torstai 11. kesäkuuta 2020

Vinttikaivo

Luhdin edustan viimeistely on ottanut oman aikansa, kun y-haaraisen puun etsintä on jatkunut vuodesta toiseen. Naapurin isäntä on ollut suurena apuna löytäessään metsästään kaksi tähän projektiin sopivaa, mutta hän hukkasi toisen. Ensimmäinen puu oli tätä huonompi, eli sen hukkuminen, ilmeisesti puukasaan, ei haitannut. Tämä y-haarainen mänty tuotiin meille viime vuonna. Miehen työosuus alkoi sitten tästä. Puu kuorittiin, annettiin kuivua ja puun tyvi siveltiin vanhanajan tervalla moneen kertaan lahoamista estämään. Sen olisi voinut myös polttaa.
Puun tyvi on veistetty ja upotettu 40 cm pitkään neliötuubiputkeen. Lisäksi maan sisään on upotettu 70 cm pitkät putkeen hitsastut rautatapit, että vintturi pysyy tukevasti paikoillaan.
Vaakapuomi on kuusta, samoin pystypuu, tekniset nimet hiukan hukassa. Y-haara ja vaakapuomi on yhdistetty jenkatapilla, eli kierretangolla. Vaakapuomi ja pystypuu on yhdistetty metallirenkaalla.
Kaivohan ei ole toimiva vinttikaivo, vaan tällä on haluttu peittää kunnallisen vesikaivon ruma metallipinta, että se sopisi paremmin luhdin miljööseen. Liityimme n.2005 kunnalliseen vesiliittymään, kun oma kaivon tuotos oli hyvin ruosteista. Jostain syystä tuo rakennelma tönähti juurikin tuohon kohtaan. Taisin olla kotoa poissa ja olinkin, kun en ole saanut sanoa mielipidettäni asiaan. Kysyikö joku? Varsinainen kaivo-osuus peitettiin muutama vuosi sitten.
Ottaa oman aikansa, että nuo juurikin tänä keväänä kaadetut puuosat muuttuvat ajansaatossa harmaiksi. Niihin ei nyt lähdetty sivelemään mitään ainetta.
Pystypuuhun on porattu reikä, jonka läpi on saatu pujotettua ämpärin sanka.
 Ämpäriä varten laitettiin kiinike. Kuuntelin joskus kasvarilla mikä mahoton jatkuva pauke kävi. Siinä ne, pystypuu ja ämpäri kolistelivat vastakkain. Pystyn kuvittelemaan sen kolinan syksyn pimeinä iltoina, hrrr!
Tässä näkyy tarkistusmittarin puulatikko tuossa juurella. Sitä ei usein tarvinne availla, kuten ei kaivoakaan. Molempiin pääsee käsiksi yhtä helposti kuin aiemmin.



Ei kommentteja: