sunnuntai 21. elokuuta 2022

Helteinen elokuu

Kun pari viikkoa sitten aloitin taas työt, oli aamut kylmiä. Vain muutaman asteen. Viime viikolla lämpötila olikin liian kuuma heti aamusta. Vaatteet oli nihkeänä koko päivän, eikä mikään tunnu niin epämukavalta, kun lämpötilaa ei voi säätää halutuksi sisätiloissa. Lämpö lisää ukkosia ja niitä saimme pitkin viikkoa. Vettä tuli suurella pauhulla ja kasvustot niiaili.
Trooppinen ilma on ollut monen yöunen ongelma. Meillä ilmalämpöpumppu on taannut hyvät unet. Päivän puuhaamiset verottaa melkoisesti, eikä kotona ole suuremmin tapahtunut yhtään mitään. Paitsi sähkökatkoja. 
Olen käynyt ainoastaan kasvihuoneella kastelemassa, ettei kasvusto ihan pystyyn kuole. 
Takapihalle muodostui vesilätäköitä kovimmilla sateilla. Meillä on kyllä rinnetontti, mutta tässä kohtaa on se jossaataisvalmiiksi-projekti ollut odottamassa vuoroaan kohta vuoden. Savipohja ei päästä lävitseen ihan heti, kun vuorokauden sademäärä oli 25 mm.
Rohtosuopayrtti, eli saippuakukka.

Monin paikoin puimurit ovat jo nähty pelloilla. Vilja on kypsynyt tai kypsymässä. Meidän lähipelloilla kasvaa tänä vuonna kauraa. 
Pidän tästä näystä, kun pihanurmen ja pellon raja on siisti.
Nuorimman antama äitienpäivän kuusi vuonna ala-aste.
Lehtikuusen kävyt
Daalioiden kasvu on ollut hidasta. Todella hidasta. Heitettiin osa juurakoista pois, kun ei minkäänlaista elämää. Matalassa kasvustossa on sentään muutama kukka ilahduttanut menneinä viikkoina.
Siirrän näiden juurakot kellariin talveksi.
Tuohon mahtuisi kyllä vielä muutama kirva lisää. Hain sitten ihan aitoa ötökkäainetta, enkä mitään mäntysuopaliuosta.

Olisiko tämä ruusuruoho?

Kävimme jälleen poimimassa kimpun kukkia kukkaniityltä.
Asettelin ne suureen Ilves-tölkkiin



Maloppi Pentikin maljakossa
Tyttären perhe ilahdutti meitä perjantaina, kun kävivät hakemassa kuorman puita. Houkuttelin jäämään yökylään, vaikka olisimme lähdössä lauantaina aikaisin liikenteeseen. 
He lähtivät ajamaan yötä myöten kohti kotia heippojen jälkeen.
Me suuntasimme nokan kohti maantietä ja heti meni aikataulut pyllylleen. Autoimme yhtä nuorisoa autorikon kanssa, kun auto oli levinnyt kiertoliittymään vaaralliseen kohtaan. Pääsimme jatkamaan ja minä neuloin mennen tullen.
Parin vuoden tauon jälkeen olimme jälleen Uudessakaarlepyyssä Juthbackan markkinoilla ihastelemassa, ihmettelemässä ja ostamassa. 
Edellisen illan kaatosade tuntui tossunpohjassa jatkuvana litinänä.  Nurmikenttä oli paikoin vaarallisen liukas, eli tarkkana sai olla, ettei vetänyt pitkää askelta. Ilma oli helteinen, tuulenvire hyvin vähäinen ja otsa märkä 😁
Siitä huolimatta en antanut minkään näistä olla haitaksi. Olimme varustautuneet monin juomapulloin, eväin ja vaihtovaattein. Repussa kulki ensin eväät ja tyhjät kassit. Nopeasti harjaantunut kirppissilmä havaitsi aarteet ja raha vaihtoi omistajaa. 
Miäs etsi kevariini osia, mutta ei löytänyt täältäkään. Hän sai kuitenkin sen tärkeän puhelinnumeron yhdeltä myyjältä, jota on etsinyt koko kesän, josta voisi soittaa ja kysellä löytyiskö kuitenkin. Tätä kevaa ei ole tuotu aikoinaan montaakaan. Minä kannoin ihanan pikkuisen kamiinan hikeä puskien kylän keskustaan, jonne olimme jättäneet auton peräkärryn kanssa. 
Loppujen lopuksi reppua täytti yksi väkipyörä, pari puista ruuvipuristinta, yksi kukkalautanen, vähän modaamistarpeita ja kuivakukkakimppu. Olin avoin kaikelle puutarhan ihanuuksille, mutta paikalla oli ihan valtava määrä astioiden myyjiä. 
Kotiin ajoimme Kauhavan pikkuteiden kautta, kun miäs osti traktoriin kippaavan takakauhan. Pysähdyimme pari kertaa jaloittelemaan välillä. Olimme kotona n.12 tuntia lähdön jälkeen ihan väsyksissä. Uni kyllä maittoi! Sunnuntai olikin kiva aloittaa aikaisin aamusta hyvin levänneenä.



6 kommenttia:

enkulinkäsityöt kirjoitti...

Onpas ollut paljon tapahtumia teillä. Ihanasti kukkasi kukkivat. Meilläkin ollut suorastaan trooppista. Kova helle ja niin kosteaa ettei pyykit kuiva ulkona. Oltiin viimeviikolla yöllä ulkona makuupusseissa ukon kanssa. Katseltiin täysikuuta ja tähtisadetta. Lämmintä oli 19 astetta klo 01.30. Upea löytö tuo kapina. Noita ei taida olla edes myynnissä enää.

TeSa kirjoitti...

Me nautimme pihatöistä, kun on kivasti lämmintä. Tänään tuuli on puhallellut lämpimiä puuskiaan. Moni on ottanut petinsä ja mennyt ulos tai parvekkeelle nukkumaan.
Myyjä arveli kaminan olevan 40 50 v sitten viimeksi appivanhempien käytössä.
Kiitos sinulle ❤

Puikoillanikin kirjoitti...

Teillä näkyy ruoho kuitenkin vihertävän. Varmaan on sen verran tasaisesti satanut. Meillä nurmikot ovat kuin etelänmaista konsanaan. Ruskeaa ja palanutta. Pitäisi kastella lähes joka päivä, mutta ei se kai kovin ekologista olisi.

TeSa kirjoitti...

Tämä kesä on ollut hyvä! Vettä ja lämpöä on vuoroin tarjolla.
Vuosiin ei ole näin ollut.

Saija kirjoitti...

Meillä ei täällä Helsingissä ole paljoakaan satanut, tosin nyt on luvattu ukkosia. Sulla on kiva kesäinen tuo vihreä mekko.

TeSa kirjoitti...

Kiitos Saija, lempivärissä ollaan.
Sateiden jakautuminen on ollut tänä kesänä melkoinen. Meille on luvassa joka 3.pv lisää vettä.