keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Ei ihan motissa


Miten sen nyt ottaa, ottiko pannuun vai laittoiko järjen koetukselle? Mutta kun tietää, ettei se ole jatkuvaa, vaan väliaikaista, sen kesti.

53 tunnin sähkönjakeluhäiriö ei sinällään ollut koettelemus, kun ei ole enään karjanhoitovastuussa, kunhan saa pirttinsä pysymään lämpimänä ja ruuan syömäkelpoisena, sitä pärjää nyky - yhteiskunnassa ihan mainiosti.
Siskoni luokse, vajaan 5 km päähän tuli sähkö ja pääsimme sinne lämpimään suihkuun. Kotiimme tuli kyllä vettä lähes koko ajan, mutta kylmä suihku ei houkutellut.Sisareni koirat olivat ihmeissään jatkuvista iltavierailuistamme.


Sain hetken aikaa tehdä kässyjä kunnollisessa valossa, mutta en antanut heikon valon haitata, vaan jatkoin työtäni kotonakin. Sitkeyttä, peräksiantamattomuutta ja paljon kynttilöitä.
Kynttilöistä sainkin virikkeen, teen lopultakin itse saamastani parafiinistä kynttilöitä, kunhan vain sähköt toimivat moitteettomasti.
Kävinkin eilen ostamassa Harrasteesta steariiniä ja sydänlankaa samalla reissulla, kun veimme nuorimmaisen saamaan valohoitoa kaupungin katuvaloihin.
Nuorimmaisemme ei jaksanut enää hetkeäkään tätä valottomuutta, peittojen lisäämistä sänkyyn, netittömyyttä, pelikavereiden hiljaisuutta, eikä tietoisuutta siitä, että tilanne saattaa jatkua vielä monta päivää tällaisenaan.

Kerrankin olen ollut kaukonäköinen ja tehnyt hyviä töitä suurien virkattujen ja neulottujen peittojeni kanssa. Ne lämmittivät suloisesti, kun illalla piti kömpiä kylmään petiin.
Talomme lämpiää pääsääntöisesti sähköllä. Hyvän lisälämmön saamme puuhellasta ja leivinuunista, mutta ne eivät riitä pelkästään lämmittämään kotiamme.Jos mitkä, niin kukkaset viihtyivät viileässä. Pakko paahtaa uunia, käpristeli osan kukintojen lehdistä kipparaan. Joka asiassa on aina häviäjiä. Mikä on toiselle hyvä, on toiselle huono asia.
Suurin huolenaihe olikin koko ajan arkkupakastin. Vaikka jääkaapista meni ruoka pilalle, ei edes kellarin viileys pystynyt pelastamaan kuin osan, ei pakastinta olisi saatu tyhjennettyä mihinkään.
Agregaatti huristeli omaa elämäänsä pihanurmella ja syötti virtaa kylmälaatikkoon. Vieläkään en ole arvannut mennä kantta avaamaan, suuret matot ovat peittäneet koko komeuden alleen parin päivän ajan.

Tänään päivällä ohiajaneet sähkömiehet, mönkijä peräkärryssään, olivat riemunkiljahduksen arvoinen näky. Kaikki sympatia heille, uurastus jatkuu vielä tämänkin jälkeen, kun suurimmat viat on korjattu. Kunhan vielä puhelinlinjat alkaisivat toimimaan moitteettomasti, olisi elämä palannut omiin uomiinsa jälleen.


Huomenissa pitää mennä siivoamaan pihaan lentäneet puunoksat ja risut. Näky on aika lohduton, kun lumikaan ei peitä pihanurmea laisinkaan.

Toisaalta, jouluruusuni on mahtava puska, se jaksaa kukkia suurin valkoisin kukin keittiön ikkunan edessä aina vaan.
Tämän vuoden joulutervehdykset, joita tuli vielä tänäänkin, kiinnitin keittiön suureen liesikupuun. Kaukaisin kortti tuli Austaraliasta, ihana yllätys.

9 kommenttia:

ellu kirjoitti...

Täälläkin valot välähtelivät, mutta ei kokonaan katkenneet. Kynttilät ja taskulamput olivat valmiina.
Samoin etsin jo varapeittoja, sillä meilläkin on sähkölämmitys ja leivinuunin lämpö ei koko taloon lämpöä pystyisi luovuttamaan.
Mukavaa, että odotuksen jälkeen tuli valkeus.

Pionimetsän Tiina kirjoitti...

Täällä oltiin sähköttä ja vedettä yli 15 tuntia. Onneksi on tuo kakkospaikka, jossa sähkö ei katkennut kertaakaan. Toivottavasti saatte elämän pian normiraiteille! Tunnelmallisia välipäiviä sinne!

KristiinaS kirjoitti...

Oivoi, olis tuonne kupuun pitänyt espanjakorttikin lähettää;(
Mikäs kruunu siinä yhdessä kuvassa on?

Konstit on monet selvitä ilman sähköä. Kerrostaloasunnossa taitaa olla vaikeampaa.
Vuodatus-blogisysteemi oli tiltissä yhden päivän. Vika on korjattu. Ihmettelen vaan kun heti oli netissä vikinää ja moitetta asiasta. Kun on myrsky ja sattuu ja tapahtuu niin ei sille mitään voi. Hyvin pärjää ilman blogeja ynnä muita tällaisia "ei niin tärkeitä" palveluita.
Teillä kestikin tosi kauan sähkökatkos. Juurikin niitä karjatilallisia olen mielessäni ajatellut ja voimia heille lähettänyt. Vaikeeta varmasmasti on.
Taisin eksyä aiheesta, taas kerran;)

Vuokko kirjoitti...

Rutistushalaus sinulle Terhi, lämmitti se jouluviesti sähköpostissani varmasti yhtä paljon kuin tekemäsi villapeitteet teitä sähköttömiä vilusta väriseviä... <3
Meilläkin myrskysi, mutta sähköjä ei tuulet vieneet. Ehkä asiaa auttaa se,ettei täällä ole niin paljoa suuria puita linjojen lähettyvillä, eihän meillä ole muuta kuin peltoaukeita ja merta ;)
Hyvää uutta vuotta sinulle ja perheellesi, kuulostellaan sähköpostitse, kunhan kerkiän kasata ajatuksiani.

Matleena kirjoitti...

Huh huh, aika pitkän ajan jouduitte olemaan sähköttä, mutta teidän onni oli, ettei ole karjaa eikä pieniä lapsia. Meillä myrskysi vain eilen eivätkä valot edes vilkkuneet silloin, joten pääsimme vähällä. Saapas muuten nähdä, milloin Suomessakin aletaan laittamaan sähkökaapelit maahan.

Unknown kirjoitti...

53 tuntia.. huh, huh :((
On tuo jo niin pitkä aika, että minä olisin jo ollut ihan "hiilenä" :)

KristiinaS kirjoitti...

Höh, mikähän kruunupäivä tänään. Nyt näin Saaripalsta-blogissa samanlaisen, tai vähän yksinkertaisempi, kruunun. Risti siinäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Että minä jaksan ihmetellä tuota jouluruusua.On se vaan niin kaunis. äiti

TeSa kirjoitti...

Kruunu on pikantti lisä sisustukseen. Sopii passelisti jo olemassa olevien kukkaruukkujeni päälle, niitä on siis kaksittain. Esim. hyvä köynnöstuki kasveille.