sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Aito tunnelma

 Kädentaitojen kartuttaminen ja materiaalien uudelleenkäyttö on kestävää kehitystä ja hienoa hyödyntämistä. Itse pidän askartelusta, kun se ei ole pitkäkestoista, siihen ei täydy hankkia hankalasti tai jopa mahdotonta materiaa ja sen pystyy tekemään kotioloissa.

Tiina Rinteen uudessa kirjassa Koristele koti luonnonmateriaaleilla jo kertoo, että materiaalia ei täydy lähteä etsimään kovinkaan kaukaa. Iltakävelyllä saattaa löytyä helposti oksia ja käpyjä, joista luovalla tekemisellä saa syksyn sisustukseen ja lähestyvään jouluun paljon kivaa ja kaunista. Joku laski, että jouluun on vain 100 päivää.
Kirja on jaoteltu kolmeen osioon; Kauniin pelkistettyä, Joulun odotusta ja Talvitunnelmaa pihalle.
Kirjaa on kiva selata ajatushautomo hyristen. Ihan jokaista juttua ei ennätä toteuttaa, mutta pienet askartelut onnistuvat vaikka yhdessä lasten kanssa. Ainakin materiaalin kerääminen. 
Erilaiset kranssit ovat aivan viehättäviä. Vuodenaikojen vaihtuessa vaihtuu myös ovikranssi ja siihen kirjassa on useampikin ohje. 
 Kävyt, oljet, havut, pudonneet puunlehdet ja köynnöstävät kasvit kieputellaan, nidotaan ja pujotellaan haluttuun muotoon. Seesteiset pinnat jätetään luonnonmuovaamiksi ja niitä korostetaan pienin nyassein. 
Menneiden aikojen perinteet on tuotu tähän päivään, kuten omenakranssi ja käpykauris. Käpyjen kauneutta on hyödynnetty sytykekäpyinä ja näyttävänä käpypallona. Osa ohjeista saa minut lähtemään ulos sillä silmällä, että pitääpä kerätä materiaalit talteen.
 Kun polttaa paljon kynttilöitä jää aina jämät, joita hyödyntämällä saadaan uusia kynttilöitä vaikka viemisiksi syksyisiin iltoihin. Meillä kynttilä palaa aina, kun olen kotona.
Yksinkertainen on kaunista ja kaunis on näyttävää. Surrilangasta tehdyt lankatähdet sopivat pakettikoristeiksi niin kauniisti, että näitä ehtii pyörittelemään vielä monta ennen joulua.
Lintujen ruokinta on kohta jälleen ajankohtaista. Näppärä tekee ruokintatelineen itse pihalta löytyneestä materiaalista ja sehän sujahtaa takaisin luontoon huomattavasti harmoonisemmin, kuin muovinen vastaavuus. Erilaisista lintulaudoista ja -telineistä saa useamman kivan idean, joista voi valita itselleen mieluisimman tavan tehdä ja ruokkia pihan lintuja. Kirjasta löytyy myös ohje lintujen taliruokintaan.
Olen vaikuttunut. Sisäinen askartelijani on heräämäisillään,

3 kommenttia:

Nila kirjoitti...

Varmasti aivan ihana kirja ja minä ainakin arvostan sitä että tarpeet löytyy omasta takaa tai luonnosta. Luonnosta jos ne ottaa ja palauttaa ne sitten myös samaan kiertoon. Kiitos sinulle kun kiinnostuit blogistani toivottavasti tulet käymään toistekin.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Näyttääpä mielenkiintoisalta kirjalta.

TeSa kirjoitti...

Ideoita löytyy!