sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Kirjonta

 Hei kaikki ihanien käsityökirjojen ystävät! Kirjapajalta otettiin yhteyttä, haluaisinko arvostelukappaleen hiljattain ilmestyneestä kirjontakirjasta, jonka Cristin Morgan on kirjoittanut. Muotoilijana työskentelevä yhdysvaltalainen Morgan kehittää työkseen nykykirjontaa yrityksessään Marigold + Mars.

Muistattehan, että kuluvan vuoden käsityötekniikkana on kirjonta. Kirjonta on vanha taito. Monissa eri kulttuureissa on harrastettu kirjontaa vuosisatojen/tuhansien vuosien ajan. Erilaiset pinnat peitetään kauniin pistoin joko käsin tai koneella. Olen nähnyt kirjotun taulun, jossa pistoihin on käytetty hiusta. Kirjontaan voi lisätä helmiä ja paljetteja. 
Leikekirjonta on oma taiteenlajinsa, jota ihaillen katselen. Suomessa voi nähdä hyvin paljon erilasia kirjontoja, kun kiertelee maakuntamuseoita, joissa säilytetään arvokkaita kansallispukuja eri vuosikymmeniltä.

 Morganin kirjassa minua ilahdutti Saanko esittäytyä aukeama. Juuri näin! 
Pidän esiintulosta, jossa tekijä esittäytyy kuvan kera ja kertoo muutamalla sanalla itsestään.
 Sitten päästäänkin jo asiaan. Tekniikka ottaa vallan ja materiaalivalinnat valtaavat mielen. Miltä työ näyttäisi, jos pohjakankaan värin valitsisi toisin? Pidän kotikutoisuudesta, joka minulle tulee mieleen tästä kirjasta. Lämminhenkinen ja asiaan paneutuva opas, jota on kiva selata ja miettiä miten minkäkin projektin itse toteuttaisin.
 Jo muutaman sivun selattuani huomaan nykykirjonnan raikkaan tuulahduksen. Pintoja ei peitetä kuin vähäseltään. Kuviot ovat selkeitä ja jo yksittäinen kirjottu kuvio tuo kivan kotoisuuden.
 Kirjassa esitellään erilasia kuvioitavia pintoja, ei pelkästään tauluja. Suuri kukkakuvio muodostuu paidan pintaan.
 Kirjassa on 20 selkeää kuvallista ohjetta, jotka ovat helposti kopsattavissa omaan työhön.
 Samoin yleiset työohjeet ovat hyvin kirjattu.
 Kirjan takakannessa on tasku silitettäville mallikuville, joidenka siirtämisestä kankaalle on oma osio. Jos kirjonta ei ole vahvin lajisi, tämä kirja opastaa sinut askel askeleelta kirjonnan pariin. Aiemmin kirjontaa harrasteille löytyy vaativampiakin ohjeita.
 

3 kommenttia:

Intsu kirjoitti...

Kyllä ihana kirjontakirja. Tuon mä haluun. Mulla on menossa kirjailussa nyt joululiina. Suuritöinen ja ei valmistu jouluksi,mutta tykkään niin tehdä. Mulla on mietinnässä jatkanko joulun jälkeen enää blogia. On alkanut kylläännyttää se blogin pito. Johan sen kanssa 12v vilahtikin:)

KristiinaS kirjoitti...

Sullehan tulee kaikki kirjat;) Mun mielestä toi oli kans kiva kirja. Näin kyll kirjakaupassa ehkä vielä kivemman. Ongelma on vaan se ettei kertakaikkiaan ehdi tehdä kaikkea kivaa. Ja mihin ne työt sitten laittais?

TeSa kirjoitti...

Kivoille kirjoille olen aina vastaanottavainen, niistä saa ideoita moniin eri tekniikoihin. Bloggailussa on paljon hyviäkin puolia, kuten nämä uutuuskirjat, monet ystävät ja valmiiden töiden esittely.