maanantai 19. joulukuuta 2011

Kesä


Kuinka oivallisesti yksi vieraani eilen ilmaisikaan viime päivieni menon, kun päivitykset ovat jääneet tekemättä. On tainnut olla kiirettä. Kyllä, kyllä vaan.

Niin paljon tekemättömiä töitä, siivoamista, menoja ja valmisteluja, ettei sanojen pyörittämiseen ole jäänyt yhtään aikaa, eikä voimia. Tosin raporttini kirjoittamisen jälkeen ei jäänyt paljon sanottavaakaan, kun istuin koneen ääressä kirjoittamassa tunnista toiseen. Taisi kasvaa juuret takapuolestani koulun tuoliin, olimme niin yhtä ;))Kun kaiken tuon uurastamisen olin saamaisillaan loppusuoralle, päätin pitää glögijuhlat ja kutsua ystäväni kotiimme. Siivosimme, leivoimme, ja teimme kaikkemme, että vieraat viihtyisivät luonamme. Meitä oli paljon, oli touhua ja tohinaa, puheensorinaa ja outoa, yhtään omaa lasta ei ollut läsnä.
Illan aikana kerroin vieraille viikkoja kestäneestä opinnäytetyöstäni ja esittelin työni. Tein piensarjan pöytälampunvarjostimia erilaisilla perustekniikoilla, joista näytän teille ensinnä Kesävarjostimen. Kaikille näille töilleni on yhteistä lampunjalat, jotka olen ostanut aikanaan kirpputoreilta.

Tässä työssä yhdistin sulatuksen ja kuparifoliotekniikan. Hyödynsin mahdollisimman paljon aiemmin ostettuja lasejani, jotka olivat väriluonnosteni lähtökohta. Tosin jouduin ostamaan lähes jokaiseen työhöni jotain, lähinnä tukemiseen ja kiinnitykseen.
Työhön kului tietysti oma aikansa, raporttia kirjoittaessani tein laskelman ja yllätyin kuinka vähän siihen lopultakaan aikaa kului, mutta kaikki se luonnostelu, piirtäminen, väriluonnokset ja valmistelu vie sellaisia "piilotunteja", mitkä eivät näy itse työssä ja on kuitenkin osa koko prosessia. Kaikki kunnia suunnittelijoille, jos kaupassa on pakko ääneen puuskahtaa jonkin tuotteen hintalappua katsoessaan. Mikään ei ole ilmaista, eikä kaikkea ole pakko saada halvalla.

Pienistä paloista kasvaa ensimmäinen varjostimeni, joka oikeasti valmistui sarjassaan ensimmäisenä. Pyrin tekemään kaikki uunitekniikkaa vaativat työt heti pois, koska sulatusuuneja käyttää monta opiskelijaa, eikä kaikille töille sovi sama ohjelma.

Työn tinaamiseen ei mennyt kauaa, saumoja on vähän. Kepeä, keimailevat helmat ja suuret kukkaset, ne kuuluvat kesään.Varjostin on näppärän kokoinen, pienin, mutta ei jää muiden töideni varjoon. Jokaisessa on oma jujunsa. Loput saatte nähdä myöhemmin.

Ennen vieraiden saapumista päästin sisäisen näpertäjäni valloilleen ja koristelin kahvipöydän valmiiksi. Pientä naposteltavaa, itseleivottua, saatua ja uusia reseptejä.

Lainasin nuorimmaiselle Tallinnasta tuomani tuliaisen, sievän piparitalon. Joka joulu olen tehnyt jonkinlaisen pikkumökin, mutta tiesin tämän joulun alusajan kiireellisyyden ja ostin valmiin.
Hiukan vaahtokarkkeja ja pieniä marsipaaneja, kuusenoksa ja vot, tomusokeria pintaan. Tältähän maiseman pitäisi näyttää, makealta ja lumiselta. Paljon kynttilöitä ettei pölypallot näy. Niitä vain on, vaikka kuinka siivoaisi.
Olin illalla niin onnellinen ja väsynyt, että vain istuin ja katselin, kun viimeiset vieraat lähtivät ja miäs haki nuorimmaista kotiin. Monasti mietin syksyn kuukausien kuluessa, että mihin tämä syksy hävisi, kuukausi toisensa perään mennä hujahti ohitseni ja nyt ollaan joulun alla.

Kuuntelin jouluista musiikkia ja jöin lämmintä glögiä hitaasti nautiskellen.

Illalla myöhään saimme kaikki huonekalut omille paikoilleen, puhtaat astiat kaappeihin ja sammutimme loputkin kynttilät.Muu väki vaipui uneen, minä jäin vielä hetkeksi neulomaan. Joka välissä olen yrittänyt neuloa vähän, mutta paino sanalla vähän, on tosi. Nyt joululomalla aion parannella tulehtuneet käteni, nukkua ja kerätä voimia uuteen vuoteen.

Sainkin aamulla nukuttua melko pitkään, enkä ollut kuullut puhelimeeni tulleita viestejä, ennen kuin puhelin pärähti soimaan. Isäni yritti saada kiinni ja onnitella. Olin niin tokkurainen, etten päässyt liikkeelle, vanhuus väsyttää ;)))Rakkaan äitini viesti sai kyynelen silmäkulmaani, kiitos kauniista viestistäsi. "Silloin kun synnyit oli täysi talvi, olin onnellinen pienestä tyttövauvasta. Ne ovat hetkiä mitkä muistaa aina, onnea tälle päivälle".


Kiitos teille kaikille eilen mukana olleille.

14 kommenttia:

Heleena kirjoitti...

Hyvää syntymäpäivää!
Todella ihana lampunvarjostin!

Pami kirjoitti...

Onneksi olkoon!
Ja aivan ihastuttava lampunvarjostin!

Unknown kirjoitti...

Voi kuinka kaunis varjostin! Ole ylpeä! Ja jos ymmärrän oikein, saa myös onnitella :)

Päivikki kirjoitti...

Miten kaunis lampunvarjostin. olet todella taitava!
Synttärionnittelut!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania varjostimia, on kuin koruja. äiti

KristiinaS kirjoitti...

Synttärionnittelut!
Miten mä en koskaan opi muistamaan tätäkään. Noh . . .
Kaunis on varjostin, jänskättää miten ne muut kuvastaa aikaa.

ullis kirjoitti...

Ihania töitä oli, katseeni harhaili pitkin teidän huushollia ja vielä tänäänkin olen sulatellut näkemääni. Kiitos kivasta glögi illasta ja rauhallista joulunaikaa ahkeralle emännälle :)

Nina kirjoitti...

Ihanaakin ihanampia töitä!! Hienoa Tessa!

Toivottelenkin tässä samantien hyvät joulut! <3
Jään joulutauolle.

Eila kirjoitti...

Onnea oikein paljon!
Lamppusi on niin kaunis!

Unknown kirjoitti...

Paljon onnea !

Tuo varjostin on kyllä tosi nätti. En ole noin kaunista koskaan ennen nähnyt !

paivis kirjoitti...

Kaunis Kesä. En jaksa lopettaa ihmettelyä, kun käyn blogissasi, olet niin taitava.
Toivottelen myös hyvää joulua sinulle ja perheellesi. Seuraavan kerran taitaa olla aikaa bloggailla välipäivinä.

TeSa kirjoitti...

Kaunis kiitos teille kaikille.

Eija kirjoitti...

Voi , myöhäiset synttärionnittelut minultakin ;D Ja mikä ihanuus lampunvarjostin. Niin kaunis, että olen ihan sanaton... ja melkein kateudesta vihreä... Olet niin taitava.

TeSa kirjoitti...

Kiitos myös Eijalle.