivään. 
Kirja on koottu eripuolilta Suomea tulleista kilpailutöistä. Suunnittelijoiden ikähaarukka on 27-80 vuotta. Muutama sukkamalli on julkaistu jo aiemmin, muut ovat ennen julkaisemattomia.
Marttatoiminnassa saa mahdollisuuden siirtää kädentaitoja sukupolvelta toiselle. Ei aina vanhemmalta nuorelle, vaan päinvastoin. Kädentaidot ovat kasvavaa toimintaa, jossa pääsee kokeilemaan myös itselle uudenlaisia käsitöitä.
Marttatoiminta on vilkasta, monipuolista ja siihen voi liittyä kuka vaan. Itse olen ollut perustamassa yhtä ryhmää omalle kylälle, mutta toiminnassa en ole ehtinyt olemaan koskaan mukana.
Kirjassa on yleisimmät lankalaadut koottu taulukoksi. Näistä voi tarkistaa tarvittavat silmukkamäärät ja pohjan pituuden. Huomioi oma käsialasi, taulukko on suuntaa-antava. Ohjeiden yhteyteen on merkitty palluroilla työn vaativuustaso.
Ohjesivustot alkaa perussukalla, joka ohjeistetaan seiskaveikasta Marttaraidalla. Yritin löytää kauppakäynnilläni kyseistä lankaa, mutta en onnistunut.
Ohjeitahan voi soveltaa, muokata mieleisekseen ja valita minkälaisen kantapään ja kärkikavennuksen haluaa neuloa.
Jos ohje on peritty lähes 100-vuotiaalta, on mielestäni ohje kokeilemisen arvoinen ja taitojen siirtäminen kulttuuriteko.
Meitä neulojia on erilaisia. Toinen neuloo pelkkää sukkaa, toinen mitä tarvitaan ja kolmas pitää aina neuleen käsillä, jos ei muuta niin sen sukankutimen. Sukkia tarvitaan aina! 
Tänä vuonna martoilla on tavoitteena neuloa lahjoitettavaksi 20 000 sukkaparia ensimmäisen lapsensa saaville äideille.
Niin pitsit, palmikot, kuin kirjoneuleet on kuvattu ja ohjeistettu selkeästi. Ohjeet ovat vaivattomia lukea ja hyvä kuva kertoo loput. Pinkeissä sukissa ei voi olla huono päivä.
Oletko koskaan lukenut himmelin historiasta? Mielenkiintoista ja niin nykyaikaista tehdä moderni himmeli. Näissä Himmelisukissa on juurikin tämän päivän aasinsilta, muovipillihimmelit tähän päivää ja silmukoiksi sukkiin. Taituruutta.
Kirjoneulesukasta löytää M-kirjaimen, kuten martta. Lyhyet lankajuoksut eivät takerru kiinni kuiviin kantapäihin, vaan eihän sellaisia olekaan =)
Jälleen jää paljon kauniita sukkia kuvaamatta. On hienoa huomata, kuinka luovasti marttailevat suunnittelevat ja neulovat sukkia. Kirjassa on paljon luettavaa ohjeiden lisäksi.
Marttaruutu, kuten Marttaessu ovat varmasti mieleenpainuvia värejä useamman vuosikymmenen martoille.
Mainittakoon vielä, että marttakangas on ollut käytössä 1930-luvulta, johon kaikki jäsenet pukeutuivat. Mekot, essut ja huivit, ei kukaan huomaa luokkaeroa.
Käsityöt ovat hyväksi aivoille. Ole martta. Liity martaksi. Kysy neuvoa martoilta. Martat tietää.

3 kommenttia:

Sartsa kirjoitti...

Kiinnostus vähän heräsi, kirjaan. Mutta kun niitä ihania ohjeita on maailma pullollaan, eikä niitä ehdi tehdä! Se on kyllä pienoinen ongelma.

Liisan kotona kirjoitti...

Mielenkiintoinen kirja. Pitääkin hankkia, kun kohdalle osuu. Mukavia syyskuisia päiviä!!

TeSa kirjoitti...

Kirjat, lehdet, netti, ideat, aika ja kaikki mahdollisuudet.
Valinnan paikka.

Kiitos teille ❤