sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Kasvukausi

Mitä enemmän selailen viime kesän kasvustoa, sitä enemmän alkaa mieli halamoimaan kevään valoa ja kesän lämpöä. Käsittämätön matalapaineen harmaus saa minut, ainaisen positiivarin ahdistumaan. Ei tässä vesisateen ja harmauden keskellä jaksa kuin ihmetellä, miten joku tykkää juurikin tällaisesta lumettomasta ja lämpimästä talvesta. 
Ne muutamat valkaistut päivät, tahdon ne takaisin! Nautin kuulaista pakkaspäivistä, lumen suojasta ja kasvien lepokaudesta. Kodin tuuletuksesta, kun petivaatteet voi viedä päiväksi tuulettumaan. Siivouspäivän raikkaudesta, en saappaiden mukana tulleista kuivista lehdistä ja kurasta. Pidän kelmeästä auringosta, joka lupailee kevään saapuvan. Nyt on vain ankeus ja kuten aiemmin mainitsin, jatkuva marraskuu.
Löysin kauppareissulla siemenkuvaston, johon olen jo ruksinut mitä kaikkea haluaisin laittaa kesälle kasvamaan. En kuitenkaan halua aloittaa sisällä siemenkasvatusta syystä, joten vielä ei ole mikään kiire tehdä hankintoja. Pyrin hyödyntämään kasvihuoneen suojaa, vaikka lisälämmittimellä. Kosteus ja lämpö ulos, ei sisälle. Uudet taimet saavat myös tasaisemmin valoa kasvarissa, kuin pirtillä.
Olen myös suunnitellut, että tehdään joitain pieniä muutoksia kevään aikana kasvariin. Lähinnä lisätään tomaatintaimille kasvupaikkoja. Se ei vaadi mitenkään suuria liikeratoja. Lähes kaikkien taimien alla pitää olla jokinlainen koroke, että saavat valoa kasvun alkuun.
Syksyllä osa kukista kannettiin kellariin, osa työhuoneelle. Vähitellen pitää aloittaa elvyttäminen, jos on mitään tehtävissä. Murateissa on ainakin hyvä viherrys, mikä itseä ilahduttaa eniten. Muratin hidas kasvusto ei pääse oikein kunnon mittoihin kasvukauden aikana. Osa on taas sellaisia monstereita, että ne valtaavat koko ruukun ja hitaammat jäävät jalkoihin.
Viime kesästä jäi hyvä maku suupieliin. Valitut tomaattilajikkeet, sekä kurkut tuottivat valtavan hyvän sadon, joten oikealla polulla ollaan. 
Jos kasvari täytti odotukset, teki sen myös kukkapihakin. Sen valtava myllerrys avarsi jokaisen kukkapenkin, ilmavoitti ja tyhjensi epätoivotut, jotka valtasivat kaiken kasvualan. Ehkä kesä on edellistä helpompi, eikä vaadi niin paljon myllerrystä. Jos yksi kesä jää väliin, ei ehdi, eikä jaksa panostaa, se kyllä kostaantuu melko varmasti.
Odotan mielenkiinnolla tulevaa kasvukautta, sen tuomia muutoksia, kasvua ja kivoja tapaamisia asiasta kiinnostuneiden kanssa.
Nämä kuvat valikoituivat syksyn kukkivista ja loppusatokauden ajalta.

3 kommenttia:

Sartsa kirjoitti...

Nyt selvisi miksi en saa siivottua! On huono säätila, ei luntakaan. Näillä näkymin voi mennä ens talveen, ennen kun tärppää ;D
Eilen kattelin, että pihalle jättämissäni ruukuissa on ihan "terveen" näkösiä muratteja ja sitä harmaata oheiskasvia (ei muistu nimi mieleen).
Teiän kasvihuone on viihtyisän näkönen kaikkine kasveineen.

Saija kirjoitti...

Kyllä näyttääkin valoisalta ja vehreältä, ihana kesä!

TeSa kirjoitti...

Huono säätila on aina hyvä syy olla tekemättä =) Tosin kasvarilla viihtyisin kyllä huonollakin säällä.