perjantai 24. huhtikuuta 2020

Sammal

Laskujeni mukaan tämä on jo toinen kevät peräkkäin, kun malttamattomana odotan ilmojen lämpiävän sen verran, että tarkenen puuhailla puutarhassa. Ihan vielä ei ole ollut niin lämmin, että ilman nahkahansikkaita, pipaa, pitkää takkia ja välihousseleita on voinut puuhailla, mutta kun liikun jatkuvasti, tarkenen.
Viime viikonloppuna pääsimme aloittamaan juurikin puutarhan puolella, jossa maa oli sen verran kuivunut, että kantapäät eivät uponneet multaan. 
Haluaisin olla joka vuosi aikainen kevätahertaja, mutta mennyt elämä on ollut niin hektistä, että kaikki muu on jäänyt jalkoihin. Ajallaan olemme kuitenkin aina kaiken saaneet tehtyä, mutta suurin into on ollut poissa. Toista on nyt! Nyt otin härkää sarvista, ei kun sammalta pihasta ja ryhdyimme taistelemaan vihreämmän nurmen puolesta.
Syksyllä hankittu puutarhakalkki tyhjennettiin nurmelle ja juurikin pahimmin sammaloituneisiin kohtiin. Minusta sammal on kaunista, mättähältä mättähälle, mutta ei nurmella. Kun kalkinlevityksestä kuluu viikko, nakellaan perään sammalsyöppö. Näitä vaiheita ennen haravoimme piha-alueen kaikesta ylimääräisestä. Lähinnä männystä pudonneista oksista ja kävyistä.
Kalkituksen jälkeen ilmastoimme nurmen painamalla lapiolla jälkiä maanpintaan. Tarkoitus on vielä kärrätä multakuormia ja nurmensiementä parantamaan kasvua. 10 kg säkillinen sammalsyöppöä riittää n.100 m² alalle, eli juuri kiireellisemmin tarvittavalle alalle. 
Jos tuote on niin hyvä, kun antaa ymmärtää, lankean ostoksille toistamiseen. Nimittäin ei tämä ole ainoa parannusta tarvitseva kohta.
Tauoilla tulee selattua taas enemmän nettiä, kun sukankudin jäi kotiin syystä. Työaikamuotomme muuttui lennosta suoraan työpäivään, ilman palkatonta ruokatauokoa, ettemme kohtaa toista vuoroa, eli vältämme vuorojen päällekkäisyyden tartuntoja välttääksemme. Ehdin kuitenkin nopeasti selaamaan myynti-ilmot ja taas löytyi. Kävimme nostamassa kyytiin useamman kymmenen pihalaattaa. Pirskatti, että olivat painavia, kun kahteen kertaan siirrettiin. Ensin kyytiin ja kyydistä pois. Päivään tulee melkoista olkapääjumppaa muutenkin, että ei nämä sinällään voimille käyneet.
Puutarhassa otettiin käyttöön järeämmät sakset, kun viime kesän tuijien helmojen leikkaamisesta innostuneena leikkasimme toiset kolme tuijaa tänä keväänä. Vihreästä oksisto tukkiintunut polku tuli kunnolla näkyviin, kun vehreyttä poistettiin useampi iso oksa. Pitää vielä harjata kunnolla tuo käytävä. Polun toisesta päästä näkyy leikkimökki,
toisesta vilahtaa kasvari. Tänne puiden alle voisi tehdä peikkometsän tai keksiä jokin kivan leikin tyttöjen kanssa. Alhaalla, vasemmassa reunassa on kahden valkoisen pionin juurakkoa, jotka vaativat kunnollisen tuennan. Viime kesän viritys oli köyttä ja harjaterästä. Kröhäys!
Ensimmäiset orvokit, bellikset, pelakat, lumihiutaleet, neilikat ja lankaköynnökset ovat hyppineet ostoskasseihini. No, ne vaan hyppäävät! Tein kierrosta K-raudassa lannotteiden ja syöppöjen välissä. Plantsuun menin ihan tietoisesti ja baukkariin uteliaisuuttani =)
Sillä nythän alkaa viikonloppu. Meillä se alkoi raekuurolla, mutta ei anneta sen haitata. Tänään on saunailta ja huomenna jatkuu pihatyöt. 
Ihanaa viikonloppua kaikille, pysykää terveinä.

4 kommenttia:

Saija kirjoitti...

Siellä on kevättyöt lähteneet vauhdilla käyntiin. Voisipa jonkun orvokin jo hakea parvekkeelle!

TeSa kirjoitti...

Lumisateen ja kylmän tuulen iskiessä tontille, pihatyöt kangistaa ainakin minut. Mutta kyllä joo. Hyvään vauhtiin ollaan jo päästy.

Liisa kirjoitti...

Kyllä ihmeenlailla sitä piha möyrimistä jo oottaakin;)
Aivan ihana majan paikka:)
Sammal iskee kyntensä aina väärään paikkaan,
..siitä lähtee kevät fiilis..kukat ruskeassa paperikassissa...oi tuota hetkeä,ollaankin ootettu;)
(meillä paljon lunta ja monikerros ikijäätä,,muttaperässä tullan;))
Ihania kevät puuhia raikkaasssakin ulkoilmssa;)
TeSa kirjoitti...

Ruskeat paperikassit on kuivateltua, siirretty takaisin auton perään oottamaan uutta puutarhalla käyntiä.