maanantai 18. heinäkuuta 2011

Rivarilla


Puutarhanhoitoa välillä muuallakin, kuin kotona.
Saimme viime viikolla kutsun saapua puutarhalle avuksi maanantaiaamuna, eikä siinä mitään. Mehän keräsimme kimpsumme kasaan, täytimme lainakärryn ja ajoimme talkoisiin vanhemman pojan ja miniän uuden kodin takapihaa laittamaan.
Rivaripiha on mukavan kokoinen ja sinne oli laitettu paljon perennoita vuosien aikana. Tosin paikoitellen oli unohdettu se maanparannus, että kasvit todella viihtyisivät ja voisivat hyvin.
Aamusta ensin tyhjensimme peräkärryn, kuljimme pienen metsäpolun läpi koko päivän ettei tarvinnut huushollia sotkea työkaluilla ja mullalla.
Luovuus on hyvä lahja ja sitä jokainen tahollamme yritimme toteuttaa. Multaa piti saada, hyvää sellaista, joten miäs lähti pojan kanssa liikkeelle ja ostivat lähes kuution hyvää seulottua ja lannoitettua multaa.
Naisissa jäimme irroittamaan taimet ja kannoimme ne varjoisaan paikkaan suojaan.

Itse sain piällysmiehen viran, talon emäntä ja oma tytsi ottivat vastuun taimien siirtelystä ja istutuksesta. Siirrettyjen taimien määrä oli uskomattoman suuri, siinä olikin miettimistä, miten ne kaikki saadaan mahtumaan ja minkälaisessa järjestyksessä takaisin maahan.
Koska ilma oli helteinen, ei pitkiin taukoihin ollut varaa. Miehet tekivät istutuslaatikoita, saman mallin mukaan kuin meidän pihasta löytyy.
Hyödynsimme pihalla olleet kivet ja suurensimme kasvulaatikoita aiemmasta.
Työ ei olisi sujunut ilman jatkuvaa vesitankkausta ja sopivin välein pidettyjä ruokataukoja.

Sen jälkeen taas ajatus kulki ja työt jatkuivat.

Ihan kaikkia perennoja en minäkään tunnistanut, osa meni omille paikoilleen mututuntumalla, mutta jos taimi viihtyy ja talvehtii hyvin, ensi kesänä ollaan jo paljon viisaampia ja tehdään uusia muutoksia.
Vanhimman pojan, eli talon isännän, apu talkoissa oli suuri, vaikkakin innottomuus puutarhanhoitoon ilmeni jo kotona nuorella iällä ;)

Kun olimme tarpeeksi myllänneet, siirrelleet, kastelleet ja siivonneet jälkemme, päivän työhön voi olla tyytyväinen. Rinne pengertyi, taimet saivat uutta hyvää multaa juurilleen, aurinkokin ehti mennä pilven taakse. Kuvailin lopputuloksen, jossa jokaiselle taimelle jäi reilusti kasvutilaa ympärilleen.
Nuorten omalle kontolle jäi vielä irrotettujen marjapuskien uudelleenistutus ja keittiön ikkunan alle tuleva havu- ja kivikkoistutusten tekeminen loppuun.
Toivotamme tälle nuorelle parille onnea uuteen ensimmäiseen omaan kotiin. Onnellisia ja mukavia hetkiä kauniissa ja rauhallisessa asuinympäristössä.Tämä puutarhuri menee nyt iltapesulle, siivoaa kynnenaluset mullasta ja rasvailee punoittavan ihonsa.

9 kommenttia:

Zelda kirjoitti...

Hurja, mutta upealta näyttävä homma on teillä ollut, huh!

Sirkka kirjoitti...

Hyvä ajatus tuo talkoitten pitäminen, tuli perushommat kerralla tehtyä! Mutta kunnon piällysmiästä se vaatii:)

Anneli kirjoitti...

Kyllä voit taas olla tyytyväinen ja ylpeä päivän aikaansaannoksista. Tosi hyvältä näyttää lopputulos :)

ps. sun pojalla on täysin samanlainen "kampaus", kun meidänkin pojalla :D

Pami kirjoitti...

Meilläkin pitäisi pitää samanlaiset talkoot, mutta minä en uskalla uusia kasveja kovin usein, joten väli on nykyisin noin 10 vuotta! Syysleimut ainakin pitäisi taas nostaa ylös.

Marja kirjoitti...

Onpas teillä ollut urakkaa, mutta hyvin tehty työ palkitsee ;)
Mukavaa kesänjatkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava talkooporukka.Herkullisen näköistä syötävää.Kauniisti luonto lähellä pihaa.äiti

paivis kirjoitti...

Ei sulla hommat lopu, kun pääset puutarhahommiin muuallekin. Piha on tosi ihanan näköinen. Kivoja puureunuksia ja pengerryksiä. Täytyisköhän pyytää sinut neuvonantajaksi tänne meidänkin paratiisiin. Männyt kiusaavaat kovasti happamoittamalla maan. Intokin taitaa puuttua. Tällä hetkellä tuo KYH pitää kynsissään.

Hepsi kirjoitti...

Teillä on ollut työntäyteinen mutta mukava päivä!

TeSa kirjoitti...

Kiitos kaikista kivoista kommenteistanne.
Päivi, ainahan me voidaan sopia rehvit.. ;)