maanantai 26. helmikuuta 2018

Satukirja 1/2

 Lähtökohta näytölleni oli tuotteen valmistaminen käsityönä, jonka tein Ikaalisten varhaiskasvatuksen käyttöön. 
Kirjoittelen tämän kahdessa eri osassa, sivu kerrallaan näytän mistä kaikki alkoi. En mitenkään pysty tekemään järjestelmällisesti töitä niin, että etenen sivu kerrallaan kansilehdestä alkaen. Sen verran kuitenkin suunnitelmallisesti etenin, että ompelin kaikki pohjatyöt paper piecing-tekniikalla ja tässä tapauksessa jätin kaikki paperit työn taustoille tukevoittamaan sivua. 
Käytin valmismallia, taitoni ei riitä tällaisten kuvioiden kaavoittamiseen, eikä siihen olisi ollut aikaakaan. Edellisestä tilkkuilustani on vuosia, reilusti yli kymmenen. Keräilin kaikki tilkkukirjani silmäiltäväkseni ja jatkoin Pinterestin parissa. Sieltähän löytyi vaikka mitä!
 Sommittelin ja kokeilin erilaisia väriyhdistelmiä ja pidin linjani läpi kirjan hyvin värikkäänä. Leikkasin kuvioiden ympärille leveät kaitaleet joista sain leikata yhteneväiset sivut, kun kaikki olivat valmiita. Leikkasin jokaisen sivun taakse ohuen villavanun, jonka tikkasin kuviosivun kanssa yhteen.
 Leppäkertussa ei ollut kuin neljä palaa, mutta se oli viedä minusta voiton kaarevilla muodoillaan. Haastoin itseni jokaisen sivun kohdalla jollakin tekniikalla. 
Mietin tarkkaan ompelujärjestyksen, koska sivujen yhteenompelun jälkeen en voinut lisätä mitään. 
Leppis sai ympärilleen kukkakedon saunakakkaroista ja pietaryrtistä. Saunakakkaroiden keskusta on huopaa, jonka olen tikannut koneella kiinni työpohjaan.
 Tämän sivun taustaparina on jäljessä kuvattu pääskynen.
 Huomaa leppiksen vaaleat silmät jotka ovat kankaasta aseteltu kohdilleen. Tästä kuvasta näkee laskostetun kankaan siivissä ja vartalossa.
Olen onnistuneesti hukannut kuvia, joissa on pääskysen valmistamisesta vaihekuvia. Tällä sivulla käytin tikkaukseen valkoista lankaa, jolla kehystin pääskysen ja tikkasin vasempaan yläkulmaan kaksi linnunvarjoa. 
Ihastuin työn aikana askarteluhuovasta niin, että enpä laita materiaalia piiloon. Piirtelin perhoset, leikkasin pohjimmaiseksi ruskean ja päälle värikkäämmän palan. Kiinnitin kaikki yhdellä ompeleella niin, että tein tuntosarvet ja kropan tiheällä tikillä. Käytin eri väristä ommellankaa kuin alalanka, ja se tuo työlle kivasti lisää ilmettä.
Värien valinta, teenpä sitten lasista, langasta tai kankaasta on ihan parasta! Tälle sivulle en tehnyt tonttua, vaikka kuva niin saattaa erehdyttävästi viitata. Tästä tuli metsänhengetär Mielikki.
Vältin kaikkea mikä liittyy mihinkään juhlapyhään tai tapahtumaan, vaikka se olikin sallittua.
 Tälle sivulle syntyi kuusimetsä, rehevä köynnöskasvillisuus ja näky, jota ei voi ohittaa, kuumailmapallo!
 Pallon kanssa tein tovin töitä. Tai oikeastaan koko sivun kanssa. Paljon käsinompelua, leikkaamista ja suunnittelua.
Kuvasta näkyy paksu vanu, jonka laitoin jokaisen sivun väliin, vaikka olin jo tikkausvaiheeseen laittanut ohutta villavanua, muutamaan jopa kaksinkertaisena.
Karhusta tuli jotenkin lutuinen hahmo. Kangasvalinta osui kohdilleen koko sivussa, pehmeä nukkapintainen karhu mustikkametsässä.
 Piirsin, leikkasin ja ompelin linnut langoille, jotka tikkasin työn taustalle koneella ja siivet käsin napin kanssa. 
Virkkasin kukkia, lehtiä ja ompelin kukkapaljetteja sivun alareunaan. Kirjoin käsin silmän ja nenän, korvaksi ompelin napin.
Pyrin tuomaan jokaiselle sivulle jotain mitä voi koskea, tunnustella ja tuntea erilaisia materiaaleja. Tunnistaa eläimiä, kukkia, värejä ja muotoja. Toisessa osassa on kahdella sivulla sivujen välissä ääni, kun hahmoon koskettaa.
 

6 kommenttia:

Sartsa kirjoitti...

Ohhoh! Ompas vaikean näköstä. Ei riittäis minulla kärsivällisyys. Upeasti toteutettu.

Intsu kirjoitti...

Hoho hoi,hyvät hyssyrät miten kekseliästä ja upeaa työtä! Tää täällä aivan ihastuksesta huokailee ja hönkäilee:)

Ulla kirjoitti...

Kylläpä oot keksinykkin isotöisen homman. Lopputulos on varmasti upea!

TeSa kirjoitti...

Kiitos, kiitos!

*VEKKI* kirjoitti...

On tosiaan upea juttu tämä. Kova työ palkitsee hienolla lopputuloksella.

liisan kotona kirjoitti...

Ihania, ihania :)