lauantai 15. kesäkuuta 2019

Unikot

Unikoiden kukinta on tänä kesänä onnistunut. Sateet eivät ole haitanneet runsasta kukintoa, eikä liiemmin jatkuva kova tuulikaan. Unikko on levinnyt lähes jokaiselle kukkamaalleni lapionpistojen myötä, mutta sehän vain piristää näkymää.
Kukinnon kerrannaiset helmat ovat hemaisevat. Aurinko leikittelee oranssilla pinnalla.
Rentovartinen kasvusto vaatisi ympärilleen napakan kukinnon, jota vasten ottaa tukea. Muutoin painava unikko painuu maata vasten ja jää huomaamattamaksi.
Kukinta ajoittuu kesäkuun alkuun ja sateettomina kesinä tämän kauneudesta saa nauttia pitkän aikaa.Unikkopeltoa ei tästä määrästä vielä saa aikaiseksi, mutta olin jo aikeissa kokeilla tänä keväänä kylvää unikonsiemeniä suoraan kaupan maustehyllystä kukkamaille. Olen seurannut jo pidemmän aikaa eri kukkafoorumeita, joissa joku on kylvässyt siemenet ja saanut onnistuneet kukinnot.
Näin paljon valon määrä muuttaa kukinnon väriä. Osan olen kuvannut vastavaloon, osan suoraan auringonpaisteessa ja osan talon varjoisalla puolella.
Lajikkeesta en osaa sanoa mitään, vai olisiko kerrottu idänunikko? Luulen osan kasvustosta olevan anopin peruja, mutta muistaisin saaneeni joskus työkaveriltani alun tätä ihanuutta.
Unikoita, eli valmuja, on 200 erilaista lajiketta. Haaveilen pioniunikosta, jolla on komea kerrannainen kukinto. Pitänee muistaa ostaa ensi keväänä siemeniä kylvöjä varten.
Sain ystävältäni Siperainunikon alkuja, jotka istuttelen viikonlopun aikana. Se on sitten ihan sama mihin ne laitan, eivät ne kuulemma pysy kasvupaikallaan pitkään, vaan siirtyvät mihin mieli halajaa.

7 kommenttia:

Sartsa kirjoitti...

Upea, rehevä kukka.

Liisa kirjoitti...

Kaunis!! silmille paljon iloa!!
onko helposti leviävää,tuulen matkassa lentääkö siemenkodat;)

TeSa kirjoitti...

Luulen, että tuuli ja linnutkin kuljettavat siemeniä.

Intsu kirjoitti...

Unikot ovat hurmaavia kukkia. Miksiköhän minulla ei enää ole unikkoja. Niitäpä taidankin hankkia. Tuossa edellä on tosi kaunis tikkuloota ja tikkurasiatkin.

*VEKKI* kirjoitti...

Kyllä on upeita.

Saija kirjoitti...

Unikko on kaunis joka kasvun vaiheessa, myös kukkineena.

TeSa kirjoitti...

Kiitos kaikille kommentoinnista. Unikon siemenkodista saa kivan lisän askarteluun.