perjantai 18. lokakuuta 2024

Kauniita syyspäiviä

Voi miten nautinkaan näistä syksyn kauniista väreistä, lämpimistä ilmoista, sumuisista hämyistä ja tuulen huminasta! Syksy on vuoden paras aika. Hiljaksiin hiipuva hetki, maantuvan maan tuoksu ja lumoava täysikuu.
Heräsin aikaisin aamulla, kun kuu mollotti suoraa silmään. Nuku siinä sitten, kun muutenkin täysikuu valvottaa. Heräsin silittämään pyykkejä, kun ei nukuttanut yhtään. Upea suuri kuu.
Pihan syystyöt ovat alkaneet. Tällä viikolla on kitketty rikkakasveja, villiintyneitä kukkakasvustoja ja istutettu keisarinpikarililjat ja laukat. 
Uuden kasvihuoneen edustaa muokataan viherryksen osalta jo syksyllä. Rakenteelliset työt tehdään loppuun keväällä. 
Pidimme pienen pihakatsauksen yhtenä iltana, kun mietimme miten kahden kasvihuoneen toiminnot saadaan helposti nivottua yhteen. Taimipöydän paikka on nyt melko varmasti luhdin päädyssä, mutta miten se suojataan siihen, ratkaistaan keväällä. Kastelualtaat, eli veden talteenotto molempien huoneiden välittömässä läheisyydessä vaatii lisää vesikouruja lappeille. Samalla selkeni kuinka suuri uusi terassi tulee olemaan kahden huoneen välissä. Odotan jo malttamattomasti tämän alueen viimeistelyä.

Viime talvi rankoi humalakasvuston, mutta ihmetys oli suuri, kun huomasin hennon alun sinnittelevän tukiverkkoa pitkin. Huvimaja täyttyi pihakalusteista ja suuresta istutusruukusta. Hyvä kirjata muistiin kevättä varten, että voi sitten lukea täältä mihin mitäkin jemmattiin syksyllä 😄
Pergolaan sytytettiin kausivalot, että rakenteen muodot näkyvät. Kuvassa näkyvät valot ovat vesialtaan päällä olevasta aurinkokennovalaisimesta. 
Iso Otava
Miäs teki Plantagenin viimeiseen avoinna olevaan päivään kaksi erillistä ajoa, kun kaikki loput myytiin -90% alennuksella. Tässä on muutaman huushollin tuotteet. Suuret istutusruukut olivat yllärinä minulle, norm.100 € kpl, joita en olisi ikinä ostanut tuolla hinnalla. 
Vuosien aikana kävimme paljon lähimyymälässä. Teimme myös matkoillamme plantsukäyntejä muutamissa muissakin myymälöissä, joten myymälöiden sulkeminen katukuvasta muuttaa nyt ostoskäyttäytymistäni jonkin verran.
Kellarin täyttäminen viherkasveilla on alkanut. Meillä satokellari on vain pieni nurkka ja kaikki muu on talvisäilytyspaikkana kesäkasveille. 
Lankaköynnöksen kaksi tainta irrotettiin suuresta istutusruukusta hieman pienempiin ja vietiin toiseksi talveksi kellariin.
Toukokuu
Köynnös kukoisti nii maa perusteellisen komeasti koko kasvukauden, että toivon sen säilyvän hyvänä talvesta.
Lokakuu
Keijunkukka kirjaimellisesti revittiin irti säleiköstä ja siitä kerättiin siemenet talteen. Loppu kasvustosta siirrettiin myös kellariin, josko se säilyisi. 
Harmittaa vietävästi, että pitää täyttää komposti upeilla kesäkukilla. 
Kuten tämä hopeakäpälä, joka sietää kaikenlaiset ääriolosuhteet, ja rönsyilee runsaasti. Tästä olisi voinut ottaa latvapistokkaita, mutta enpä ottanut. Istutuksesta otettiin talteen vain pelakat.
Pääsisäänkäynnin viherrys
Kasvihuoneessa odottaa kärräysvuoroaan syyssyräkki, joka on luonut uuden nupun.
Sinisarjat kukkivat ja nuppuilevat edelleen.
Ja japanivaahtera komeilee upealla syysvärillään.
Eemelin oma puu, tuurenpihlajan syysväri on upea!
Punatammi vasta alkaa vaihtamaan väriään. Nämä istutukset pitää suojata verkoilla, ettei keväällä niin harmittaisi. Meillä on pihassa viipeltänyt jos vaikka minkälaista nelijalkaista. Kuulimme, että supikoira on taas tontilla. Viikolla yhtenä aamuna miäs pongasi heti liikkeelle lähtiessään suden, josta on tehty ilmoitus metsästäjille. 
Terhi

Ei kommentteja: