keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Jämälankasukat

 Pirjo Iivosen jämistelykirjassa lankakerien loput saavat taitavissa käsissä uuden muodon iloisen värikkäinä sukkina, joita ei alkuunsa kirjaa selatessaan tahdo uskoa. Niin on värit passelisti kohdillaan, että jossain kohtaa pysähdyin tutkimaan, löytyykö edes värierävirhettä raitojen seasta. Alkuaikojeni neulonnassa usein näin tapahtui, mutta valmista työtä en alkanut purkamaan.
 Tässä kirjassa Pirjo Iivosen desing on taidokasta suunnittelua ja värien hallittua käyttöä. Erilaiset neuletekniikat ja pintakuviot on helppo opetella pienen neuleen parissa, eli miksei, sukassa. Moni neulemalli taipuu myös suuremmille pinnoille, kunhan malttaa laskea silmukat vaikka neuletakkia varten. Useampi mallikuvio on jo nähty, mutta mitäpä ihan uutta olemme vielä jääneet paitsi? Miten saada ne lankakorien jämät hyödynnettyä, on tässä kirjassa 20 uutta ohjetta ja ideaa.
Ohjeet on suunniteltu langanvahvuuksien mukaan, ohuelle, keskipaksulle ja paksulle langalle. Ohjeita on helppo muokata omaan jalkaan sopivaksi silmukoita lisäämällä tai vähentämällä, puikkokokoa suurentamalla tai pienentämällä, oman käsialan mukaan.
 Tekniikkaosiosta kannattaa lukea ainakin tämä, miten puikkokoko valitaan valitulle mallille. Miksi sukka neulotaan langanvalmistajan suositusta ohuemmilla puikoilla.
Päävärit, vastavärit, lähivärit ja valöörit, ym. Miten joku osaa suunnitella ne ihan tavissukatkin niin harmoonisen kauniiksi?
Langan jatkaminen. Miten se taas menikään? Kirja opastaa tämänkin. 
Vielä käydään lävitse silmukoiden luominen, neuletekniikat, päättely, lyhenteet ja termit.
Eli lue ainakin tämä! Lyhyt oppimäärä onnistuneisiin sukkiin. Pätee yleisesti kaikkiin neuleisiin.
 Sokkelossa kuvio muodostuu neulomatta nostettujen silmukoiden avulla. Valitse lankakopan kauneimmat värit tai neulo vain kahdella värillä. Kauniin seesteinen kuvio.
 Karkelossa on sama tekniikka, nostetut silmukat, mutta pinta on ihan erilainen kuin yllä. Värit, malli ja kuvio tekevät tästä sukkaparista ilottelevan raikkaat.
 Huvikummussa on jotain sellaista iloittelua, jota ensinäkemältä luulin kirjasta löytyvän, lankakorin pirteimmät, mitkä ovat pudonneet aina pohjimmaisiksi. Ja silti näissä on ihanaa leikkisyyttä, pilvisen päivän pirteyttä ja muistojen jämiä.
Kuka nostaa käden ylös, jämäkorit ovat aarteita? Tässä kirjassa on niin lyhyelle, kuin pitkälle varrelle ohje. Moni malleista sopii myös miesten sukkiin, kuten lastenkin. Kirjassa ohjekoko on naisten normaali. Kantapäiden neulomiseen on useampi erilainen ohje.


8 kommenttia:

Sartsa kirjoitti...

Olisipa aikaa tehdä aina jotain uutta kokeilua...

TeSa kirjoitti...

Voisin kokeilla pikkutirppojen sukkiin uusia malleja.

Matleena kirjoitti...

Malttamattomana olen odottanut tuota kirjaa kirjastosta ja tauti vain pahenee sinun kuviasi katsoessa, mutta hyväähän kannattaa odottaa. :)

TeSa kirjoitti...

Kannattaa odottaa. Pidän kirjasta jo visuaalisen ilmeen vuoksi. Selkeät ohjeet ja kuvat inspiroivat.

KristiinaS kirjoitti...

No on sulle kirjoja kertynyt. Uutuuksia on vieläkin tulossa, esim. joku Katse kantapäähän tms. Onneksi on kirjasto:)

TeSa kirjoitti...

Teen vielä muutaman uutuuspäivityksen.
Olen saanut myös pinon vanhempia kässykirjoja, joita kesän aikana ehdin selaamaan.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Aivan huikean ihania sukkamalleja.

TeSa kirjoitti...

Tämä on ajaton mallineulekirja.