lauantai 3. lokakuuta 2020

Korjaa kauniiksi

Hiljattain päivitin korjausompelun tuskauttavasta tunteesta, kun ompelu ei ota tuulta purjeisiin. Ottaisiko nyt, kun selaan tätä uutta kirjaa, joka on tehty varta vasten vaatteiden korjaamisen helpottamiseksi ja vinkiksi, miten monella eri tavalla saa vaatteelle pidemmän käyttöiän. Vaatteet on tehty suojaamaan ja lämmittämään kehoa. Tarvitsemme monta vaatekertaa eri vuodenaikoihin, toimiin ja tapahtumiin. Ikävintä on sen lempparivaatteen hajoaminen tai toimimattomuus. Tässä uudessa kirjassa on esitelty monta eri tapaa ihan vaatehuollosta sen loppusijoittamiseen asti. Siihen väliin jää käyttö, korjaus ja säilytys.

Kirjan on tehnyt Anni Ingnatius, Sormustin-käsityöblogin kirjoittaja. Pääset seuraamaan eri medioiden kautta hänen ideoitaan ja päivityksiään.

Jos et halua korjata vaatteitasi ihan jesarilla, on nähty, sen voi korjata nippusiteellä, on nähty, tai niiteillä, on nähty! Kauniimminkin sen voi tehdä ja kannattaa, että saa vaatteelle pidemmän käyttöiän. Korjaamisen voi tehdä näkyväksi tai näkymättömäksi, miten itse haluat. Myönnän, korjaaminen on melkoista haastetta. Korjaukseen voi ryhtyä käsin, koneella ja hyödyntää erilaisia materiaaleja omista kätköistään. Vaatehuolto käsittää myös neuleet, ei pelkästään kangasvaatteita. Kuinka moni on pessyt neuleensa nukenvaatteeksi? No, siitäkin vaatteesta voi tehdä vielä paikkausainetta tai kirjoa neulalla ja langalla jotain söpöä.

Kirja alkaa vaatehuollosta, jossa on monien eri aineiden luettelo joilla voi yrittää puhdistaa tahroja. Hyvä osio, josta voi helposti lukaista onko vielä mitään tehtävissä. Osansa saa myös ennakointi, mistä vaate kuluu ja kuinka sen voi välttää. Materiaalivalinta ja välineet korjaamiseen, kertaus on opintojen äiti.

 Erilaiset apuaineet, tukimateriaalit ja välineet ovat omassa roolissaan, kun korjaukseen ryhdytään. Itse en suostu korjaamaan pesemätöntä vaatetaa, vaikkakin se reikä suurenisi pesussa. Kirjasa on osansa myös vaateen muokkaamiseen ennen käyttöönottoa, esim.housunpunttien lyhentämiseen. Muotolaskokset, erilaiset sisäänotot ym.parantavat vaatteen istuvuutta. Tosi harvoin olemme valmisvaatteiden mitoissa.

Neulesukkavillitys on huomattu. Mutta miten korjata niiden lempisukkien kantapäät? Parsimalla tai neulomalla uudet. Perinteinen ristikkoparsiminen parsinsientä apuna käyttäen on varmasti monelle tuttua, mutta kuinka moni on ryhtynyt toimeen?

Kirjassa on myös opastettu sukan koko pohjan korjaaminen trikoolla. Erilaiset pistot ja tekniikat tulevat tutuiksi.

Mitä tehdä puhki hinkaantuneille lakanoille? Kestokelmu mehiläisvahalla sopii hyvin eväiden ja ruoka-astioiden suojaamiseen.

Monen vaatteen käyttö jää lyhyeksi, kun vetoketjunvaihto tulee ajankohtaiseksi. Olen tehnyt kerran tällä tekniikalla ja todennut se oikein toimivaksi. Helposti sen vaihtaa myös ompelija, joka ammattimaisesti saa ne tuulilistat ja nepit takaisin paikoilleen.

Monipuolisen kirjan opeilla saa hyvät opit ja kannustuksen aloittaa. Ei täydy olla ammattilainen, että saa tikit piiloon. Kirjan selkeät kuvat ovat hyvä lisä ja helppotajuinen teksti on ohjeena jokaisessa työvaiheessa. Lopuksi kannattaa lukaista ohjeet, miten, mihin ja millaisia tekstiilejä kierrätetään ja lahjoitetaan.


3 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Varmasti tärkeä kirja....
opettaa kädestä pitäen.
Minulle tuo korjaus/paikkaus on tullut veren-perintönä äitiltä.)
mukavaa viikonloppua!☺😊

Liisan kotona kirjoitti...

Varmasti hyvä kirja, kun ei halua käyttää kertakäyttötuotteita,vaan korjata tai uudistaa. Mukavaa lokakuuta <3

TeSa kirjoitti...

Kiitos teille. Kirjaa tulee varmasti selattua, kun etsii ideaa näkyvän paikan korjaamiseen.