torstai 1. kesäkuuta 2023

Puutarhuri täällä, hei!

Avoimet Puutarhat pidetään tänä vuonna 9.7. Silloin mekin avaamme "puutarhan portit" ja toivotamme teidät kaikki tervetulleiksi. Tätä varten olemme aloittaneet konttaukset kukkapenkistä toiseen niin, että polvet on jo ruvella ensimmäisen kierroksen jälkeen. 
Ottipa muuten oman aikansa saada ensimmäinen kierros tehtyä. Jumitin etupihan kukkamaalla pari päivää keräten törröttäjiä ja istuttaen sipulikukkia. Sen perään sain tehdä heti rikkakasvien kitkennän. Kun ala on suuri, ei pari päivää ole mitään, mutta muualla viherrys vain lisääntyi ja teki siistimisestä entistä haastavampaa.  

Sateenvarjojalava

Vuorenkilpi
Kaikenlaista puuhaa piha on tuottanut, kun vain olen jaksanut osallistua. Puutarha on yleensä aina kieroksemme päätepiste. Tämä jää niin piiloon ohikulkevilta, ettei täydy feikata mitään, antaa odottaa omaa vuoroaan.
Marjapuskissa on ollut kunnon pöhinät, kun kukinta osui juurikin helteisiin. 
Toivotaan, että kesä on suotuisa. Vuoroin vettä ja lämpöä, ei lunta ja pakkasta.
Ennen puutarhapäiviä meillä on melkoiset talkoot. Ja sellaiset kirjaimelliset talkoot. Sitä ennen on paljon esivalmisteluja, suunnittelua, materianhankintaa yms.
Samoin takapiha vaatii paljon osakseen, ettei taas täydy vedellä lippusiimoja saatetekstillä, tähän on tulossa uutta.
Minä sain taas idean, joka piti päästä heti toteuttamaan. Eteläpäädyn talipalloteline kaipaa jotain suurta ja näyttävää, En tykkää piperryksistä, en mistään sinnepäin, vaan reilusti näyttävää ja kaunista.
Täältä puuttuu kukka-astia, joka on vetovoimainen, siis vetää sisuksiinsa paljon multaa ja sen perään kesäkukkia. 
Heti seuraavan työpäivän jälkeen kävimme muutenkin asioilla ja kahden eri kaupan istutusastioita käännellessämme päädyimme tähän Puuilosta ostettuun versioon. 
Ruukun alaosa on väärinpäin käännetty korkea ruukku, joka toimittaa astian jalan virkaa. Nuo yhdistellään toisiinsa, mutta se saa vielä odottaa hetken.
Ensin minun täytyy saada inspiraatio. Olen nyt tehnyt lähinnä siksi, että päästään jostain alkuun. Minulla on ollut pidemmän aikaa taas liian monta asiaa valmisteilla, etten ole kunnolla paneutunut tähän pihaan. Vähäseltään olemme käyneet tekemässä kesäkukkahankintoja, sekä valittu paikkuuperennoja.
Pelloilla näkyy jo uusi kasvusto. Mekin saimme istutettua perunat hyvissä ajoin. Ostimme lisää valmiiksi itäneitä, kun viime vuonna sato onnistui ja maistui hyvälle
Tulppujen kukinnot ovat säilyneet pitkään.

Hiippailen iltaisin kuvailemaan kuunsirppiä, kukkia, maisemaa.


Vihreys valloittaa
Siivosin kasvarin ja pesin ikkunat niiltä osin, kuin se on mahdollista yksin tehdä.
Omenapuu on ollut pitkään kukassa.
Suojaverkkojen poistaminen on aina kiikun kaakun, vaikka nurmi on vihreää. Eräänä iltana, kun oli nukkumaan menossa, katsoin takapihalle. MITÄ!!?? Rusakko istuu muina rusakoina kukkien välissä, eikä sillä ollut aikomustakaan lähteä siitä pois. 
Avasin ikkunan, sanoin pari kaunista ja johan läks. 


 
Etupihan kivikkomaalla on näkyvissä talven ja kevään tuho, kun valkokartiokuuset kuivuvat. Odotan edelleen hitaasti ja harkiten mitä niille nyt tekisin.
Siinä kuusien kuivuessa, etualan tapionpöytä viheriöi.

Sunnuntaiaamuna ehdimme siistimään juurikin ne piha-alueet ennen sadetta, jotka oli työlistalla. Sade ei tullut ihan pieninä pisaroina, vaan kaatoi koko lastin kerralla yllemme. 
Apaattinen apina ja pari sitkeää.
Kasvihuoneessa on ollut jo hiukan toimintaa, kun kannoimme pelakat sinne kesähoitoon. Talvella nämä kärsivät vilua ja nälkää, kun sähkö oli kallista, eikä lämpöpumppu paljon puksutellut. Muutama saattaa ihan vain heittäytyä suoraa kompostiin, mutta kaikkeni teen, että saisin näistä elinvoimaisia. 
Tässä ne mököttävät talvitanttuut yllään ennen putsaamista. Yksi terassihortuskin sinnitteli lähes nollan pinnassa.
Kävimme metsässä ruokkimassa hyttysiä. Voi pieru, että niitä oli! Joku muukin voisi käydä siellä, etteivät ihan pelkästään minua olisi kalvaneet. Johan oli iho paukuroilla taas. Emme löytäneet kuin pari korvasientä, kun lupasin mennä katsomaan onko tänä vuonna kerättävää satoa. Ei sitten kaveri ihan kahden sienen perään lähtenyt.
Mustikoissa olisi hyvät alut


Ketunleipä
Kotipihassa nautin moninaisesta lajivalikoimasta. Miettien mikä missäkin nousee, vai nouseeko?


Kirjopikarililja

Pinnassa siitepölyä
Viikonloppuna poikkesimme rompetorille, jossa teimme kivoja löytöjä. Reppupuhallin ihan vaan siksi, että en halua enää kontata kivikkomailla imuroimassa. Tällä sai näppärästi puhallettua kuivat lehdet pois pihasta. 


3 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Olipa taas paljon katsottavaa. Joistain kuvakulmista näyttää aivan isolta plantaasilta;) Kaunista on, toivotaan ettei nyt rae/räntäsade tehnyt tuhoja.

Irma kirjoitti...

Kyllä on kaunista!

TeSa kirjoitti...

Kiitos, kiitos. Kyllähän tässä lääniä on joka ilmansuuntaan.
Hoidettua piha-aluetta on lähes puolen hehtaaria.