lauantai 14. elokuuta 2021

Uuni ja muuri

Joko olette odottaneet kuvia keittiömuutoksesta? Kuvia on kerääntynyt paljon, kun projekti oli aika iso. Meillä on perinteinen maatalon tupakeittiö, joka on n. 48 neliön kokoinen. Kaikki muut huoneet on jo pintarempattu vuosien aikana, joten vuorossa oli vielä keittiö. Keittiön ja pirtin väliin jää suuri leivinuuni ja puuliesi, joihin halusin myös muutoksen. Arvatkaa, oliko helppo sanoa, että haluan uunin pintaan uuden värin, kun valmiiksi tiesin, mikä vastustus siitä tulee. 
Miäs on yleensä muutoksille kyllä myönteinen, mutta hän ei osaa nähdä lopputulosta suunnitteluvaiheessa ennen valmista pintaa. Kaikki pintamateriaalit, värit, uudet keittiönkaapit ja myöhemmin nähtävä lattiamateriaali on minun valitsemiani. Kuten myös erillinen aamiais- ja astiakaappi. Jokaisessa ostovaiheessa on harkittu tarkkaan, ajoitettu osto mahdollisimman edulliseen. Työtä ei teetetty ulkopuolisella paitsi sähkötyö, miähen veli, ja keittiökaappien asennus, työkaveri.

Värien valintaa miettiessämme, miäs olisi halunnut hormikiveyksen harmaaksi. Miksi, kun juurikin saadaan uunin harmaa pinta valkoiseksi. Kävimme muutaman kerran katsomassa Baukkarissa, että onko valinta oikea. Päivänvalo, liikkeen kattovalaisimet ja oma mielikuva pitkäkestoisesta tuttavuudesta aidon luonnonkiven kanssa oli juurikin tämä. Kivessä on punertavan sävyjä, vaaleaa harmaata ja elävyyttä. Kivaa rosoa vastapainoksi sileään uuninpintaan. Kivi on käsitelty suoja-aineella ja sitä voi lisätä aika ajoin sipaisemalla uusi kerros.
Laskimme kulutuksen hiukan yläkanttiin ja palautimme loput kivilaatat. Jostain syystä meille oli lapattu kyytiin yksi ihan eri sävyn laattalaatikko ja siitä tulikin melkoinen sählääminen palautuksen kanssa.  
Olemme olleet tyytyväisiä valittuun materiaalin ja väriin. Tämä muuri on ollut suuri ahdistus, kun remppaa on mietitty. Laitetaanko levy, kuka laatoittaa, jos päädymme siihen vaihtoehtoon. Pinnoitetaanko muuri jollain, maalataanko se. 
Se on kuitenkin hyvin hallitsevalla paikalla yhteistä tilaa. Kun tulet meille ensimmäisen kerran, näet ensinnä tämän kohdan. 
Pintatyöt jatkuivat vähän kerrallaan. Materiaalia haettiin aina lisää, kun saatiin yksi kohta valmiiksi. Pahvilaatikoiden penkominen arkiaskareissa tuntui välillä aika työläältä, kun yhdet astiat oli siellä ja toiset tuolla. 
Hormin laatoittaminen muutti tilaa melkoisesti, vaikka uuni oli saanut ylleen paksun suojapeiton. En nähnyt sitä, ihailin vain uutta kiveä.
Tässä kohtaa on keittiön kattokin saanut maalin pintaansa. Jokaisen huoneen katto ja ovet on maalattu valkoisella. 
Kivien sävyissä oleva väriero on kaunis. Pyysin hiukan valitsemaan paloja, ettei tapahdu lätäköitymistä, samoja sävyjä liikaa vierekkäin. 
Kulmassa kohdataan.
Leivinuuni ja hella on Nunnalahden valmistama. Massiivinen kivijärkäle painaa 4 000 kg. Sitä lämmittää mieliksi talvisin joka toinen päivä. Mielummin lämmin, kuin kylmä kivikasa. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä molempien pesien toimintaa, vaikkakin hellaa en käytä kuin tarvittaessa, jouluruokien valmistelussa ja sähkökatkoilla. 
Uuni on maalattu Muurimaalilla. Ensin pesu ja sitten kolme kerrosta maalia. Toistetaan jatkossa uudestaan, kun kuluu.
Koti on ollut myllerryksessä pitkän aikaa. Sain vasta kesäloman ensimmäisellä viikolla loput paikat siistittyä, astiat löysi paikkansa kaapeista ja uusi pöytäliina siliintyi kesälomamatkan jälkeen. 
Muurin edestä on purettu laatat, tasoitettu pinta ja laitettu uusi lattiamateriaali. Tästä lisää seuraavissa päivityksissä, 


2 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Jo vain tätä olin odottanut! Hieno tuli. Tosiaankin on kiva tuo pinta tuolleen monivärisenä, elävä. Ai että, vielä on pajon nähtävää kunhan kerkitä näyttämään:)

TeSa kirjoitti...

Kiitos! Kyllä on ilolla katsellut uusia pintoja.