sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Kuukalenteri

Kuukalenterin mukaan eilen lauantaina oli suuri kitkemispäivä, jolloin hankalimmatkin juurakot lähti helposti irti käsin kitkemällä. Koska viikonlopulle oli luvassa rankkaakin sadetta, aloitimme homman heti töiden jälkeen perjantaina. Kun pinta-alaa on paljon, luettelin haasteelliset kohteet ja ne me saimme siistittyä myöhään perjantai-iltaan mennessä. 
Voikukanjuuret irtosivat helposti katkeamattomina, samoin maahumala ja vuohenjuuret. Vuohenjuurista kerään yleensä vain lehdet, mutta nyt kasvi tarjosi juuristonsa. Voi sitä onnellisen puutarhurin iloa, kun kitkentä sujui nopeasti ja helposti. Nyt meillä on rikkakasoja siistittäväksi monessa eri paikassa, mutta se ei olekaan enää mikään haaste. 
Samaiseen kalenteriin katsoin, kun teimme viikolla myös perunanistutuksen. Olimme ostaneet kymmen kilon säkin siemenperunaa, jotka idätettiin kasvarissa. Peruna sai hyvän pehmeän pinnan ja komeat idut. Kerrankin ihan kunnon siemenperuna, eikä jääkaappiin unohtuneet. 
En muista, koska meille olisi viimeksi laitettu perunaa maahan oikein koneella, kun olemme viimeksi tehneet torneja luhdin nurkalle. Istutuskoneessa on paikka kahdelle, mutta me aattelimme, että kyllä me se homma nyt vaan tehdään ihan kahdestaan. Miäs asensi pattinkin istuimien päälle ja minä siihen kaatoastian eteen kahden puolen laittamaan siemenet. Hyvinhän se meni! Vai menikö, ehdinkö laittamaan joka kilahduksen kohdalla tasaisesti? Se nähdään myöhemmin, kun viherrys alkaa. 
Ennen kun teimme oikeinkin suuria perunapeltoja, niin miäs aina sanoi, että huomaa missä kohtaa vain juttelitte 😁
Kone ei aivan peittänyt vaon päällistä, vaan minäpä multasin ne käsin miähen kanssa. Nyt vain odotellaan, että kumpi ehtii sadolle ensin. Me vai vesimyyrät. 
Loppu muokatusta alueesta laitettiin auringonkukalle. 12-vuotta sitten saimme käydä keräämässä vuokralaisen kylvämiä auringonkukkia, joilla koristelin ihan kaiken. Ja ennen kaikkea, uuden kasvihuoneen! Kunhan nyt hiiret ja linnut syö kaikkia siemeniä. 
Peltomaisema hehkuu kesän kauniita sävyjä. Kävin kävelemässä pellonreunaa ja huomasin kielojen kukkivan. 

Lisää kukkivia löytyy pihasta. Etupihalla alppiruusu hehkuu täydessä kukassa. Se oikein pörhistelee upeilla kukinnoillaan vuodesta toiseen. Kuvasin vielä kitkennän päätteeksi keskellä yötä, hämärässä hiippailessani. Miten kaunis ja lämmin ilta olikaan. Hyttyset piti oman pommituksensa, mutta ihme kyllä tai oikeastaan kiitos allergialääkkeiden, en saanut kuin yhden kutiavan pistoksen. 
Työviikon päätteeksi pihan siivous oli kuin kunnon viikkosiivous. Se vaati omansa, ja mehän sitten nukuttiin lähes yhteentoista! Toisaalta, vesisadepäivä, ei paljon pihatyöt houkutellut. 

8 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Ihania kukkakuvia! En tiennytkään kuukalenterista. Nyt tiedän. Pitää tutustua, vaikka ei mitään hoidettavia tiluksia olekaan kuin pieni parinkymmenen neliön piha.

KristiinaS kirjoitti...

Hyvä on nyt perunoilla varatutua ensi talveen, tiedä miten niitä sitt kaupasta saa. Luonnon kukat on kyllä kaikista kauneimmat. Aika hyvin on maljakossakin kestäneet kun muistan antaa tuoretta vettä niille. Peltomaisemakin on kaunis, siinä silmä lepää. Tosin mun mieli maisema on aava meri mutta erilaiset maisemat tuovat erilaista mielihyvää.

Irma kirjoitti...

Teillä on paljon siellä töitä mutta kyllä on sitten silmäniloakin meille muillekin jakaa:)

Intsu kirjoitti...

Sulla on niin ,niin ihana piha aina,mutta kyllä se on vaatinut työtä ja vaivaa. Mutta te kaksi työmyyräää kyllä touhuatte. Ihastuttavia kieloja. Kyllä luonto on kaunis suomen kesässä.

Nila kirjoitti...

Täällä satoi koko suuren kitkentäpäivän ja reippaasti mutta sunnuntaina kitkin koko päivän ja tänään jatkuu. Kuukirjasta minäkin seuraan myös perunan istutuksen ajankohdan. Kaunis on alppiruusun kukinta.

TeSa kirjoitti...

Kiitos teille kaikille ❤
Minä kerään todella harvoin luonnonkukkia ja vielä harvemmin vien sisälle.
Moni perenna ei kuki sisällä kuin hetken, siksi ihailen niiden kauneutta pitkään kuvien kautta.

Saija kirjoitti...

Tuollainen kuukalenteri pitää ostaa äidilleni, ehkä sellaisen vielä löytää tässä vaiheessa vuotta.

TeSa kirjoitti...

Ainakin netistä löytää monta eri versiota.