maanantai 16. joulukuuta 2019

Japanilaiset neulemallit

Hitomi Shida on neuleguru ja neuleopettaja Japanista. Taidokkaiden, uniikkien pintaneulemallien suunnittelijan maine on kiirinyt fanien myötä Japanin ulkopuolelle.
Toinen kirjan teossa mukana ollut on Gayle Roehm, neuletaitaja, joka on asunut japanissa. Hän käänsi kirjan englanniksi ja kirjoitti johdannon amerikkalaisille neulojille. Suomenkielinen laitos on käännetty englannista.
Ensimmäisen kerran kun katselin kirjaa ajattelin, ei ikinä! Mutta, kuten johdannossa sanotaan, nämä ovat oikeita ja nurjia silmukoita, ei voi olla vaikeaa. On se =D
Merkkien selityksiä on sivukaupalla. Mutkikkaat silmukkayhdistelmät on selvennetty piirroksella tai valokuvalla.
Suunnittelijan terveisissä hän kertoo ensimmäisen neulekirjansa ilmestyneen v.2005, jonka jälkeen on ilmestynyt 17 uutta kirjaa. WAU!
Pintaneulekuviot ja niiden muunnelmat mahdollistavat omien ideoiden ja neulemallien suunnittelua. Lisää luovuutta neuletöihin, kuten Merja Ojanperän Neuleita vauvalle kirjassa on tehty.
Istu ja ihastu! Helmiä neuleissa on ihanaa luxsusta arkineuleessa. Juhlava asu, neuletakki tai rannekkeet helmikoristeisina, kauneutta. Myönnän, että kuviomallien seuraaminen on haastavaa, kun viime aikoina olen neulonut vain sileää.
Ja nurjaa sen toisen puolen. Plussaa ohjeissa on sileä lanka, josta kuvio tulee hyvin näkyviin.
Mallineuleesta voi ottaa vain osan jota toistaa, palkkikuviosta on moneksi. Kun kuvion pilkoo, kuten suunnittelija kertoo, löytää uusia ulottuvuuksia.
Helmat, reunakaitaleet kaareutuvat pintamallien mukaan. Hienostuneet ja kauniit Japanilaiset neulemallit kiehtovat länsimaalaisia neulojia. Tekniikan oppiminen vaatii harjoittamista.
Erilaiset kaarrokkeet, reunapitsit, pintaneuleet, palmikot ja langankierrot saavat huokailemaan ihastuksesta. Hitomi Shida tekee yhteistyötä eri neulelehtien ja lankafirmojen kanssa ja on arvostetuin käsin neulottavien neuleiden suunnittelija. 
Shida opastaa miten näitä malleja voi muokata ja hän on erittäin onnellinen, kun hänen malleja käytetään.
260 mahdollisuutta suunnitelmien alkuun.
Kirjan loppuosasta löytyy muutama ohje pieniin neuleisiin.

5 kommenttia:

*VEKKI* kirjoitti...

Kyllä on taidetta nämä kuviot. Japanilaiset osaavat tehdä kaikesta niin kaunista ja upeaa. Oletko kokeillut tehdä?

TeSa kirjoitti...

Olet oikeassa kauneudesta. Viitseliöisyys ja taito tehdä.
En ole vielä kokeillut malleista, mutta nuo palkkikuviot olis kivoja esim.neuletakkien helmoissa.

Sartsa kirjoitti...

No nyt on erikoista! ja tosi upeita kuvioita!
Suunnittelija on ollu lisäksi tosi tehokas tuotannossaan.

KristiinaS kirjoitti...

Juu, ei, ihan noin paljon haastetta ei mun neuletyössä tarvitse olla. Eihän tuollaisten tekemisessä pääse nauttimaan neulomisesta, rauhassa puikkojen ja langan tuntemisesta. Huhhuh. Vaan eiköhän noillekin silmukoille ja ohjeille käyttäjät löydy.

TeSa kirjoitti...

Suunnittelija on tehokas ja taitava. Viitseliäs ja sinnikäs.
Tätä kirjaa selatessa tuli mieleeni jollain matkalla näkemäni aasialainen rouva, joka virkkasi ohuen ohuella langalla äärettömän kaunista lappua. Äärimmäisen hidasta, keskittymistä vaativaa ja todella kaunista jälkeä.
Jospa jotain näistä malleista pääsisi puikoille, ei seurusteluneileeksi, omaksi iloksi.