maanantai 2. elokuuta 2021

Maltillinen

 Otsikko on kuin pankin neuvotteluhuoneessa säästösuunnitelmia tehdessä =) Tässä ei kuitenkaan odotella maltillista tilikasvua, vaan katsellaan kuinka maltilla olen tämän kesän kasvustoon panostanut. Yritin olla hyvin harkitseva, kun kävimme alkukesästä ostoksilla. Se, jos mikä oli vaikeaa! Valita nyt vain muutama, kun samalla hoidolla menisi monta muutakin.

Toisaalta näillä lämmöillä kaiken palvomiseen menee enemmän aikaa ja kun miettii mahdollisuutta käydä jossain, vaatii se kotona kävijän matkan aikana. Vaatimaton pyyntö, käytkö vähän vilkaisemassa, on aina alimitoitettu. Ei riitä, että heiluu kastelukannun kanssa pihalla, vaan pitää pyörähtää pirtilläkin hoitamassa "parit" viherkasvit. Tämä elämäntapa on niin syväänjuurtunut, että sen viemää aikaa on vaikea käsittää ennen kuin tekee listaa hoitajalle. Jäikö joku vielä mainitsematta? No sen huomaa sitten omalla kierroksellaan, kun joku kasvi haukkoo happea viimeisillä siemauksillaan, tai ui kuin lumpeenlehti riisiviljelmissä. Ja minä puren hammasta. Puren ja kiitän kauniisti.
Sarjan ensimmäinen pelakka on saatu. Sain sen edelliseltä työnantajaltani, kun kävin kasvarissa ostoksilla. Upea punainen kukinto kukkii pitkän aikaa. 
Muut pelakat olen talvehdittanut, osan jo useamman vuoden. Toki otan aina kesän alussa pistokkaita, ja saan näin lisää vehreitä ja pirteitä taimia.
Vaihdoin mullat, katkoin huonot pois ja pyrin saamaan tasaisen ja tuuhean kasvuston.
Viime talven nämä olivat työhuoneessani + 16' lämmössä. Lämpö olisi voinut olla alhaisempikin, mutta ilmalämpöpumppu ei anna pienempää lukemaa. Kukkien kastelu jäi vähän niin ja näin, kun ei ollut iltatöitä, jolloin kuorma puretaan osittain tai kokonaan työpäivän päätteeksi huoneeseen.
Näiden pitäisi olla valvovan silmän alla, ettei ne unohdu yksinään pärjäämään.
Sama pelakka, kuin ekassa kuvassa.

Kasvihuone tarjosi hyvän suojan, kun perkasimme mustikat. Siinä silmäillessäni huomasin ahnaan sammakon, joka suu apposen auki on lähestymässä tomaattia. Vai tomaatti sammakkoa?
No, joka tapauksessa, jos se tomaatti menee sisälle, tulee se uloskin. Sammakollakin.
Takaisin mustikoihin. Kävimme pari kertaa keräämässä ja saimme hyvän määrän suuria ja puhtaita marjoja. Meillä on jo vuosia ollut sama käyntipaikka, eikä me olla alueella yksin. Ensimmäisellä kerralla meitä kykki kuusi samalla alueella, ja taisi toisellakin kertaa olla saman verran, kun yksi perhekunta tuli ihan viereen poimimaan.
Tomaatit ovat kasvaneet pituutta ihan älyttömästi. Jonkin verran olemme saaneet jo maistaa satoa ensimmäisten kypsyttyä. Laitoin taimet kavuun aika myöhään kesällä, mutta hyvä kirivaihe kasvussa ja huone on niin vehreä.
Käyn välillä syömässä iltapalan kasvarilla, kun silloin siellä ilma on miellyttävä. Matalalta paistava aurinko luo lämpimiä säteitään kasvuston lehtiin. Kuumimpina vuorokausina  huoneen ovet saavat olla auki yötä päivää.
Kurkun kasvusto on nopeakasvuinen. Kun syö sadon heti paikanpäällä kastelun yhteydessä, voi vain ihmetellä toiselle, että miksi ne ei tuota satoa =)
Ostin ensimmäisen kerran ulkotulilatvan, joka on kyllä upea! Sen kukinto kestää kuumimmatkin päivät nahistumatta. 
Seuranaan apila, valkoisin kukin. Verkko on kirppislöytöjä, joita kasvarissa on paljon. Kuten kierrätystäkin.

4 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Rakadtan pelargonioita. Minäkin olin maltillinen tänä kesänä, mutta kastelin amppelikukkiani liikaa

TeSa kirjoitti...

Helteet lisäsi kasteluntarvetta ja äkkiä sitä kastelee liikaa.

Saija kirjoitti...

On tuo kasvari aika työmaa, etenkin kun on ollut näin kuumaa. Pelargooniat ovat ihan parhaita.

TeSa kirjoitti...

Pelakat ei säikähdä lämmöstä.