keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Luonto herää

Luonto herää talviunestaan, niin minäkin. Olen hitaasti pihatöihin syttyvää lajia, maltan odottaa, että kevät on kunnolla heräämässä ennen kuin säntään saksien, haravoiden ja muiden uutuuksien kanssa lumisateeseen pönöttämään. 
Kotimme sijaitsee kolmosvyöhykkeellä, ei niin arktisella alueella, mutta saamme välillä kylmää kyytiä. Kovat savipellot ei anna armoa, kun kevät antaa odottaa itseään. On opittu sietämään kylmät tuulet ja kiviset maat. 
Jostain sieltä kivien välistä nousee kuitenkin joka vuosi uusi kukinta, maa alkaa vihertää ja linnut laulaa kujeillen, kertoen kesä on kohta täällä taas. Ehdin kyllä. Ihan hyvin olen ehtinyt joka ainut vuosi ja siinä samalla huomaan herääväni eloon. Niin kauan, kun mahla virtaa, olen ihan rättipuhki. Kevätväsymys on joka vuotinen, mutta ans olla, kun syksy, sateet ja viimat nousee, nautin!
Kuivurinmäessä meillä kukkii ensinnä sinivuokot. Kukintovarret näkyvät pieninä laikkuina. Joskus olin aikeissa ottaa pienen ryppään kukkamaille kasvuun, mutta annoin juurakon olla omalla kasvupaikallaan. Jos löydän sen kerratun muodon, niin sen haluan suojata omaan koloonsa.
Näissä kukinnoissa on monet eri sävyt.
Punaisesta, lilaan ja hentoon sineen.
Ensimmäinen ukkonen pyyhälsi ohitsemme. Ei edes vettä roiskannut, mutta jytinä kuului. 

Yhtenä aamuna
Kurkin pihan kasvustoa ja etsimällä löysin varovaisesti maanpinnalle kurkkimaan tulleita
Viimevuotista kasvustoa
Imikkä
Kevättähti
Pirtillä on myös kukkinut loistelias kiinanruusu


Työmatkoilla ehtii havaitsemaan monenlaiset sääilmiöt, taivaankappaleet ja taivaansävyt. 


6 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Ihmeellistä on miten kasvit aina vain nousevat, vuodesta toiseen. Kyllä tämä on ihan kiva maa elää kun on nämä vuodenajat niin selkeästi erilaiset. En kyllä talvesta välitä mutta onhan se ihan ok.

Sartsa kirjoitti...

Keltainen kiinanruusu näyttää erikoiselta. Olen nähnyt vain punaisia.

Puikoillanikin kirjoitti...

Luonto on sitten kaunis. Säät ovat meilläkin vaihdelleet, mutta aivan liian vähän on tullut sadetta. Sitä kaipaisi luontokin - siitepölyallergisista puhumattakaan.

TeSa kirjoitti...

Kylmää on ollut ja sateet ovat tulleen tällä viikolla lumena ja räntänä.
Odotan innolla kukkivia nousevan, mutta kasvu on pysähtynyt.
Kiinanruusun lila versio väsähti talvella. Yritän elvyttää uuteen kukoistukseensa.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Että osaakin olla ihanuudenhuiput kuvat. Kauniisti kevät siellä heräilee ja tuo kiinanruusu on kyllä varsinainen kaunotar.
Täällä on yöpakkaset vielä ja lintuja ruokin, koska itikoita ei ole. Täällä kevään tulo loppui räntäsateisiin. Itäsuomessa taitaa aina olla kevät myöhässä.

TeSa kirjoitti...

Teidän suunnalla talven tuntu on aito! Maltetaan odottaa lämpimiä kelejä.