torstai 24. syyskuuta 2020

Etupihan kukkamaan uudistus

Pääsisäänkäynnin kukkamaat on aina olleet hillittyjä, vähän kukkivaa, enemmän viherrystä. Viherryksestäkin saa ahdistuksen, kun se alkaa rönsyilemään liikaa. Nyt on hyvä aika tehdä kukkamaille muutoksia, kun ilmat on melkoisen viileitä ja vettäkin sataa tihuuttaa harvase viikko. Voi keskittyä vain kaivamiseen, siirtelyyn ja uuden mullan lappaamiseen.Kaikki suuret puut ja pensaat jäävät niille sijoilleen. Lähinnä keskitytään kukkamaan oikaisuun, uusien reunajotain uudistamiseen. Vielä ei ole päätetty miten tämä reunustetaan. Harvennusta tehdään tunteetta, eli kaikki suuret kasvustot tulevat harventumaan.

Peikonpähkinän kasvu on tänä kesänä yllättänyt. Pääsikö se ulos lapsensaappaistaan, vai mikä sen innosti niin villiin kasvuun? On se komea!
Pähkinäpensaan ikää en osaa arvioida, mutta ei se ole ihan uusi. Tämän alaoksille on pitänyt laittaa tuentoja, että pääsee ajamaan nurmen. Millään en ole malttanut edes oksia leikata talteen.
Olen perannut muistakin kukkamaista lähinnä rikkakasveja ja hyödyntänyt nurmelle ajettua peräkärryä. Siihen tyhjenee monta kotturillista rikkoja ja nyt jo alas leikattuja pensaita.
Jos suuri kukkamaa, joka nyt on työn alla, on hiukan työläs, käännän kameran ja katson viime syksynä tai keväällä keskeneräistä pergolaa, on hienoa huomata, että kaikesta voi saada valmista, kun etenee pienin askelin.
Pergolan kukkamailla kukkivat vielä keijunkukat, syreeni ja köynnös voi hyvin.
Miäs rikkoi nurmen pinnan ja sai osittain konevoimin nurmen pois. Joissakin kohdin piti lapioida. Kukkamaa oli n.32 neliötä, nyt se laajenee hiukan lisää. Tässäkin on ajatuksena nurmenajon helppous, haastavien mutkien oikaisu. Kuulemma ihan hyvin tästä ajaa...tai ajoi.
Vesialtaan edusta saa uuden askellustason. Vielä en osaa sanoa mitä siihen tulee, mutta se mitä tontilta löytyy, käytetään ensinnä.

Nyt kukkamaa on aloitettu kahdelta eri suunnalta. Ei revitä liikaa auki kerralla, vaan mennään maltilla. Samalla kaivuulla mietitään uusia ulkovaloja, joista oikeasti tulee kunnolla valoa pimeille poluille. Pihan yleisvalona on sähkötolpan päässä valonlähde, jolla saadaan hyvä yleisvalo. Kohdevalot on huonossa hapessa ja toinen on jäänyt ihan piiloon etupihan kukkapuskan alle. Jos sen haluaa sieltä päivänvaloon, vaatii se viidakkoveistä ja hyvää asennetta. Näillä suunnitelmilla kohti uutta kasvukautta,


3 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

🙂🧡🧡

Sartsa kirjoitti...

Täyttä touhua eteenpäin! Väkisinkin huomasin hymyileväni jo ennen kuin luin yhtään sanaa ;) Siellä ne taas menee penkkien kimppuun! Sitkeys on ainakin palkittu moneen kertaan.

TeSa kirjoitti...

Rymsteeraminen jatkuu...