keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Latvian lapaset

Kansanperinteestä ja symboliikasta välittyvät lapasten mallit ovat monelle turistille tuttu näky Viron matkoilla. Latvian lapaset neulemallikirjassa on 50 perinnetyylistä kirjoneuleohjetta lapasiin, rannekkeisiin ja kämmekkäisiin. 
Ieva Ozolina on koonnut varsin näyttävän malliohjekokoelman yhteen kirjaan, jota selaa mielellään jo värikylläisyyden vuoksi.
Latvian lapasten historia on pitkä. Ne ovat olleet maan yleisimpiä lahjatavaroita menneinä vuosisatoina ja lapasilla on uskottu olevan jopa taikavoimia. Useimmiten häälahjaksi annettiin lapasia. Morsian saattoi neuloa kapiokirstunsa täyteen kauniita lapasia, joita annettiin morsiusparin perheenjäsenille, sukulaisille ja hääjuhlan järjestämiseen osallistuneille.
Kuvioiden juuret juontavat latvialaisesta mytologiasta ja jokaisella lapasmallilla on oma merkityksensä. Jokainen pari lapasia on oma tarinansa.
Symbolit on koottu taulukkoon kirjan alussa, josta voi lukea jokaisen merkin selityksen. Puikkovalinnassa kannattaa suosia metallisia puikkoja, ohuet 1,5-2,0 mm puiset tai bambuiset puikot eivät ole kestävä valinta. 
Projektipussi - jotta käynnissä olevan työn tarvikkeet pysyvät tallessa. =)
Kirja on täynnä selkeitä, kauniita kirjoneulemalleja, joista huokuu mennyt aika. Ohuet langat, notkeat lapaset.
Itseäni miellyttää rannekkeet ja kämmekkäät. Näillä saisi lämpimän lisän nahkarukkasten alle, kun omat näppini ei ihan pelkillä lapasilla pysy lämpiminä.
Ruutuohjeessa värikuvat selkeyttävät ohjeen seuraamista. Nämä näyttävät niin simppeleiltä kuvioilta.
Kunnes kirjoneulekuviot monimutkaistuvat ja samalla kerroksella kieppuu kerä, jos toinenkin samaan aikaan.
Plussaa ohjeissa on lyhyet lankajuoksut.
Näistä väreistä tulee mieleen Maatuska-huivit. Niin kodikkaat, perinteistä kiinni pitävät. Hienoa, että mallit jatkavat sukupolvelta toiselle, kunnioittaen mennyttä.

Ei kommentteja: