sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Lumienkeli

 Voi mahoton paikka! Ollaan jo vuoden viimeisessä päivässä. Eikä. Minulla on mennyt monta päivää niin vauhdilla ohi, että voitaisko ottaa peruutus ja palata hetkeksi näihin hetkiin? Palaan ainakin moneen kivaan hetkeen, kun ensin päivitän nämä vuoden viimeiset neuleet muistiini. 

Kolme ensimmäistä neuletta on tehotytöille, joista sain kaksi isompaa neuletta valmiiksi joulupakettiin ja loput joulunpyhien aikana ja jälkeen. Olin jo syksyllä päättänyt, että teen itse. Siihen minulla riittää taidot, mutta aika loppui kesken. En aina jaksa, vaikka tahtotila on vielä hyvä. Myönnän, että aloitin liian myöhään, mutta sitä en tiennyt, että päivätyöni otti päivästä niin paljon aikaa, että illat jäivät kotona lyhyiksi. 
Suunnitelmissani oli Novitan Kaarrokelehden ilmestymisestä asti neuloa kaikille tytöille kauniit Lumienkeli-paidat. Lehti on ilmestynyt vuonna  2022, kun Novita juhli 7 veljestä langan 50-vuotista taivalta. Erikoisnumeroon on koottu kevään 2021 suunnittelukilpailun neuleita, joista olen neulonut jo Versaillesin ja Askon
Aika paljon yhdestä mallilehdestä. Jos miniä haluaa samanlaisen paidan myös Eemelille, kuin olen neulonut tytöille, on minulla jo lanka valmiina. 
Tässä on serkkupaidat, vasemmalla Miljan, oikealla Venlan, jotka neuloin kokoon 146 hiukan pidennetyillä hihoilla ja miehustalla. 
Kuvio on todella kaunis. Ja sitä oli kiva neuloa, kun kerroksella ei ole samaan aikaan kahta lankaa enempää. Värivalinnoilla on merkitystä ja kun halusin käyttää kaikkien neuleissa samoja värejä, niin neuloin kuviokerrat eri väreillä erottaakseni paidat toisistaan.
Venlan puserossa on enemmän punaista ja matala ruskean osuus
Joka sitten Miljan puserossa on juuri päinvastoin. 
Kastelin valmiit neuleet etikkavedessä ja linkosin koneessa. Höyrytin kuivat neuleet kevyesti ja oioin reunojen kivat käänteet.
Vanessa pusero valmistui ensimmäisenä arkipäivänä joulunpyhien jälkeen. Jouduin kirjoittamaan kirjeen joulupakettiin, että tonttu Torvelo on hukannut Vanessan paketin, mutta mummi on luvannut neuloa uuden puseron ja silmukat on jo luotu. HUH! Tytöllä oli hauska ilme, kun katsoi minua äitinsä lukiessa kirjettä, jonka joulupukki oli allekirjoittanut. 
Tässä puserossa kuvio on kuin herkkää helminauhaa. Käytin lankakerien jämiä ja jätin hihansuista tuo rusehtavan punan vallan pois. 
Tein tälle saman etikkahuuhtelun, kuin noille kahdelle isommalle puserolle. Tämän neuloin kokoon 134 ja edelleen pidennetyin mitoin. Tulee olemaan sopivan kokoinen vielä ensi talvenakin, nyt menee vaikka tunikana. 
Ostin näihin langat Sittarista ja Tokmannilta, hiukan eri koostumus kuin seiskaveikassa ja värikartta aika niukka, mutta näihin neuleisiin juuri sopiva. 
Isompiin paitoihin kului lankaa n.0,450 kg, pieneen 0,330 kg. Valmiiden paitojen ilon saattoi huomata joulupäivityksestä, kun paidat otettiin heti käyttöön. Kivaa!
Jouduin kirjoittamaan myös Eemelille kirjeen, jonka joulupukki allekirjoitti. Siinä kirjeessä mummi lupasi neuloa asusteen, joka piti olla valmiina paketissa. Mutta, eipä ollut nämäkään valmiina. Miniä pyysi neulomaan oikein pitkävartiset lapaset, jotka pysyvät hyvin ihan kainalossa asti ja ovat täytteenä rukkasten sisällä. Nämä ovat ihan arviomitoilla neulottu. Ja vain yksi pari kokeeksi, onko edes sellaiset mistä oli puhetta.
Aloitin rannekkeen 48 s ja kavensin ranteen kohdalla 36 s, josta normi lapanen. Etsin aloitukseen langasta saman kohdan, pääsin aika pitkälle samanlaisin raidoin, mutta peukusta huomaa, ettei ne täsmää yhtään. 
Lanka on teeteen Pallas, puikot 3 mm.
Tästä on hyvä jatkaa aasinsillalla kuluneen vuoden neuleisiin käytetyn langan yhteispainoon, joka on samassa linjassa menneiden vuosien kanssa. 
10, 255 kg

Tämä lukema koostuu 45 erillisestä neuleesta

1 neulepeitto
7 neulepaitaa
5 villatakkia
1 neulehaalari
10 pipaa
7 pantaa
9 sukat
3 lapaset
2 tuubihuivia

En nosta näistä neuleista itselleni mieluisinta neuletta, vaan otan koko vuoden suuren innostuksen vallassa tehtyihin nukkekoteihin, joita olen tehnyt riemulla kuukaudesta toiseen. 
Olen messuillut, saanut ja kirppareilta löytänyt paljon ihanuuksia, mutta ihan varmasti olen tehnyt ainakin yhden ja se on tämä ristipistomatto, johon olen hyvin tyytyväinen. 
Ensi vuodelle on suunnitteilla jotain nukkekoteihin liittyvää, vaikka hiiritalon piti olla se viimeinen.
Kortteiluun haluan myös panostaa entistä enemmän. Paperiaskartelussa on paljon mahdollisuuksia ja materiaa on helposti saatavilla. Seuraavaan jouluun ei ole pitkä matka...

Vuosi on ollut meille hyvä, mutta aika puuhakas. Tällä porukalla on kiva kokoontua ja näemme toisemme vuoden aikana monta kertaa. 
Talon maalaus alkukesästä oli talkoohenkeä parhaimmillaan. Samalla porukalla saimme hyvän päivän Avoimissa Puutarhoissa. Siihen päivään saimme kahdestaan valmisteltua takapihan, joka oli helteisten päivien puurtamista.
Nyt on piha kierretty, pientä paikkuuta ja siistimistä pitää tehdä tulevana kesänä, samoin talon ulkopinnoissa. Muut rakennukset vaativat oman huomionsa ja niiden parissa saamme kulumaan aikaa tulevina vuosina. 
Vaikka olemme koti-ihmisiä, on hyvä lähteä välillä pois kotoa, että voimme vain olla ilman jatkuvaa tekemistä. Pieni irtiotto tulee lyhyillä kotimaanmatkoilla ja niiden yhteyteen pongatuilla kohteilla. 

Kiitos kaikille seuraajille ja mukavaa vuodenvaihdetta. Tervetuloa 2024!

Terhi


8 kommenttia:

tytti kirjoitti...

Todella nätit puserot tytöille.
Hyvää uutta vuotta!

-maiju- kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta!
Wau, miten kauniita villapaitoja olet tehnyt. Niin kauniit värit ja kuviot ja kaikki. Ihailen!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Todella ihana malli tuo lumienkeli ja oi oi miten kauniit ja herkät värit.

Puikoillanikin kirjoitti...

Sinä olet niin tuottelias ja nopea, että minua aivan huimaa, kun luen tätä. Ihania neuleita olet tehnyt rakkaille läheisille. Mukavaa uuden vuoden jatkoa!

Irma kirjoitti...

Ihan mahdottoman kauniita neuleita olet tehnyt. Olet nopea, taitava ja sinulla on tosi hyvä värisilmä:)

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

Kauniit neulepuserot <3 Kauniit värit ja ihanat kuviot <3 Tammikuu kohta puolessa - aika kuluu niin vauhdilla! Hyvää alkanutta vuotta!

Saija kirjoitti...

On kyllä niin kauniit neuleet, erilaiset mutta kuitenkin samanlaiset. Aikamoinen lista valmistuneita neuleita!!

TeSa kirjoitti...

Kaunis kiitos teille kaikille