sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Kliivia

Kliivia kukinto on kuin huutomerkki ilta-auringon valaistessa makuuhuoneen ikkunan. Siihen kohdistuu katse aina, kun kulkee huoneen ohitse.

Jo yksi yksittäinen kukinto on kaunis, mutta ryppäänä se hehkuu. Olin jo kurkkinut pitkään ja toivonut näkeväni nuppuvarren, mutta jälleen kerran yllätyin, kun kaikki kauneus puski päin ikkunaa. Ruukun kääntö oli nopea.
Tämä viherkasvi on suuressa ruukussaan vienyt tilan monelta pieneltä kasvilta. Joinakin vuosina vien tämän kesäksi ulos ottamaan happea.
Olen joskus haaveillut suurista lattiasta kattoon ulottuvista maisemaikkunoista, joiden edessä minulla olisi valtavia viherkasveja. Toinen vaihtoehto, että minulla olisi talvipuutarha, jossa saisin käyskennellä puhuen kukkien kieltä. Puhun kyllä näille, mikä risoo, mikä juroo tai se perinteinen, kompostissa on tilaa.
Sohva on ollut ajoittain kiinni selässä. Siitäkin vinkkelistä viherkasvit valloittaa. Saniainen tavoittelee kattoplafondin koristeita.
Keittiön työtasolla on chilikasvusto lähdössä ulkoilemaan. Loppuu tai ehkä ainakin vähenee pikkukärpästen häärääminen kiinni linssissä.
Työkaveri lahjoitti omansa pois. Sinnehän se sujahti, muiden joukkoon.
Talvilomalla ostin kiinarin, joka pudotteli nuppunsa ja kukintonsa liikkeessä Jyväskylä-Vuokatti-Hämeenkyrö. Nyt saamme ihailla pitkään jatkuvaa kukintoa, kun kerrattu kukinto aukeaa nuppu kerrallaan. 
Alalehdissä on hiven oranssia ja keltaista.
Aurinkoa päivääsi, 
Terhi

5 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpas kliiviasi isokokoinen ja elinvoimainen. Minäkin olen miettinyt - veisinkö omani kesäksi ulos.
Vien aina marraskuun kaktukseni puolivarjoon ulos ja luojani sitä hoitaa koko kesän. Kastelee ja kuivattaa oman halunsa mukaan. Kun otan kukan syksyllä sisälle, se on aivan täynnä pinkkejä kukkiaan.

Puikoillanikin kirjoitti...

On sinulla sitten upeita ja isoja viherkasveja. Kliivia on kaunis ja näyttävä; koreasti kukkii.

TeSa kirjoitti...

Kiitos kaunis sanoistanne. Ulkoilu viherkasvien kanssa on arpapeliä, jos saa öttiäisiä matkaan.

Saija kirjoitti...

Kliivia on ihana. Kaikki muutkin kukat kukoistaa.

TeSa kirjoitti...

Kliiviassa oli vielä aamulla muutama kukinto.