tiistai 22. elokuuta 2023

Matto nukkekotiin

 Ihana päästä esittelemään uusin kesäkässy, kun nukkekodin salin toinen matoista on valmiina. Vuosien aikana on ollut vähän pitkäpiimäistä hommaa tämän uusimman pienen kodin kanssa, mutta keväällä alkanut uusi innostus tehdä ja laittaa on pitänyt otteessaan, vaikka nyt valmistunut matto tuntui valmistuvan äärettömän hitaasti niin ei siihen kuitenkaan mennyt kuin kolmisen viikkoa ja se on jo omalla paikallaan.

Olen etsinyt inspiraatiota Pinterestistä, kun tallentamani paperiversio ei ollutkaan siellä mihin sen olin kuvitellut laittaneeni. Eikä ole vieläkään tämän valmistumisen jälkeen vastaan tullut. Ehkä sitten joskus. 

Minulla on ollut kaksi inspiraatiokuvaa, joista alinta saatan käyttää salin toisella reunalla olevan ruokapöydän alla. Se on huomattavasti tätä keinun alla olevaa suurempi.
Lattiaa tehdessäni olin aikeissa maalata pinnan, mutta kun sain sen valmiiksi, en halunnut pilata sitä maalilla. Antaa ajan tehdä taikojaan ja minä vain sisustan. Vaikka tilassa on paljon katseltavaa, se kestää tekstiilien tuoman värikkyyden. 
Minulla oli tämäkin työ mukanani lomamatkalla. Halusin saada aloittaa sen ihan rauhassa niin, että työtä on helppo jatkaa missä vaan. 
Valitsin värit ympäröivistä sisustusesineistä.
Hyödynsin näitä valmiita lankoja joita minulla on sekä saatuja, perittyjä, että mistä lie löytyneitä. Ostin kehän Tallinnasta, mutta en käyttänyt sitä. Samoin kangas on tuotu Karnaluksin kassan kautta.
Jonkun lankatokan sisältä löytyi käärepaperi
Ei niin tylsää hetkeä ollut, mutta käytimme molemmat aikamme selvittelemällä kaikki nämä kerät. Onhan niitä paljon helpompi ottaa käyttöön, kun ne on selvitetty ja kerätty väreittäin omiin pusseihin. Vain tiukimmat solmut jouduin auttamaan, muutoin miäs setvi isomman osan.
Olin mitannut maton koon, joka on pistelty 9 x 16 mittaan. Hapsuineen hiukan pidempi.
Pohdin tuon jäävän valkoisen sävyä pitkän aikaa. Olisin tehnyt sen ehkä vaaleanpunaisella, mutta enemmistö, miäs ja nukkisharrastajat olivat valkoisen kannalla. 
En kuitenkaan halunnut sen jäävän kangaspohjalle, vaan pistelin ruudut täyteen ja sain napakan maton.
Päättelin jo työn edetessä heti kaikki langanpäät piiloon, joten silittelin ja leikkasin ylimääräiset pois. 
Ompelin siksakin työn pitkiin sivuihin ja päihin tein saman ihan pistelyn juureen. 
Silittelin pitkän sivun taitokset, ompelin käännöksen käsin. Päistä purkasin kankaan huolitteluun asti. Näin tuli siistit hapsut. Vielä lopuksi silitin kevyesti ja oli aika viedä matto juhlallisesti omalle paikalleen.

Huomaa, olen viimeistellyt lattianreunat ja itse asiassa kaikki kerrokset ohuella muovilistalla (Bauhaus), jossa oli teippi valmiina.







TERHI

5 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Todella kaunis matto, etkä mennyt mitenkään helpoimman kautta. Sopii hyvin keinutuolin alle ja tuo nukketaloon kodikkuutta.

Kati kirjoitti...

Aivan hurmaava! Matto ja koko sisustus. Mukava malli tuo toinenkin.

TeSa kirjoitti...

Kaunis kiitos teille ❤️
Pikkuisen pienet jutut on kivaa ajanvietettä.

Saija kirjoitti...

Hieno ja tilkkuilijana erityisesti tilkkumalli miellyttää:) Koirakin siinä pötköttelee.

TeSa kirjoitti...

Selkeä malli ihastutti ja väreillä somistelu on niin terapeuttista.