sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Katse kantapäihin

 Oletko kyllästynyt, alkaa lause erilaisiin neulesukkien kantapäihin panostava uusi neulekirja. Perussukat  perinteisellä lappukantapäällä on ihan parasta, mutta itsensä voi haastaa tekemään jotain uutta. Siihen tässä kirjassa on 20 uutta ja erilaista ohjetta. 
Anna Mäkilä on neulonut lapsesta asti, mutta ensimmäiset villasukat vasta kaksi vuotta sitten.
 Sukka-Finlandiasta tutun suunnittelijan esikoiskirjassa tuodaan esille erilaiset kantapääratkaisut, joista jokainen voi valita itselleen mieluisan. Kantapään on tarkoitus olla istuva ja korostaa sukan muita piirteitä. 
Merkkien selitykset ja lyhenteet on kirjattu kirjan alkuun, kuten tekniikan ja teorian kerronnalinen osuus. Kirjassa on ohjeiden vaikeustaso huomioitu aloittamalla helpoimmasta ohjeesta ja vaikeustason kimurantein on viimeisenä.
 Saadakseen hyvin istuvan sukan jokaisen käpälään, vaatii se monen asian yhteensopimista. Toiselle äidin neuloma on paras, mutta toinen ei saa millään anopin sukkaa sopimaan mitenkään miellyttävästi.
 Kirjan malleissa on käytetty käsinvärjättyjä kotimaisia lankoja, jotka voi korvata edullisimmilla ja helpommin saatavavilla sukkalangoilla.
 Ohjeet on tehty tekijän mieltymyksen mukaan napakoiksi jolloin väljemmistä sukista pitäville pitää valita suurempi koko tai paksummat puikot. Jokaisesta mallista on tehty 2-3 ohjekokoa.
 Jos erilaiset kantapääohjeet tuovat lisää haastetta, on ohjeissa niin monimutkaisia kelttiläisiä kuvioita, että jo valmiin neuleen katselu nostaa olematonta hattua suunnittelijalle, sekä mallisukkien tekijöille. Melkoista taituruutta.
 Varsinaisia perusohjeita ei tästä kirjasta ei löydy, ne täytyy etsiä muista kirjoista tai netistä. Tässä kirjassa on paljon vinkkejä jokaisen ohjeen kohdalla omansa.
 Ohjeiden sukat on neulottu pyöröpuikoilla, mutta ohjeessa on myös maininta sukkapuikoistakin. Sukkapuikoista on suositus käyttää 20 senttisiä, että kaikki silmukat pysyvät puikoilla.
 Kirjassa on sekä miehille, että naisille sopivia malleja.
 Osa sukista aloitetaan varpaista, osa varresta. Ei tule tylsää hetkeä tämän kirjan ohjeita seuratessa.
 Samaten malleista voi valita lyhyen tai pitkän varren. Kaikki on madollista ja omaa luovuuttaan kannattaa käyttää.
 Tämä kirja on hieno lisä tänä syksynä ilmestyneiden kädentaitokirjojen joukossa.
 

2 kommenttia:

Tuula - Villatuta kirjoitti...

Onpa monta kivan näköistä kantapäätä.💖
Tunnelmallista joulunaikaa sinulle.💖

TeSa kirjoitti...

Kiitos Tuta, samoin sinulle nautinnollista joulua ❤