tiistai 17. marraskuuta 2020

Kastehelmiä

 Seuraavaa pakkasjaksoa pitänee odottaa tovin, niin näyttää sääkartta harmaalta ja sateiselta, että. Lämmintä keliä, sanos. Siitä huolimatta nautin hetkestä ja kipakan pakkasen tunnelmasta, joka tästä  välittyy. Lännenheisiangervossa on vielä syysväri. Niin kivasti hehkuu noiden suurien pallomaisten vuorimäntyjen lomitse. Angervoaidanne, joka mukailee riukuaitaa peittäen lähes koko matkalta tontin yhden sivun on n.40 m. Tällä angervollahan on ollut mielenkiintoinen kasvuunlähtötarina. 

Teimme vuosikymmeniä sitten kasvien siementilauksen työkaverin kanssa jostain Turun suunnalta. Kotiin tuli vaaleanpunaisia paperinyttyjä, joissa oli jos vaikka minkälaista kasvuunlähdön iloa. Ja kuinka ollakkaan pääsin aloittamaan kylvön, muokkasin maan ja olin juuri ripottelemassa kasvun alkua maahan, kun tuuli puuskasi paperikuoren kädestäni, viskasi siemenet miten kuten. Maahan ne meni, mutta sinne tänne. Vuosien aikana nosteltiin kasvustoa pieninä alkuina aidanteelle ja nythän se on hyvinkin peittävä ja kukinnoltaan erittäin kaunis. Hoidoksi on riittänyt kuivien oksien poistaminen. No sitä kyllä riittää näinkin pitkässä rivissä. Jonon päätimmäisenä on purppuraheisiangervo, joka siirrettiin muutama vuosi sitten toisaalta uuteen paikkaan. Se, jos mikä otti itseensä, kun jäi kesähelteillä huomiotta. Kun siitäkin napsittiin kuivat pois, niin nyt on lähtenyt hyvään kasvuun.

Pihan uuden valotolpat ihastuttavat. Niitä on kolme. Kaksi saman kukkamaan sisällä, kolmas työhuoneelle menevällä tiellä. Laitan iltaisin valon ihan vaan mukavuudesta katsella pihan muotoja ja tehtyä kesää. Vesialtaan edusta muuttui samalla, kun kaivoimme näille valotolpille kaapeliojaa. Nostimme kaikki altaan edustan kivet pois. Miäs suoristi kukkamaan reunan koko pituudelta saaden altaan eteen lisää tilaa. Hyödynsimme ikiaikaisen vanhan terassilaudoituksen yhtä ritilää, jota hiukan muokattiin leveämmäksi. Kun mitat oli kohdillaan, asettelin ne kivet paikoilleen mitä halusin takaisin. Niiden kohdilta laudoitus on sahattu kuviosahalla,  kivet aseteltu maata vasten ja ritilä paikoilleen. Samoin altaan edusta on muotoiltu kohdilleen. Nyt on helppo lähestyä allasta, siivota ja täyttää. Minun on helpompi päästä kitkemään rikkikset ja tehdä uudet kasvustot.


Ei kommentteja: