sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Lomalla Suomessa

Tämän vuoden talviloma on taas taputeltu. Useamman vuoden tapaan suuntasimme työtassun liikkeelle aikaisin lauantaiaamuna ja suuntasimme nokan kohti itää. Montaa pysähdystä ei välillä tehty, kun olimme jo Kuopiossa. Tai, no muutama ihan pakollinen, kuten aamupala Orivedellä ja pissatauko Keljonkankaalla. Jyväskylässä Pandan tehtaanmyymälä ja Viherlandia. Nämä paikat ovat nopeita pysähdyksiä, että pääsemme jaloittelemaan kunnolla. 
Kuopiossa kävimme Kauppahallissa ja Askartelukulma Matikaisella, jossa olemme käyneet jonain vuonna aiemminkin. Hyvä ja kattava valikoima materiaalia moneen eri kädentaitoon. 
Etsin ideoita pääsiäiskortteihin, joihin minulla oli jo hyvä pohja kotoa lähteissäni. 
Kun tarjolla on paljon, on kiva tehdä kunnon kierros, ettei mitään jää huomaamatta.
Ruokailimme Kuopion Juustoportilla, johon oli parkkeerannut moni muukin. Sen jälkeen alkoikin liikenne hiljenemään, kun käännyimme kohti Nurmesta.
Tiet ovat hyvässä kunnossa, normaali talvikeli. Lumihangessa on korkeutta, puhdasta lunta. 
Kun saavumme perille Vuokatin Katinkultaan, on edellä jonoa noin 50. Auts! 
Tunnin odottamisen jälkeen olemme kämpillä. Kamppeet kämppään ja ruokakauppaan. 
Ostamme vain sen verran, että pärjäämme maanantaiaamuun. Sunnuntaina emme poistu kämpältä, se on tullut tavaksi ottaa ihan rauhassa. 
Minun lomani oli suunnitelmallisesti askartelua. Kävimme Sotkamossa, jossa on hyvä kirjakauppa. Sieltä tämä ihastuttava kynäsetti. Vilkas ja viihtyisä kylä tarjoaa monipuolisesti kaikkea tarpeellista. 
Minä valtasin keittiön. Pöytää jatkettiin alapuolelta nostettavan jatkolevyn verran. Miäs valtasi mäen. Kun kummallakin on oma hetki, arki on sujuvaa. 
Ennen loman alkua teimme viime hetken suunnitelman ostaa molemmille kelkat joilla pääsemme kurvailemaan liukkailla teillä sekä kauppaan, että ulkoilemaan. Eslan Kickspark on kilpakelkka, jolla voi potkutella lujaa! Siinä ei ole perinteistä istuinta, vaan kaikki turha on riisuttu pois. Hankijalaksilla pääsee kantavan lumen päälle, mutta ne ei kuulu vakiovarusteisiin.
Varuste.net oli nopea, kun maanantaina soitimme ja kysyimme toimitusvarmuutta, niin paketti lähti heti liikkeelle. Posti otti yhteyttä tiistaina ja kelkat oli kotiovella keskiviikkona. Ei huono! 
Miäs kasasi nämä nopeasti koeajoon ja taitteli niin, että saimme ne mahtumaan hyvin autoon. Kelkka painaa noin 7 kg, siinä on lyhyet jalakset ja korkeussäädettävä ohjaustanko. 
Hetken piti mutustella ajomukavuutta ennen liikkeelle lähtöä. 
Talvilomaviikko oli sateinen ja nuhjuinen. Keli oli ajoittain hiukan pakkasen puolella, eli sohjoa, liukasta ja hiekoitettuja pintoja. Löysimme kuitenkin kelkan alle tarpeeksi liukkaan pinnan, että pääsimme ilta-ajelulle.
Käynti Viherlandiassa 

Tänä vuonna emme lähteneet pitkille ajomatkoille. Paitsi, kun saimme kutsun iltakahville. Johan olikin kiva turista ja huomata, että meillä näitä kahvipaikkoja on pitkin poikin maatamme. Kiitos!
Reppu selässä kohti maitokauppaa. On tullut tavaksi, että emme laita ruokaa, vain puolivalmista ja nautimme toisten valmistamasta.
Ensimmäisen kerran mitoitimme tarpeemme oikein eikä tuotu kassikaupalla jämiä kotiin. Hyvä! Me alamme oppimaan.
Tälläkään kerralla emme käyneet keilaamassa. Käteni ei kestä. Olin ottanut kaikki tuet varuiksi mukaani, mutta en halunnut riskeerata ja rasittaa yhtään liikaa. 
Uimassa kävimme kerran. Tai missään uimassa käyty, vaan kiersimme saunamaailmassa saunasta toiseen ja löhösimme poreissa. Sen jälkeen olimme ihan turtana 😄
Loma tuntui todellakin lomalta, kun vain kerran miäs sai työpuhelun ja sekin oli tarkoitettu minulle. Loma jatkui. 
Takassa paloi tuli aina, kun saimme kerättyä jämälaatikot ja askartelusilput nippuun. Suunnitelmalliset takkamakkarat jäi lämmittämättä, kun en liiemmin pidä makkarasta. 
Tämän halusimme nähdä. Laskin, että hän on kuudes pressa, mutta ihan kaikkien virkaanastujaisia emme ole voineet suorana nähdä.Ainakin kerran pitää ehtiä Kajaaniin ja sinne suunnittelin tietoisesti reissun perjantaille, kun tiesin Paten tulevan kirjakiertueella esittelemään uutta kirjaansa, Ratinaan se päättyi - 46 vuotta Popedaa. 
Tämä oli yllätys miähelle, joka on fanittanut Popedaa sen alusta alkaen. 
Kirja sai kiinnostumaan niin, että kuuntelimme sen äänikirjana kotimatkalla. Tai minä nukahdin lopputeksteissä, mutta kuuntelen sen kyllä myöhemmin loppuun.
Pate
Pääsimme haastattelun jälkeen jutuille, toivottelimme kiitoksen ja hyvä jatkot.


Perjantai-iltana askispöytä tyhjeni, matkalaukut oli pakattu ja pyykit pesty. Lauantaiaamuna oli vielä siistittävä jälkemme, kerättävä käyttämämme tekstiilit yhteen nippuun ja roskapussit lajittelupisteeseen. Kympiltä avainkortit oli palautettu ja matka kohti kotia alkoi. 
Olin tehnyt viikolla tilauksen iltakursseja varten Kuopion Lasilinkkiin, josta haimme sovitusta paikasta paketin. Ruokaostokset teimme Jyväskylässä ja kotona olimme noin puol8.
Olin suunnitellut nukkuvani lomalla ainakin kolmet päikyt. Jäi kahteen ja nekin mennen tullen.

Terhi

6 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Teillä on ollut ihana ja monipuolinen loma Suomessa. Minun alkoi tehdä mieli kylpylään, kun luin tuota tekstiä. En ole vuosikausiin ollut - joskus kauan sitten ja ehdottomasti ennen koronaa.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihana reissu on ollut. Voi kun olisin tiennyt, niin olisitte käyneet Nurmeksessa kahvilla.
Pitääkin käydä Kuopiossa tuossa askarteluliikkeessä. Mimosalla alkoi hiihtoloma ja ollaan menossa Ikeaan keskiviikkona Kuopioon.

Sartsa kirjoitti...

Olipas kiva reisu julkkisbongailuineen. Kuvia muistoksi :)
Meillä ei taatusti onnistuisi tuollainen, että minä jäisin askartelemaan ja isäntä lähtisi omille teilleen ;D Tuo vaikuttaisi kyllä kokeilemisen arvoiselta ...

TeSa kirjoitti...

Kotimaassa on kivoja kohteita. Meille on vakiintunut paikka tämä Vuokatti.
Nurmes voisi olla kesän käyntikohde, jos lähdemme kiertämään jonkin lenkin päiväseltään.
Minulta ei tuo laskettelu suju, lue, en ole kokeillutkasn. Joten sama neulonko, vai mökkeilenkö tekemättä mitään, on jo osa lomasuunnitelmiani.

satunNainen Paula kirjoitti...

Oi, olipa teillä ihanan rentouttava loma!
Ja WAU, täältä löysin aiemmin kyselemääni vastauksen, siis kelkkojen hankinnasta. Täytyy esitellä Miehelle! Jalka vaivaa sen verran, että pitkä lenkittely koiran kanssa on vähentynyt. Nyt toki lumet ovat kohta menneen talven muistoja, mutta tuleville talville! Polvesta taitaa jäädä pysyvä vaiva, ehkä koiran pidempi lenkitystys onnistuisi myös kelkan kanssa... :)

TeSa kirjoitti...

Loma oli kyllä rentoa menoa ja kivaa tekemistä. Kelkka on oivallinen kulkuneuvo koirien kanssa ulkoiluun. Löysin videoita, joissa juurikin koiran lenkittäminen on ollut kokeilun arvoinen.