torstai 3. syyskuuta 2020

Tyhjä tontti

Jatkan edellisestä päivityksestä, jossa vanhan pirtin purku lähti jo hyvään vauhtiin. Tiedän, että moni pitkään matkassamme kulkenut lukee näitä päivityksiä, osa on ihan lähisukua ja tontilla käyneitä.
Miäs päivitti maanantain aikana kuvallista kerrontaa, joten pysyin töissä hyvin perillä miten rakennuksen purku eteni. Ja sehän eteni, vauhdilla.
Kävin vielä sunnuntai-iltana kävelemässä pirtin huoneissa ja katsoin, ettei sinne jäänyt mitään mitä ei pitänyt. Viikonlopun aikana itsensä suosioon kehrännyt kissa kirmasi ovissa vastaan ja minun piti muistaa sanoa miähelle, että käy hätistelemässä kaikki loputkin kirmaajat ulos ennen kaivurin kauhan nousua. 
Yksi lepakko viipelsi kuulemma ekan rysäyksen jälkeen. Haki hetken suuntaa ja tais painua luhtiin.
Sunnuntain porukka kaatoi osan pihapuista, jotka olisivat jääneet uuden rakennuksen alle. Tässä kohtaa meillä oli punainen parikeinu. Puut olivat pikkiriikkisiä keinun alla, kun vielä tällä puolen kävimme istuskelemassa. Nyt ne jouti poltinpuiksi.
Humu tulee kaatamaan vielä pari suurta puuta rajalta ennen pohjien rakentamista, kunhan ennättää.
Asuimme yhdessä tässä kodissa reilun 6 vuotta. Lautarakenteinen suuri kuisti oli aina kylmä. Kesälläkin mukavan viileä. Siellä oli hyvä nukuttaa mukeloita vaunuissa, jos ilma ulkona oli liian kylmä tai sateinen.
Rakennuksen takaosasta näki kuinka koko rakennus makasi jo maassa. Se oli aivan taipunut kahteen osaan. Lattia oli mätä ja hirret lahonneet. Rakennus oli ollut joskus kivien päällä, mutta kivet olivat painuneet syvälle maan sisään.
Kellarin päädystä tuli näkyviin peitetty ikkuna-aukko.
Rakennuksen vintti oli lautarakenteinen, kuten kuisti.
Ainoa suunta, josta rakennus näkyy olevan yhtäänkään suorassa.
Humu kävi miniän kanssa katsomassa, kuinka purkutyö eteni.
Konetyön teki JST kierrätys ja ympäristöpalvelut. Lähipalveluna noin 5 km päästä. Tätä voi jo sanoa hyväksi kaupaksi, kun kone on ihan nurkilla.
Kuski oli ammattinsa taitava nuori, joka nosteli pala kerrallaan talteen sen mitä pyydettiin ja vaihtolavalle ne jätteet millä ei ollut meille tarvetta.
Kun näin ensimmäiset videot purusta, mietin, että onpa pieni pirtti. Tai olihan se, noin 70 neliötä.
Kuisti oli pieni pala, ennen vintin purkua. Meni huone nopeasti lavalle ja päreet lensi! Olisko tarvinnut ottaa varalle pari pärettä?
Jos lautarakenteiden purku näytti rajulta, hirret nostettiin varovasti irrottaen. Niitä jäikin melkoinen kasa. Tosin ihan hirsi hirrestä niitä ei voi jatkossa käyttää, mutta se mitä niistä saadaan hyödynnettyä, käytetään.
Tässä päässä oli makuuhuone. Tie oli kulkenut joskus ihan ikkunan alta. Ei kuitenkaan enää minun aikanani.
Makuuhuoneen edessä kasvoi suuri lila syreeni, joka on siirretty syrjään. Se täytyy istuttaa viikonloppuna uudestaan.
Tässä päässä rakennusta hirret olivat ehjiä yläosassa, mutta lahoja alhaalta.

Muuriseinä on vielä pystyssä eteisen puolella. 
Koneen takaa näkyy työhuoneeni takaseinä.
Kun näin tämän kuvan, tuli mieleeni, että säästettiihän ne tiilet. Uuninluukusta piti sanomani, mutta unohdin.
  Kaikki on tallessa. Jopa ulko-ovi ja likakaivon kansi ja rengas. Nämäkin on tarkoitus käyttää myöhemmässä vaiheessa.
Jokainen säle, roska ja mutu on siirretty pois.
 On aika aloittaa historian säilyttäminen.


Pinsettiote.
Olisikohan vanhan vaarin rukkaset?
Piti niin löytää vanha kuva, jossa teen neulekoneellani tämän uunin vieressä. 
Edit.kuva löytyi!



Ehkä saan sen joskus liitettyä tähän. Vaikka kuinka selasin vanhoja päivityksiä, en löytänyt.
Lattiaeristeenä oli savea, sammalta ja purua.

Päivän aikana vanha likakaivo suljettiin ja kellari painettiin kasaan. Näin niistä ei muodostu vaaraa tulevaisuudessa kenellekkään.
Maanpinta tasoitettiin ja kiviä kerättiin kasoihin.
Tontille jäi yksi vanha talviomenapuu yleisön pyynnöstä. Itse olisin kaatanut sen jo vuosia sitten. Siinä on ihan hirveen kamalan makuinen sato.
Tästä katsoen, luhti on aikoinaan siirretty juurikin tuon kaivetun alueen kohdalta nykyiselle paikalleen. Kun päivä kääntyi iltaan, vanha pirtti on kaunis muisto, tontti valmis uuteen tarkoitukseensa. 
Seuraavaksi tähän ajetaan tasoitushiekkaa, eristelevyjä, mursketta ja....

Lähes kaikki kuvat on miähen ottamia.

9 kommenttia:

Sartsa kirjoitti...

Pala tunteikasta historiaanne katosi tuosta vaan. Onneksi jäi palasia ;D

Saija kirjoitti...

Tällainen dokumentointi on hienoa, kun kuvia on muuallakin kuin puhelimella. Plussaa tietysti kun sukulaiset ja muut kiinnostuneet pääsevät sitä seuraamaan.

KristiinaS kirjoitti...

Jo vain oli mielenkiintoista seurata tämä pirtin purku ja noin siistiksi tontti tuli. Hienoa kun on ammattilaisia kaikenlaiseen tekemiseen. Ja hyvä kun tontti tuli kerralla ripeästi kuntoon, valmiina jatkojalostukseen;)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Meiltä katosi naapurin talo samaan malliin. Talo oli vihreä hometalo ja hävisi rytinällä yhdessä päivässä. Jenny mummo itki kotiaan kovin, mutta hänen poikansa rakensi hänelle uuden kodin tyhjälle tontille. Muistan miten Jenny huusi, että "älkää sitten tuhotko sitä mooseksen palavaa pensasta" ja siinä rytinässä se taisi kylläkin kadota.Paljon tunteita liittyy tuohon vanhan katoamiseen.

TeSa kirjoitti...

Jos talo olisi ollut hyvässä kunnossa, sitä olisi hyödynnetty.
Joka päivä, kun olen tullut kotiin huokaisen onnesta, nyt se on pois!
Tämä kirpaisee hetken, mutta turha on turhaa ja tämä homeisuus oli kaikkea tätä!
Kiitos kiinnostuksesta, nyt on uuden aika.

saara kirjoitti...

Sehän lähti vikkelään. Meillä on myös tyhjä tontti, mittauspalvelua odotellaan. Siinä ei toki aikaisemmin mitään ole ollutkaan. Tutulla on myös purkuhommat alkamassa tässä lähiaikoina, heilläkin vanha pirtti jolle ei ole enää käyttöä.

TeSa kirjoitti...

Vanhaa kannattaa säilyttää, jos sillä on vielä käyttöä. Tällä ei ollut, joten uutta kohti. Uusikin vanhentuu, mutta hyvällä hoidolla säilyy vuosikymmeniä.

Salla kirjoitti...

Ihanan valoisa tontti. Mitäpä sitä säilyttämään vanhoja rakennuksia ja muita, jos ei ole käyttöä. Vaikka kirpaiseekin. Me juuri ostimme tontin, rakentaminen alkaa tänä vuonna. Mittauspalvelu pitäisi sinne pyytää tekemään mittaukset, ennenkuin aloitetaan. Innolla odotan tätä projektia.

TeSa kirjoitti...

Tällä rakennuksella ei ollut edellytyksiä jatkoon.