keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Avoimet puutarhat

Tulehan nyt riukuaidanteelle, otetaan kuva! Tässä me ny si pönötetään ja saadaan samalla kuviin parhaillaan kukkivat angervot. Tänä kesänä näissä on ennätysmäärä kukintoja, joskin on myös kuivaa oksaa. Pitää kurotella saksilla, että saa siistittyä latvuston.
Etupihalla ei täyty niinkään kurotella, vaan konttailla ja venytellä. On tämä puutarhurointi melkoista urheilusuoritusta, kun toisaalla hypitään ja loikitaan, heitellään ja voimaillaan. 
Etupihan kivikkomaa on erittäin vaikea pitää puhtaana. Tosin ei sitä usein edes täydy putsata. Kolmatta kesää tällaisenaan ollut kivimaa miellyttää edelleen ja olen ollut tyytyväinen että siinä on kasvusto hyvinvoipaa. Aloitin eilen siistimään kivien alle kerääntyneiden lehtien imuroinnin. Kyllä, imuroin. Meillä ei ole lehtipuhallinta, eikä sen heittämä lehtikarike olisi helppoa siivota kivimurskasta. Siksi imuroin jälleen kerran teollisuusimurilla suurimmat karikkeet. Vertailu ennen ja jälkeen on helppo tehdä, jälki on näkyvää.
Välillä täytyy korjata ja ehostaa. Tässä oli humalan kasvulaatikko saanut hiukan osumaa, joten se korjattiin ja samalla tehtiin hiukan lisää kasvutilaa juuristolle. Multamäärää ei liiemmin lisätty, kun mänty ei pidä sen juurelle lisätystä kasvustosta. Humala on vuosien aikana kiipinyt kanaverkkoa pitkin männynrunkoon ja vain vähäseltään olen keväisin joutunut riipimään pois kuollutta kasvustoa.
Taustalla näkyvään suureen kukkamaahan miäs teki uudet tapitukset, kun päällimmäinen runko oli jo putoamaisillaan. Samalla jokaiselle kukkamaalle on tuotu lisää multaa ja kompostia.
Tässä on taas ehditty puutarhan toiseen reunaan, kun kasvari täytyy saada tyhjäksi kaikesta ylimääräisestä. Itse siemenestä kasvattamani kurpitsantaimet saivat ihan uuden kohopenkin, kun keväällä kirpparilta ostamistani lavakauluksista kaksi otettiin käyttöön ja vielä päälle nakattiin ruåttalainen lastensängyn runko.
Kun mullat ja pollenpotkut oli kotturoitu, istutin taimet ja lopuksi pingotettiin raudoitusverkko loivalle kaarelle taimien päälle. Kunhan kasvusto juurtuu ja pääsee kunnolla kasvamaan, ohjaan versojen kasvua sängyn runkoa pitkin ja siitä kasvarin reunoille.
Lämpimät ilmat ovat availleen kukintoja. Sieltä täältä näkyy vehreää kasvustoa, ja sitä näkyisi vieläkin enemmän, jos olisin antanut kaiken olla ennallaan. Vaan ei pysty!
Ihan villi puutarha on kammo ja osaa kasveja ei voi istuttaa ilman kunnollista patoamista. Muutoin on katasrohvin ainekset kasassa.
Miäs tykkää tummimmasta pionista. No ei tästä väriä puutu. Olen saanut takapihan kukkamaalle mieluisat kukinnot, niin kasvun kuin värien suhteen.
Tosin on täälläkin jo havaittavissa pientä ahtauden tunnetta, jota pitää lapiolla karsia viimeistään ensi kesänä.
Viime kesänä ensimmäisen kerran kukkinut keltainen pioni yllätti taas! Mites se nyt silleen pääsi kukkimaan?
1. Olin muistanut sen olevan se viereinen pieni taimi.
2. En muistanut koko pionia ennen kuin pääsimme kitkemään tämän kukkamaan.
3. Eihän sen näin aikaisin kesällä pitänyt vielä kukkia.
4. Siinä on valkoiset nuput.
5. Ei kun siinä on kellertävät nuput, vai haluanko minä vain nähdä ne kellertävinä?
No, on siinä kellertävät ja se on ehtinyt osittain jo kukkimaankin, eikä kaikki nuput ole vielä auenneet. Lisää ihanuutta on siis nähtävissä.
Etupihan suuri kukkamaa on tänä kesänä myllätty vähän joka suunnasta. Ja on siinä vieläkin tekemistä.
Valmistuttuani v.2012 sain kolme pionia, kaksi punaista ja yhden valkoisen. Joka vuosi nämä ovat kukkineet, mutta ei toivomallani tavalla, joten yritetään taas ja siirretään ne hiukan väljemmille paikoille.
Poikien nostama angervo jätti hyvän aukon kukkamaan reunaan ja siinä valoisimmalla paikalla molemmat pionit aloittivat kukintansa aika nopeasti heti siirron jälkeen.
Jotain pieniä yksityiskohtia pitää lisätä, kun tuntuu niin mahdottoman valjulta ilman niitä reheviä pensaita ja puita, joita olemme tänä kesänä poistaneet. Tällä hetkellä pihalla näkyy haravat x 3. Kottikärryt x 2. Kasteluletkua kymmeniä metrejä. Ämpäreitä tyhjinä ja kiviä täynnä. Yhdessä on vesialtaan pumppu. Lapiota x 2. Istutuslapioita, kastelukannuja, hansikkaita ja tyhjiä saaveja.

Mikään stressi ei iske päälle, ehei, onhan tässä vielä hyvin aikaa, kun 7.7 avataan Avoimet puutarhat, teemalla puutarhat kasvattavat onnea. Puutarhanhoito lisää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta, ja tätä iloa on mieluisaa jakaa vierailijoiden kanssa (kopio puutarhaliiton sivustolta).
Linkin takaa löytyy ennätysmäärä kivoja käyntikohteita, joita kannattaa alkaa selaamaan jo nyt. 
Meidän puutarhamme löytyy tästä, Saksan tila.
Huvimajan siivous on vuorossa seuraavaksi. Sille oli suunnitelma tälle päivälle, mutta nyt pitää ottaa hiukan rennommin, saada univajetta korjattua ja aloittaa uusin voimin huomenissa. 
Päivätyön jälkeen olemme tehneet ilta 10, jopa myöhempäänkin monena iltana. Se alkaa kostautumaan aamuisin tyynyn imuna, pää ei nouse pielukselta, ei sitten millään =)

6 kommenttia:

Saija kirjoitti...

Nostalginen tuollainen vanha aita. Sellainen oli lapsuuden mökilläni Pälkäneellä. Valtavasti ahkeroitte pihassanne mutta siksipä siellä kukoistaakin.

Sartsa kirjoitti...

Kyllä täytyy olla intohimoista hommaa teillä :)
Keltasta pionia en tienny olevankaan.
Toi sängynrunko on ihan mahtava idea!
ARvasin, että avoimet pihat kiiltää taas silmissä, kun aloitte pihaa mylläämään. Onhan se kiva, että on tavote senkin puoleen, niin on kiva tehä ja toisetkin voi ihailla. Onnea tapahtumaan!

Liisa kirjoitti...

Kaunis,puutarhasi.
(johon tunteja laskematta,tehty sen eteen töitä:)
Huomasin avoimen puutarhapäivän 7.7 ,jos suinkin käyn meiä avoimessa puutarhassa (naapuri kylällä)

yhteinen harrastus tuottaa kauniin tuloksen,itselle ,ohikulkijoille,"se silimän ilo,paras io kesällä;)))

Irma kirjoitti...

Kaunista on todellakin:) Työtä se teettää kuten kuvailetkin mutta on tulos sitten sen väärti!
Eikä tekeminen yksin riitä tarvitaan myös kekseliäisyyttä ja sitä sinulla on!!:)

*VEKKI* kirjoitti...

Miten ihania pioneita. Oletko kokeillut luujauhoa niille? Minä sain huonossa mullassa olevat upeaan kukkaloistoon sillä. Tuohan on hyvä idea laittaa sänky kasvien kiipeilyä varten. Ja nättikin on.

TeSa kirjoitti...

Kiitos kaikille. En ole kokeillut lisätä luujauhoa. Maassa on kyllä ravinteita, mutta paikkana oli niin huono, kun jäivät isompien jalkoihin.