perjantai 5. heinäkuuta 2019

Tervetuloa kylään meidän pihaan!

Avoimet puutarhat ottavat jälleen sunnuntaina 7.7.2019, klo 12-17, teidät kaikki avosylin vastaan tutustumaan moniin erilaisiin harraste- ja ammattipuutarhureiden viherpihoihin. 
Me avaamme pihamme jälleen nähtäväksi jo 4.kerran.
Tällä viikolla tekemisessä on ollut havaittavissa pientä väsymystä ja sääkarttojen jatkuvaa kyttäilyä. Kelien puolesta en sano muuta kuin, on ollut vaihtelevaa.
Aiemmassa postauksessa kirjoittelin takapihan terden laajennuksesta, jota miäs pääsi tekemään viikko sitten lauantaina. Kasvit poistettiin ja ne mitä säästettiin istutettiin uusiin kasvualustoihin toisaalle.
Kivikkopolun kivistä kerättiin vain suuret, pienet kivet jätettiin terassin alle. 2008 valmistunut kivikkomaa oli tullut tiensä päähän, täyttynyt liiasta kasvillisuudesta ja muuttunut minulle liian vaikeahoitoiseksi.
Tila on 5 m leveä, käytävämäinen ja kasvustoa muotoileva. Mutta siinä on potentiaalia tehdä vielä muutoksia tämänkin jälkeen ja se otettiin jo nyt huomioon.
Kiviä ja hiekkaa pohjakankaan päälle, juoksut vaateriin. Vanhan terassin alla on lecaharkot, mutta tässä kohtaa ei niitä voitu käyttää. Uusi osa on samalla korkeudella vanhan pinnan kanssa.
Miäs jäi maanantaina kotiin ja kun pääsin töistä, oli terassi vähää vaille valmiina. Poistimme samoihin siivouksiin vielä pihlajasta liian pitkäksi venähtäneitä oksia ja kitkin kukkamaiden reunat niiltä osin mihin ei koneella pääse.
Kun kaikki sahanpurut ja roskat oli siivottu, tanssimme Suvivalssin tahtiin ja vihimme uuden osan käyttöön. Saimme vielä nuorimmaisen avuksi viikolla, jolloin nostimme kasvarista loput suuret istutusruukut terassille.
 Aurinko lämmitti, kesän kauneinta aikaa. Kuvailin kasvustoa ja nautin tämän haaveen toteutumisesta.
 Keväällä ostamani pasuunankukka on kukkinut huumaavalla tuoksullaan jo useamman kukinnon.
 Terassinreuna kiertää pientä perennamaata. Tässä on kaksi erilaista pionia. Toisesta on jo kukinta-aika ohitse.
 Terassinpöydällä on Calliope pelakat, hivenen lilahtavin kukinnoin. 
 Seinähyllyllä on valkoinen riippapetunia.
  Nostin katteettoman osan puolelle metalliset tuolit auringonottoa varten. Miäs nauroi ja sanoi, että ehtis edes hetken istumaan vaikka varjossa =)
 Sekä kurpitsan, että pihlajan ympärillä oleva kivikehä näkyvät nyt selkeästi ilman, että rehevä kasvusto on edessä.
Kukkamaissa on vielä paljon tyhjää tilaa ja sehän on mahdollisuus vaikka mihin.
 Ilta-aurinko heittää jo pitkän varjon takapihalle. Viikonloppu on aloitettu paikoin hyvinkin sateisena. Iltaa kohden meillä ilma selkeni jopa hetkelliseen paisteeseen.
 Pikkujasmike jaksaa kukkia! Tämän kukan huumaava tuoksu leijailee ympäriinsä. Alamäessä, huvimajan vieressä on toinen jasmike yhtä suurena kukkamerenä.
 Punaisen pionin kukinta on loppusuoralla, rankat vesisateet tekevät lopun kukinnoista.
 Hehkuvan keltainen tarha-alpi saa kasvaa enää rajatulla alueella. Tästä perennasta alkoi tänä kesänä mahdoton kottariralli, jolla ei tuntunut olevan loppua. Nyt kun sen työn määrän tietää, miäs ei heti suostuisi aloittamaan uudestaan. Näillä perennapuskilla tuli täytettyä useampi kaivettu monttu. Tilalle on kotturoitu kymmenittäin multaa ja kompostia, sekä hyvin palanuttua pollen potkua lähiseudulta saatuna.
Aikataulumme piti hyvin, vaikka välillä olimme epäileviä. Niin huvimaja, kasvari, piha, kukkamaat, ulkohyyska, terassi ja luhti kahvioineen on valmiina. 

Pihalle on vapaa pääsy. Popup kahvilassa on jälleen leivonnaisia ja virvokkeita, ulkona grillimakkaraa. Näistä perimme käteismaksun.

On aika nostaa lippu salkoon ja vielä kerran toivottaa teidät kaikki vieraaksemme. Osa piha-alueesta on turvallisuussyistä merkitty lippunauhoin. Se selviää sitten paikan päällä.

8 kommenttia:

OLI AIKA - Titta kirjoitti...

Teillä on kaunis piha. Paljon kivoja yksityiskohtia. Nuo "kivikehät" on alkaneet kiinnostaa yhä enemmän.

Onneli Winter kirjoitti...

Kauniilta näyttää, toivotaan hyvää keliä!

Intsu kirjoitti...

Mä huokailen ja hönkäilen ,kun vaan luenkin sinun uurastusta puutarhasta. Vaikka kun katselen omaani,niin ei mun paljoa tarttis jaksaa tehdä,kun vois hyvinkin osallistua avoimet puutarha juttuun. Mutta en jaksa ja mun vointi on tosi huono. Kukkia kyllä kukkii niin paljon,että ei koskaan ole näin paljoa ollut kukassa. Hyvää menestystä teille huomiseen avoimet puutarha tapahtumaan.

Onneli kirjoitti...

Kaunis piha teille. Ahkeruutta se vaatii. Mukavaa heinäkuuta 🍓🍓🍓

Liisa kirjoitti...

Kaunis piha,teillä.
..tunteja laskematta...
Ihanaa avoimen-puutarhan-päivää!!
..kiitos...
jos tuo matka ois hiukankin lyhempi,niin varppina tulisin:)))

Sartsa kirjoitti...

Onnea jälkikäteen ja jatkokesälle myös! Onhan tuo nyt upea teos omalle silmällekin ja näkee mitä on tehny ja tietää kaiken yksityiskohtasesti. Muistaa ne hetket, kun hiki virtas missäkin kohtaa. Tunnearvo on valtava.
Yrittäkää istua ees 5 min vaikka vuorotellen siinä auringonottotuolissanne ;D

TeSa kirjoitti...

Kaunis kiitos teille kaikille!

sara kirjoitti...

Kivan näköinen piha! Minä olen myös miettinyt, että nyt tänä kesänä täytyy laittaa piha edustuskuntoon. Huvimajasta haaveilen myös. Täytyy ottaakin kynä ja paperi esille, ja kirjoittaa ylös hieman ideoita. Tästä sai kovan inspiraation.