perjantai 5. toukokuuta 2023

Salin lattia

Hei hoi! Kun vain pienen pienen pieni nurkka jää tyhjäksi, pystyn kyllä jatkamaan. Enimmäkseen työpöydälläni on rasioita ja purkkeja joissa säilytän kortteiluun tarvittavaa materiaalia. Niillä samoilla materiaaleilla voin tehdä myös nukkekotiin askarteluja. Siinä on kädenulottuvilla maalit, puu- ja vesivärit.
Näissä väreissä on ihanat sävyt. Kivat pienet värit omissa lokerikoissaan, helposti käytettävissä. Tästä sarjasta on ollut saatavilla muutama muukin laatikko, mutta minua mielyttävimmät sävyt olivat näissä kahdessa. Ja ainahan voin sekotella näistä uusia sävyjä.
Olen saanut tyhjennettyä sängylle kasaamani nukkismateriaalin jo niin vähiin, että kohta on aika sulkea nukkekodin ovet ja miettiä uusi projekti.
Olen tehnyt monta pientä rasiaa, leikannut valmiita aihioita, liimannut ja siirrellyt valmiina nukkekodin eri kerroksiin. 
Jokainen pieni rasia on valmistuessaan ilahduttanut persoonallisuudellaan. Näitä MiniHalin valmiita askarteluarkkeja olen ostanut vuosina 2012-2014 arkeissa olevien vuosilukujen mukaan.
Tässä talo alkaa olla jo aika valmis. Vappuviikonloppuna on jälleen siirrelty materiaalia, että on voitu liimailla osa osista kiinni omille paikoilleen. Mieluummin kaadan osat valmiiksi lattialle, kuin kerään ja korjaan.
Halusin salin lattiaan puupinnan. Minulla oli ennestään vanhoja Bilteman sytyketikkuja, mutta ne ei ihan riittäneen, joten kävimme ostamassa vielä pussillisen. Nämä uudet tikut ovat mitä sattuu väriä, vahvuutta ja laatua. Ei voi verrata aikaan entiseen, jolloin laatu oli tasalaatuista ja vaaleaa.
Saimme nuorimman Dremelin lainaksi ja hankimme siihen puuhun sopivan terän. Kokeilimme ensin vapaalla kädellä tehdä jiirit, mutta ei me saatu kuin yläpuolellamme oleva palohälytin huutamaan. 
Siirsimme työpisteen etukuistille, johon miäs rakensi kunnon tukevan työpisteen. Kone kunnolla kiinni. Vaneriin sahattiin terälle menevä aukko ja listan sahuu alkoi. Pölyt ja meteli jäi ulos. 
Ravasimme työpisteiden väliä, mittasimme ja kääntelimme listoihin kulmia.
Minä mittasin ja merkkasin sopivat pätkät, miäs sahasi. Äärimmäiset kulmat tuotti pientä purtavaa, mutta saimme kahdessa päivässä lattian valmiiksi.
Alun suunnittelun jälkeen liimasin valmista pintaa ja laitoin aina painon päälle, että pinta ei jäänyt kupruilemaan.
Yhteistyömme on toimivaa!

Lähes jokainen "lauta" on elävöitetty kahdesta pätkästä, paitsi nuo kulmat, jotka toivat muutenkin haastetta tekemiseen.
Uuden tikkupussin jälkeen pyörsin suunnitelman maalata valmiin pinnan. Tämä on nyt tarpeeksi eläväinen ja huonekalujen asettelun jälkeen lattian värieroon ei kiinnity liikaa huomiota. 
Hyllyn etureunaan pitää löytää yksi lista, jolla peitetään sahattujen listojen epätasaisuudet. Muutoin pinta on valmis kalustettavaksi.
Huoneessa on paljon tilaa niin pituus-, leveys-, kuin korkeussuunnassakin. 

Maalasin vielä punapyökkisen ruokapöydän tilaan sopivammaksi. Kalkkimaali ei tarvitse mitään pohjatöitä. Pyyhin pölyt ja maalasin kauttaaltaan valkoisella. Pöydänpinta sai vaaleanpunaisen värin, jonka vielä hioin kuluneen näköiseksi maalipinnan kuivuttua. 
Isolle sängylle nostamissani nukkistavaroissa ei ollut enää jäljellä, kuin saliin tuleva materiaali. Toki olen kokeillut siirrellä materiaalia kerroksesta toiseen, katsellut onko parempi vai vielä parempi tällain.
Jokaisessa kerroksessa on jokin lämmitin. Tässä kerroksessa uunin lisäksi on patterit molempien ikkunoiden edessä. 
Tein vähän hankintoja Suomen Minimaailman alennuksesta ja ostin kukkatolpan, jossa on irtonainen ruukku. Nämä on massattu yhteen, kun tuo jalka oli ihan vino. 
Taustalla näkyvät lattiavalaisimet on ostettu Stockmannin joulukoristeista. Nämä etsivät vielä paikkaansa, kun osa materiaalista on vielä kiinnittämättä seinille.
Jokainen pieni esine on täydellinen pienessä sisutuksessa.

6 kommenttia:

Sartsa kirjoitti...

Oli jo hetkellisesti unohtanut nukkekotiprojektisi ja ajattelin, että nyt teillä taas remontoidaan ;) Noin pieneen kotiin on varmaan mukava tehdä remonttia, kun voi seisaallaan kiinnittää lattiamateriaalinkin :)

Puikoillanikin kirjoitti...

Lautalattia nukkekodissa, mikä sen hienompaa. Saavat nuket olla tyytyväisiä noin hienoon kotiinsa.

satunNainen Paula kirjoitti...

Kyllä on hieno!
Kun on salista kyse, onko lattiassa tammiparketti vai perinteinen lankkulattia?

TeSa kirjoitti...

Salia on ollut hieno tehdä. Vaikka en tee kalusteita, on työmäärä ollut melkoinen.
Lankkulattia taitaa olla perinteisempi pinta. Parkettia olisi pitänyt lakata.

Saija kirjoitti...

Nukkekotisi on niin hieno. Lattiakin viimeisen päälle tehty.

TeSa kirjoitti...

Kiitos, vielä pitää viimeistellä.